• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

45 metų IT specialistas Deividas arba jo bendradarbis turi gauti paaukštinimą. Deivido metinis atlyginimas netrukus turi pakilti iki 400 tūkst. dolerių per metus. Tačiau jo bendradarbis pradeda pasakoti pramanytus dalykus apie tai, ką kalba jo vadovas arba kolektyvas. Galiausiai Deividas, ir taip nesaugiai besijaučiantis darbuotojas, išeina iš darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai – tikra istorija, apie kurią „Forbes“ pasakoja karjeros specialistas Connie Thanasoulis-Cerrachio. Pasak jo, ne tik geri, bet ir blogi, o kartais ir bjaurūs dalykai – neatsiejama darbo dalis: „Vieni bendradarbiai yra geri ir jais galite pasikliauti visais laikais. Kiti – blogi, jie neišmano savo darbo. O treti yra bjaurūs ir nuolat siekia jums pakenkti.“

REKLAMA

Dėl kokių priežasčių bendradarbiai gali mėginti jums pakenkti?

„Taip dažnai nutinka todėl, kad dauguma darbo vietų turi individualias darbuotojų vertinimo sistemas, kuriose asmeniniai rezultatai žymiai svarbiau negu bet kas kitas“, - sako tarptautinis pranešėjas ir darbo santykių žinovas Alexanderis Kjerulfas. Pasak jo, tokiose bendrovėse dėl nežmoniškos konkurencijos kalta gali būti pati sistema, kuri individualius lūkesčius iškelia virš komandinio darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena priežastis, dėl kurios galite tapti neapykantos taikiniu – esate talentingas, todėl jums bendradarbiai pavydi ir baiminasi, kad galite užimti jų vietą.

Galiausiai, dar yra ir nuo darbo sąlygų nepriklausančių aplinkybių, tokių kaip šykštūs ir nesąžiningi bendradarbiai, kurie padarys viską, kad tik jums nepasisektų, jei jie iš to galės bent ką nors išlošti.

Tiesa, karjeros specialistai vienareikšmiškai sutinka, kad tokių nemalonių darbuotojų sutiksite anaiptol ne kiekvienoje bendrovėje. Tačiau, jeigu jau nutiko taip, kad kurį nors kolegą pradėjote įtarinėti turint blogų ketinimų jūsų karjeros atžvilgiu, gali praversti žemiau išvardinti karjeros specialistų patarimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepulkite kaltinti blogais ketinimais

Iš kelių nemalonių situacijų dar nereikia spręsti, kad kolega nori jums pakenkti. Jeigu bendradarbis jus ignoruoja, tai gali reikšti, kad jis yra labai užsiėmęs arba ne ta koja išlipęs iš lovos.

Jeigu nepasitikėsime kitais, ilgainiui sukursime neveiksmingą ir liūdną verslo kultūrą. Prieš imdamasis tolesnių veiksmų turite būti šimtu procentų įsitikinęs, kad kolega nori sužlugdyti jūsų karjerą.

Būkite atidūs

Jeigu darbe nutinka keisti dalykai – netikėtai negaunate žadėto paaukštinimo ar kolegos aplink jus padeda elgtis neįprastai, tai gali būti ženklas, kad tapote kieno nors taikiniu.

REKLAMA

Sabotažas yra gerai strategiškai apskaičiuotas veiksmas. Dažniausiai norinčiųjų ką nors sukompromituoti pasitelkiamas ginklas yra apkalbos. Deja, dėl nerašytų socialinių taisyklių apkalbos objektas viską sužino paskutinis. Tad jei būsite neatidūs, galite ir nepastebėti, kad apkalų objektu tapote jūs.

Pasitikėkite bendradarbiais

Jei nesate tikras dėl situacijos darbe, pakalbėkite su bendradarbiu, kuriuo iš tikrųjų pasitikite. Paaiškinkite jam, kaip matote įvykius darbe ir paklauskite jų nuomonės. Žvilgsnis iš šalies į jūsų situaciją gali būti itin naudingas ir padėti suprasti, jeigu visiškai šaudysite pro šalį.

REKLAMA

Pereikite į priešininko stovyklą

Kai nustatote, kad esate kieno nors taikinys, būkite atidūs ir imkitės veiksmų sušvelninti bet kokią galimą žalą. Efektyviausias būdas tai padaryti – pereiti į priešininko stovyklą ir su juo susidraugauti, mano komunikacijos konsultantas Davidas Parnellis: „Kaip pasakytų Michaelas Corleone – laikykite savo draugus šalia savęs, o priešus – dar arčiau.““

 

Dar vienas būdas išspręsti konfliktą – pasiteirauti priešininko, kodėl jis nuolatos skleidžia kritiką jūsų atžvilgiu – galbūt taip pavyks išsiaiškinti, kas nutiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų