• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis, ypač po ministro L.Linkevičiaus vizito į Lenkiją, žiniasklaidoje pasirodė daug spekuliacijų, ir net melagingų pranešimų apie LLRA poziciją tautinių mažumų švietimo problematikoje. Todėl eilinį kartą pabrėžiame, kad LLRA laikosi principingos pozicijos sugrįžti prie senos LR Švietimo įstatymo redakcijos. Prieš keletą dienų LLRA vadovybė susitiko su LR švietimo ir mokslo viceministre Edita Tamošiūnaite. Susitikime, kuriam pirmininkavo LLRA lyderis Valdemar Tomaševski, dalyvavo LLRA frakcijos Seime vadovybė: pirmininkė ir pirmininkės pavaduotoja Rita Tamašunienė ir Vanda Kravčionok, Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkas, LR Seimo narys Juzef Kvetkovskij. Pirmasis klausimas, kurį aptarė susitikimo dalyviai, yra itin svarbus rinkėjams: tautinių mažumų švietimo padėtis, visų pirma nerimą keliantis lietuvių kalbos brandos egzamino suvienodinimas lietuvių ir tautinių mažumų švietimo įstaigų mokyklose. Egzaminas buvo suvienodintas LR Seimui 2011 metais priėmus naująją Švietimo įstatymo redakciją. LLRA nuosekliai laikosi pozicijos, kad šis įstatymo pakeitimas diskriminuoja Lietuvos tautinių mažumų švietimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tautinių mažumų mokyklų mokiniams užtikrinti lengvatas ir pakeisti įstatymą Susitikime buvo pabrėžta, kad šiais laikais, kai itin akcentuojamas jaunimo turimų įgūdžių individualus vystymas, negali būti siekiama suvienodinti gimtosios ir išmoktos kalbos statuso. Šių dviejų kalbų mokėjimo lygis visados skirsis: išmoktą kalbą galime mokėti tobulai, bet ji niekad negalės konkuruoti su gimtąja kalba. Ne mažiau svarbus yra ir tas faktas, kad ne kiekvienas mokinys gali pasigirti turįs gabumų kalboms. Susitikimo dalyviai vieningai pritarė išsakytam požiūriui, kad būtina priimti atitinkamus sprendimus tam, kad dar šiais metais tautinių mažumų mokyklų (lenkų, rusų, baltarusių) mokiniams šioje srityje būtų užtikrintos lengvatos, o įstatymas artimiausioje ateityje pakeistas, grąžinant galioti buvusią jo redakciją.

Išsaugoti mokyklų tinklą visų pirma kaimo vietovėse Susitikime taip pat aptartos konkrečios galimybės sušvelninti pernelyg griežtus klasių komplektavimo reikalavimus, kurie yra reali grėsmė tautinių mažumų mokykloms, visų pirma tose vietovėse, kuriose veikia kelios švietimo įstaigos. Kalbėdami apie švietimo reformą, susitikimo dalyviai pabrėžė būtinumą išsaugoti iki šiol veikusį mokyklų tinklą, visų pirma kaimo mokyklas, kurios dažnai yra ne tik švietimo, bet ir kultūros židinys. Dar vienas švietimo įstaigoms labai svarbus klausimas, kurį aptarė susitikimo dalyviai, yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės planuojamas švietimo investicinių projektų įgyvendinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų