• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Azerbaidžaniečių ir armėnų konfliktas rutuliojasi ir Lietuvoje

Su kokiais „teroristų vadais“ susitiko premjeras A. Butkevičius

Po trečiadienį vykusių piketų prie Azerbaidžano ambasados Vilniuje netyla teiginiai, esą Lietuvos vadovai bendrauja su niekieno nepripažintos Kalnų Karabacho Respublikos užsienio reikalu ministru Karenu Mirzojanu. Premjero Algirdo Butkevičiaus atstovė Auksė Kontrimienė tai neigia, o Lietuvos azerbaidžaniečių Lietuvoje lyderis Mahiras Gamzajevas kalba apie provokaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjeras kalbėjo su teroristų vadu“, - radijo stoties „Laisvoji banga“ laidoje „Taikinys“ ketvirtadienį pareiškė Lietuvoje nuo 1992 metų gyvenantis azerbaidžanietis Jasaras Mammadovas, kalbėdamas apie Lietuvos ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių.

REKLAMA

Radijo laidoje J. Mammadovas aiškiai pakartojo savo teiginius, išsakytus trečiadienį, kuomet sostinės centre, prie Azerbaidžano ambasados armėnams surengus mitingą. Šiame jis dalyvavo su priešingais lozungais stovėjusia azerbaidžaniečių minia. Armėnų demonstracija oficialiai buvo skirta paminėti 1988-1994 metais vykusiam kariniam konfliktui ir senesniems įvykiams, kuriuos armėnai laiko genocidu. Priešingoje gatvės pusėje tuomet pasirodė azerbaidžaniečių atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, J Mammadovas radijo laidoje aiškiai pareiškė, kad karas tarp Azerbaidžano ir Armėnijos tikrai bus, nes teritorijų taikiai niekas neatiduoda. Šio asmens teiginius apie tai, kad Lietuvos premjeras esą susitikinėja su Kalnų Karabacho Respublika pasiskelbusios teritorijos atstovais, Azerbaidžane laikomais teroristais, jau rodė ir Rusijos žiniasklaida.

Buvęs Lietuvos Sąjūdžio Seimo narys, literatas, Tautinių bendrijų tarybos atstovas Mahiras Gamzajevas gūžčiojo pečiais: „Seime renginys buvo, ten dalyvavo Seimo nariai, tačiau jokio susitikimo su premjeru, kiek aš žinau ir papildomai tikslinausi, nebuvo tikrai“, - sakė jis, pridurdamas, kad J. Mammadovas jokių ryšių su Lietuvos azerbaidžaniečių bendruomene neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Gamzajevas taip pat pripažino esąs pasipiktinęs tuo, kad Lietuvoje mėginama parlamentiniame lygyje įteisinti neva egzistuojančios Kalnų Karabacho Respublikos klausimą, tačiau ragino nesureikšminti premjerui A. Butkevičiui metamų kaltinimų nuo kurių pabrėžtinai atsiribojo. Pasak jo, bendruomenė  niekaip nesusijusi su panašių gandų skleidėjais.

Lietuvoje registruotos, tačiau mažai kam žinomos azerbaidžaniečių organizacijos „Giunaš“ atstovas Sadychas Nurulajevas portalui balsas.lt patvirtino dalyvavęs renginyje prie Azerbaidžano ambasados. Jis aiškino, kad azerbaidžaniečiai, kurių, anot jo, 99 proc. priklauso organizacijai,į renginį rinkosi spontaniškai, niekieno nepakviesti. Apie M. Gamzajevą jis pasisakė taip: „Mes, azerbaidžaniečiai, nieko apie jį nežinome“.

Kartu S. Nurulajevas patvirtino, kad „spontaniškai“ įvykusiame azerbaidžaniečių „kontrpikete“ dalyvavo prieš keletą metų iš Lietuvos už kriminalinę veiklą išsiųstas azerbaidžaniečių tautybės veikėjas Ibrahimas Gulijevas, kurio pavardė yra šmėžavusi ir nušalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltos byloje. Šis egzotiškas asmuo yra ne kartą buvęs sulaikytas už kriminalines veikas, išsiųstas iš šalies ir laimėjęs bylą prieš Lietuvą Europos žmogaus teisių teisme. Azerbaidžano ambasadorius, kaip žinia, yra įteikęs notą Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl vasario 26 dieną Seime įvykusio renginio, kuriame dalyvaujant nepripažintos Kalnų Karabacho respublikos užsienio reikalų ministrui nutarta kurti draugystės su Kalnų Karabachu grupę. Iš Seimo internetinės svetainės, kilus skandalui, pašalinta visa informacija apie renginį, tapusį dingstimi skandalui.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų