REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į Jungtinę Karalystę atvykę ir apsigyvenę imigrantai iš Lietuvos šioje šalyje gyvena net gi visai neblogai – nedirbo nė dienos, bet užtenka lėšų atostogoms užsienio šalyse ir netgi dizainerių sukurtiems drabužiams, rašo britų geltonoji spauda.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pilietė 33 metų Natalija Belova dėkoja Didžiosios Britanijos valdžiai už jai paskirtas socialines pašalpas – 14,5 tūkstančius svarų per metus ir tuo pačiu už suteiktą gerą gyvenimą.

REKLAMA

Džiugiai nusiteikusi Natalija stebėjosi “keista” socialine Jungtinės Karalystės sistema ir teigė, kad gyvenime svarbiausia yra turėti gerų drabužių ir geras atostogas.

Anot britų spaudos, moteris per metus išmelžia iš socialinės sistemos 50 tūkstančių svarų ir tvirtino, jog pasiima tik tai, kas yra duodama.

Baigusi mokslus ir tapusi vieniša motina, Natalija įgijo teisę gauti daugiau nei 1 tūkstantį svarų pašalpų per mėnesį. Pinigus moteris skiria dizainerio drabužiams, išvykoms po saulėtąją Ispaniją ir naktiniams klubams. Britų spaudai ji gyrėsi, kad turi visiškai įrengtą pagal jos skonį butą ir pakankamą sumą pinigų, kad gyventų gerą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau moteris turėjo ir prie ko prikibti. Ji dejavo, kad valstybė turėtų padėti sumokėti už privačias aukles, o ne vien tik už vaikų darželį.

Kiekvieną savaitę Natalija iš valstybės gauna 279 svarus: 183 svarai skiriami kaip būsto pašalpa, už vaiką gauna 76 svarus išmokų ir 20 svarų – komunaliniams mokesčiams.

Be to, moteris per savaitę užsidirba 125 svarus dirbdama nepilną darbo dieną (part time job). Moteris dirba legaliai prekybos įmonėje, ne daugiau nei 16 valandų per savaitę, kad neprarastų pašalpų.

Natalija britų spaudai tvirtino, kad nesirengia dirbti kaip šuo dėl minimalaus darbo užmokesčio. Moteris turi tris kreditines korteles ir mėgsta eiti į prabangias dizainerių drabužių parduotuves. Po žiemos atostogų Malagoje, ji su dukra Kalėdoms užsuko į Lietuvą ir čia išleido 1 tūkstantį svarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris nesijaudina, kas ką apie ją pagalvos. Ji nedaro nieko, kas būtų draudžiama ar nelegalu.

Vos atvykusi į Didžiąją Britaniją, Natalija dirbo krupjė viename kazino. Prieš ketverius metus darbą metė. Pastojusi nuo vaikino, su kuriuo jau ketino skirtis, prieš trejus metus moteris pagimdė dukrą. Nuo to laiko ji gyvena iš valstybės malonės. Dabar Lietuvos pilietė tvirtina, kad visą darbo dieną eitų dirbti už ne mažiau nei 25 tūkstančius svarų per metus.

Kalbėdamasi su spauda savo dviejų miegamųjų kambarių bute Watford, Herts, dėkinga britų socialinei sistemai Natalija sakė, kad Lietuvoje pašalpų sistema nesumoka pakankamai. “Turiu draugę ten, kuri yra vieniša motina. Ji gauna tik £ 20 mėnesių išmokos vaikui, plius šiek tiek nuolaidų dujoms ir elektros energijai bei kažkokią kompensaciją už būstą”.

REKLAMA

Pasak moters, Lietuvoje mokama suma ir teikiama pagalba nėra pakankama išlaikyti normalų gyvenimo lygį. Jeigu neturėtų čia gaunamų išmokų, negalėtų sau leisti įsigyti gražių drabužių ir kelionių po užsienio šalis. Natalija pridūrė: “Esu tikra, kad daugelis žmonių sako, jog man reikia grįžti į Tėvynę. Bet taip nebus, nes čia gaunu daugiau naudos nei gaučiau ten”.

Juk be jau minėtų pinigų, ji gauna nemokamą vaiko priežiūrą, nemokamus vaisių ir pieno kuponus ir net pašalpą už “darbo interviu” drabužius.

REKLAMA

Natalija sakė: “Esu labai išsilavinusi moteris, kalbu šešiomis kalbomis. Aš niekada neisiu dirbti kasininke ar valytoja”. Moters teigimu, jos kvalifikacija yra kur kas aukštesnė, kad galėtų dirbti nekvalifikuotus darbus.

“Kai kurie žmonės gali manyti, kad esu smulkmeniška. Bet esu realistė. Man reikia visos darbo dienos darbo, bet su ne mažesniu užmokesčiu nei 25 tūkstančiai svarų per metus. Tokios uždarbio sumos bus pakankamai padengti visas jos gyvenimo išlaidas. “Priešingu atveju dirbti visą darbo dieną nė neverta”, – kalbėjo Natalija. “Jei aš dirbčiau visą laiką, aš turėčiau mokėti už vaikų priežiūrą, taip pat ir nuomą, apmokėti kitas sąskaitas”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors daugybė dirbančių mokesčių mokėtojų per krizės laikotarpį turėjo atsisakyti išvykų į užsienį, iš pašalpų gyvenanti Lietuvos pilietė neatsisakė tokios prabangos – rugsėjo mėnesį niūrų britišką orą ji su dukra iškeitė į savaitę saulėtoje Ispanijoje, o Kalėdoms rado lėšų nuskristi paatostogauti į Lietuvą.

Natalija, turinti tris kreditines korteles, mėgsta apsipirkinėti garsių dizainerių drabužių parduotuvėse. Prie visų prieš tai sekusių pagyrų, moteris pridėjo, kad atostogaudama Lietuvoje išleido per tūkstantį svarų.

REKLAMA

“Man taip pat patinka eiti į naktinius klubus su draugais”, – gyrėsi moteris.

Ir pridūrė, kad kiekviena motina yra verta kažkokio paskatinimo.

Jos nestebina emigrantų iš kitų šalių antplūdis, nes Jungtinėje Karalystėje jie gauna tai, ko negauna Tėvynėje.

Tiesa, rumunai ir bulgarai šiuo metu negali gauti JK nacionalinio draudimo numerio išskyrus atvejus, kai jie turi darbą. Tačiau jau kitąmet draudimas išnyks ir tai gali sukelti nesulaikomą naujų atvykėlių proveržį.

Natalija tvirtino, kad jai nėra gėda leisti pinigus ant savęs ir sėdėti ant pašalpų. Moteris aiškino, kad ji dirbo ir mokėjo mokesčius, o iš jos sumokėtų mokesčių kažkas irgi gaudavo pašalpas, todėl dabar atėjusi jos eilė gauti tai, ką yra sumokėjusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų