REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžį valdo trys įtariamieji

Miesto valdantiesiems buvo verta pakelti šampano taurę už itin sėkmingai susiklosčiusią savaitės pradžią. Džiaugsmą dėl lengvai Taryboje patvirtinto šiųmečio biudžeto valdančiajai daugumai padidino mero patarėjo, korupcija įtariamo Dariaus Simėno sugrįžtuvės. Kodėl atsidūrusieji prokurorų akiratyje jaučiasi teisūs?

REKLAMA
REKLAMA

Vėl mero pašonėje

Miesto valdantiesiems buvo verta pakelti šampano taurę už itin sėkmingai susiklosčiusią savaitės pradžią. Džiaugsmą dėl lengvai Taryboje patvirtinto šiųmečio biudžeto valdančiajai daugumai padidino mero patarėjo, korupcija įtariamo Dariaus Simėno sugrįžtuvės į Savivaldybę.

REKLAMA

Milžinišką ažiotažą visuomenėje sukėlusią Lietuvos krepšinio federacijos ir Panevėžio savivaldybės bylą dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo narpliojantys prokurorai nusprendė nebesikreipti į teismą dėl D. Simėno tolesnio nušalinimo nuo pareigų.

„Kadangi surinkome pirminius ikiteisminio tyrimo duomenis, nebemanome, kad jis turi objektyvių galimybių trukdyti tyrimą ir nebematome prasmės pratęsti nušalinimą“, – „Sekundei“ teigė apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prokurorės, D. Simėnui uždrausta bendrauti su kai kuriais asmenimis. Jų skaičius neatskleidžiamas.

Teisėsaugos dėmesys netrukdo po vienu stogu darbuotis net trims įtariamiesiems, svarbiausiems Panevėžyje asmenims – merui Vitalijui Satkevičiui, Savivaldybės administracijos direktorei Kristinai Vareikienei ir mero dešiniąja ranka laikomam D. Simėnui.

Prokurorai nematė būtinybės jiems uždrausti bendrauti.

Suklydo ar nusikalto?

Neprašę teismo pratęsti D. Simėno nušalinimo nuo pareigų prokurorai įteikė jam savotišką gimtadienio dovaną – pirmadienį jam sukako 44-eri.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio meras be patarėjo darbavosi nuo sausio 7-osios, kai D. Simėnas buvo sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų. Dešinioji mero ranka areštinėje praleido vienuolika parų.

Nors sugrąžintas į darbą, tačiau vis tiek likęs įtariamuoju D. Simėnas nesiryžta prognozuoti bylos baigties. „Viską pasakys teismas, ar buvo klaidos, ar nusikalstama veika“, – teigia mero patarėjas.

Savivaldybė, su Lietuvos krepšinio federacija pasirašydama penkerių metų bendradarbiavimo sutartį, pasak D. Simėno, gynė viešąjį interesą.

REKLAMA

„Miestas būtų nukentėjęs, jei Panevėžyje nebūtų įvykęs čempionatas“, – įsitikinęs patarėjas.

Konkuruoti neįstengtų

Nors Savivaldybės biudžetui sutartis su federacija kainavo 2,5 mln. Lt, mero patarėjas neabejoja, kad Panevėžys iš jos tik laimėjo. Jis skaičiuoja, kad nuo 2010-ųjų Aukštaitijos sostinėje jau rungtyniavo 18-os šalių rinktinės, o šią vasarą atvažiuos dar aštuonios.

Po 2011-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionato Panevėžyje buvo surengti dar keli – Europos jaunimo iki 16-os metų, pasaulio jaunimo iki 19-os metų, o šią vasarą dėl pasaulio čempionių titulo varžysis merginų iki 19-os metų rinktinės. Per pastaruosius trejetą metų Panevėžyje surengiama vidutiniškai po 23-ejas krepšinio varžybas per metus.

REKLAMA

„Esu visiškai įsitikinęs, kad be sutarties su federacija viso šito nebūtų įvykę. Lietuvoje tarpusavyje konkuruoja net šešios arenos, o Panevėžio „Cido“ dar netgi nepritaikyta krepšiniui“, – pabrėžė D. Simėnas.

Pamoka rinkėjams

Ar Panevėžys tiek tevertas, kad jam vadovautų visa kompanija korupcija įtariamų politikų – moralės egzaminas miesto valdančiajai daugumai ir Tarybai.

Bręstančios naujos politinės jėgos – „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijos būsimojo Panevėžio skyriaus neoficialiu lyderiu jau laikomas Seimo narys „darbietis“ Petras Narkevičius sutinka, kad su politine morale Aukštaitijos sostinėje – prasti reikalai. Tačiau seimūnas pripažįsta šiuo metu sunkiai matantis galimybę įtariamuosius nustumti į šoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad iš to, kas vyksta šios kadencijos Taryboje, Panevėžio rinkėjai irgi gaus gerą pamoką. Nes skaičiai priklauso tik nuo jų. Nieko negalima padaryti, kai 16-iolika Tarybos narių iš 31-o eina susikibę už parankių“, – teigė P. Narkevičius.

Šią savaitę už šiųmetį biudžetą be išlygų rankas pakėlę 16-a valdančiosios daugumos atstovų pademonstravo, kad tokiems kaip jie vadovauti tinka korupcija įtariamas V. Satkevičius, tokį pat statusą turintis jo patarėjas, o prie Savivaldybės administracijos vairo nepakeičiama K. Vareikienė, nors ir prokurorų neišleidžiama iš akiračio.

REKLAMA

Patirtį areštinėse pritaikys versle

Areštinėje mėnesį praleidusi „Romantic“ viešbučio savininkė Dalia Kuklierienė vasario pradžioje į laisvę išleista už 80 tūkst. Lt užstatą. Pasirašiusi pasižadėjimą neišvykti, ji taip pat įpareigota du kartus per savaitę registruotis policijos įstaigoje.

„Gal kada seminarus rengsiu ir pasakosiu apie tokią savo patirtį. Manau, Lietuvoje mano žinių daug kam gali prireikti“, – padėtį ironizuoja verslininkė.

Susikalbėjo per vėdinimo angą

D. Kuklierienė pasakoja buvusi vežiojama po įvairias areštines, todėl artimieji turėjo tik vieną progą perduoti jai siuntinį. „Labai greitai skaitau, todėl atneštų knygų man pakako tik dviem dienoms“, –„Sekundei“ teigė D. Kuklierienė.

REKLAMA

Anot jos, didžiausia laimė už grotų buvo artimųjų perduotas virdulys.

Verslininkei areštinėmis teko dalytis ir su kriminaliniais nusikaltimais įtariamomis moterimis, netgi kaltinamomis vyrų nužudymu. Ir tokioje draugijoje D. Kuklierienė tvirtina sulaukusi palaikymo.

„Nežinojau, ką apie mane galvoja pasaulis, bet areštinėse mane tikrai palaikė. Net iš aplinkinių kamerų per vėdinimo angą susišnekėdavom“, – pasakojo verslininkė.

Reputacija sugadinta

D. Kuklierienei atsidūrus už grotų „Romantic“ viešbutis nebuvo paliktas likimo valiai. Šeimos verslą į savo rankas perėmė jos dukra Dovilė Kuklieriūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei ne mano vaikai ir šeima, kažin ar viešbutis būtų išsilaikęs. Lietuviai – labai solidarūs žmonės. Kai blogai, jie moka greitai mobilizuotis.

Nors sulaukiau supratimo ir iš klientų, bet suprantu, kad reputaciją vienareikšmiškai praradau. Gal tik dar šito nepajutau“, – mano verslininkė.

Nors krepšinio čempionatui buvo rekonstruotas „Romantic“ viešbutis, D. Kuklierienė tvirtina asmeninės naudos negavusi. Tačiau apie aplinkybes, dėl kurių ji tapo įtariamąja, verslininkė nekalba. Ji motyvuoja privalanti tylėti, kol tebevyksta ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

„Areštinėse turėjau mėnesį nuo ryto iki vakaro galvoti. Ir turiu daugybę versijų, kodėl įvyko taip, kaip įvyko. Kai ateis laikas, daug pasakysiu. Kardomosios priemonės dėl to man ir skirtos, kad nekalbėčiau. Bet kai byla pasieks teismą, ateis laikas atvirumui“, – tvirtina D. Kuklierienė.

Jai pateikti įtarimai net dėl devynių nusikalstamų veikų, tarp jų – dėl trijų sunkių nusikaltimų, keturių apysunkių ir dviejų nesunkių.

Faktai

Įtarimai dėl korupcijos rengiant Panevėžyje Europos vyrų krepšinio čempionatą pareikšti net 13-ai asmenų. Pareigūnai įtaria, kad jie daugiau ar mažiau yra prisidėję prie sukurpto plano, kaip neteisėtai už Panevėžio savivaldybės pinigus rekonstruoti bendrovės „Via Unica“ valdomą viešbutį „Romantic“. 2010-aisiais su LKF pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį Savivaldybė federacijai sumokėjo 2,5 mln. Lt. Už gautus  milijonus Panevėžiui pažadėta „Cido“ arenoje surengti Europos vyrų krepšinio čempionato pogrupio rungtynes ir penkerius metus mieste organizuoti įvairaus lygio krepšinio varžybas.

REKLAMA

Tačiau manoma, kad pasirašant sutartį buvo žinoma, jog ji nebus tinkamai vykdoma, o išrašytos sąskaitos už neva atliktus darbus bus suklastotos.

Tuo metu mero poste sėdėjo V. Satkevičius, bet sutartį pasirašė ne jis, o administracijos direktorė Kristina Vareikienė. Vis dėlto didžiausią darbą, kad būtų sudaryta tokia sutartis, nuveikė mero patarėjas D. Simėnas.

Pareigūnai įtaria, kad Savivaldybės 2,5 mln. Lt nukeliavo į „Romantic“ kišenę.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų