REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėsos gamyboje vis plačiau naudojami antibiotikai ne tik silpnina organizmo imunitetą, bet ir gali sukelti naujų vaistams atsparių ligų epidemiją, perspėja JAV mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė du svarbius dokumentus, kuriuose apibendrinami antibiotikų naudojimo mėsos gamyboje tyrimų rezultatai. Įdomu, kad, skirtingai nuo kitų FDA dokumentų, šie („2011 Retail Meat Report“ ir „2011 Summary Report on Antimicrobials Sold“) bent jau kol kas nebuvo išsamiau pristatyti visuomenei spaudos konferencijose ar kituose FDA renginiuose, kurie galėtų atkreipti didesnį šalies ir pasaulio visuomenės dėmesį.

REKLAMA

Abi FDA ataskaitos apžvelgia antibiotikų naudojimo mėsos gamyboje praktiką ir jos pasekmes. Iš esmės jose įvertinti praktiškai visi JAV valdžios turimi duomenys apie antibiotikų naudojimą šios šalies gyvulininkystės pramonėje. JAV yra didžiausia pasaulyje mėsos gamintoja ir eksportuotoja.

FDA skelbiami duomenys apie antibiotikų naudojimą šioje žemės ūkio šakoje kelia nerimą. Antai konstatuojama, kad 2011 m. antibakterinių vaistų sunaudojimas JAV išaugo iki 13,5 mln. kilogramų. 2009 m. šis skaičius siekė 13 mln., o 2010 m. – 13,24 mln. kg. Atkreipiamas dėmesys, kad komercinės įmonės nuolat reikalauja išbraukti iš šios statistikos antibiotikus, kurie nenaudojami žmonėms gydyti. Visa esmė ta, kad 2011 m. žmonėms gydyti JAV buvo panaudota tik 3,5 mln. kilogramų antibakterinių vaistų, o tai reiškia, kad visa likusi jų dalis buvo daugiausia sunaudota gyvulininkystėje ir paukštininkystėje.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, FDA skaičiavimais, maisto produktų gamintojai JAV sunaudoja apie 80 proc. viso šalyje realizuojamo antibiotikų kiekio. Pasak specialistų, į maisto produktus patekę antibiotikai ne tik kelia pavojų organizmo imunitetui, bet ir tampa naujų pavojingų bakterijų štamų formavimosi priežastimi. JAV nacionalinės antibakterinio atsparumo stebėjimo sistemos (National Antimicrobial Resistance Monitoring System) duomenimis, 44,9 proc. visų paimtų vištienos mėginių buvo aptikta trims ir daugiau antibiotikų klasių atsparūs salmonelių štamai, o daugiau nei 27 proc. vištienos yra atsparūs 5 ir daugiau antibiotikų klasių. Buvo nustatyta, kad 50,3 proc. kalakutienos esama salmonelių, atsparių 3 ir daugiau antibiotikų klasių.

JAV specialistai konstatuoja, kad antibiotikų naudojimas mėsos gamyboje JAV nemažėja, o tai didina naujų, galbūt ir mirtinai pavojingų mikroorganizmų rūšių pasirodymo riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų