REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedarbo problema turi net keletą veidų – darbo ilgai ieško jauni diplomuoti specialistai, jį rasti sunkiai sekasi jaunimui, „iškritusiam“ iš mokymo proceso, o vyresnio amžiaus bedarbiai iš potencialių darbdavių išgirsta, kad jų turimos žinios ir kvalifikacija „nusidėvėję“ ir atsilieka nuo rinkos aktualijų.

REKLAMA
REKLAMA

Gali pasirodyti, kad mūsų šalyje vyksta nesibaigiantis perkvalifikavimo procesas: jauni diplomuoti specialistai po ilgų darbo paieškų dairosi galimybių pramokti kito, duonai padėsiančio užsidirbti amato, o vyresnio amžiaus darbuotojams nesibaigiantis persikvalifikavimas nesibaigia bandant vytis skubantį kompetencijų traukinį. Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vyko Tarpinstitucinės darbo grupės užimtumo didinimo klausimams spręsti posėdis, kuriame buvo aptariami užimtumo strategijos tikslai, pagrindinės kryptys ir siūlomi prioritetai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorius Ramūnas Darulis posėdyje kalbėjo: „Kalbame apie jaunimo įdarbinimą, bet svarbi problema yra ir vyresnio amžiaus žmonių įdarbinimas.“

REKLAMA

Anot jo, jauni specialistai darbdavių paprastai nedomina dėl to, kad turi per mažai praktikos ar jų įgytos žinios yra nepakankamos, o dėl vyresnio amžiaus darbuotojų iškyla kita problema. „Pripažinkime, kad keturiasdešimtmečiai ir vyresni dažnai žmonės būna prisirišę prie darbo vietos. Per darbo praktiką jie jau būna turėję nemažai galimybių kelti savo kvalifikaciją, kad taptų profesiškai mobilūs, o jų perkvalifikavimas yra labai brangus. Tai yra ne tik Lietuvos, bet ir visos ES problema, tik skiriasi jos sprendimas. Pavyzdžiui, Liuksemburgas skaičiuoja, kad šaliai labiau apsimoka tokį darbuotoją anksčiau išleisti į pensiją nei skirti lėšų jam perkvalifikuoti“, – aiškino R. Darulis. Specialisto teigimu, jei artimiausiu metu nebus atkreiptas dėmesys į kvalifikacijų atitikimo darbo rinkoje problemą, Darbo biržoje daugės potencialių darbo vietų, bet ką įdarbinti.

„Daugėja bedarbių, turinčių aukštąjį išsilavinimą. Valstybė investuoja lėšas į žmogaus mokymą, o paskui į perkvalifikavimą. Tai pinigų švaistymas. Netrukus ciklinis nedarbas bus išstumtas struktūrinio nedarbo. Tai smarkiai ir ilgam komplikuos padėtį darbo rinkoje ir teks atsivežti darbo jėgos iš kitų šalių“, – kalbėjo R. Darulis ir pridūrė, kad ši problema yra ilgalaikė ir jai išspręsti būtinos sisteminės priemonės.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų