• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų pradžios UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA), atlikdama INVEGOS fondo valdytojo funkcijas, pradeda valdyti dalį JEREMIE kontroliuojančiojo fondo, kurio valdytojas yra Europos investicinis fondas (EIF), priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdamos sukoncentruoti visų skolinių priemonių įgyvendinimą vienoje nacionalinėje institucijoje, Ūkio ir Finansų ministerijos kartu su INVEGA ir EIF baigiantis 2012 metams pasirašė sutartį, leidusią dvigubai padidinti INVEGA fondą - beveik 130 mln. eurų. Fondas padidintas perėmus dalį EIF valdomo JEREMIE kontroliuojančiojo fondo priemonių (pasidalytos rizikos paskolos ir portfelinės garantijos), įskaitant joms administruoti skirtas lėšas.

REKLAMA

Pasak Ūkio ministerijos Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento direktorės Ritos Armonienės, INVEGA turi daugiau nei 11 metų garantijų teikimo ir kitų finansinių priemonių administravimo patirtį, taip pat viena pirmųjų Lietuvoje ir Europoje pradėjo įgyvendinti finansų inžinerijos priemones. "Todėl tikime, kad valdydama dar daugiau priemonių, INVEGA tik sustiprins savo pozicijas skatindama ir remdama smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą Lietuvoje, - mano R. Armonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš EIF perėmus dalį įgyvendinamų priemonių, jų administravimo procesas taps pigesnis. Be to, INVEGA, administruodama beveik 690 mln. Lt priemonių, kuriose dalyvauja ir didieji Lietuvos bankai, portfelį, dar labiau sustiprins partnerystę su kredito įstaigomis, finansuojančiomis Lietuvos smulkųjį ir vidutinį verslą.

„Tai, kad šios įgyvendinamos priemonės pasiteisina, matome jau dabar. Šiuo metu portfelinių garantijų paskoloms priemonės multiplikatoriaus efektas (t. y. kiek vienas struktūrinių fondų litas pritraukia privačių lėšų) siekia 6,25 karto, kai panašių priemonių, taikomų kitose Europos Sąjungos šalyse narėse, neretai siekia vos 1 kartą. Tai didelis pasiekimas, - teigia INVEGOS generalinis direktorius Audrius Zabotka. - Fondo padidinimas rodo didelį Lietuvos institucijų pasitikėjimą INVEGA vykdoma veikla, finansų inžinerijos priemonių valdymo patirties ir INVEGOS darbuotojų kompetencijos pripažinimą".

Šios priemonės buvo pradėtos įgyvendinti iš JEREMIE kontroliuojančiojo fondo, kurį valdo EIF, o nuo 2013 metų perimtos toliau įgyvendinti iš INVEGA fondo. Dėl didelės patirties ir įdirbio kuriant rizikos kapitalo sistemą, buvo nuspręsta EIF palikti JEREMIE kontroliuojančio fondo valdytoju, todėl EIF ir toliau valdys rizikos kapitalo priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų