REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

M. Balčiūno istorija: ažiotažas ir stipri gynyba pasiteisino

Vienam iš trijų Panevėžį ir sporto pasaulį supurčiusio korupcijos skandalo herojų – Lietuvos krepšinio federacijos sekretoriui Mindaugui Balčiūnui – areštinės grotos atsivėrė anksčiau. Teismas patenkino dviejų garsių jo advokatų skundus dėl suėmimo. Mero patarėjas Darius Simėnas ir verslininkė Dalia Kuklierienė lieka už grotų.

REKLAMA
REKLAMA

Išleido į laisvę

Vienam iš trijų Panevėžį ir sporto pasaulį supurčiusio korupcijos skandalo herojų – Lietuvos krepšinio federacijos sekretoriui Mindaugui Balčiūnui – areštinės grotos atsivėrė anksčiau. Šiandien Apylinkės teismas skelbs nutartį dėl švelnesnės kardomosios priemonės skyrimo. Prokurorai prašo M. Balčiūną pusei metų nušalinti nuo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) sekretoriaus pareigų ir tokiam pačiam laikotarpiui skirti namų areštą.

REKLAMA

Nepasibaigus suėmimo terminui duris į laisvę M. Balčiūnui atvėrė Panevėžio apygardos teismo teisėjo Artūro Ridiko galutinė ir neskundžiama nutartis.

Teisėjas patenkino įtariamąjį ginančių Lietuvoje garsių advokatų Gintaro Černiausko ir Vidmanto Martyščiaus skundus ir panaikino žemesnės instancijos Apylinkės teismo sprendimą M. Balčiūną suimti.

Vis dėlto teisėjas A. Ridikas savo nutartyje pabrėžė, kad iš surinktos ikiteisminio tyrimo metu medžiagos pakanka manyti, kad M. Balčiūnas galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas. M. Balčiūnas vietoj skirtųjų 20-ies parų arešto suimtas išbuvo dešimt.

REKLAMA
REKLAMA

Paleidimo anksčiau motyvų teisėjas neviešina motyvuodamas, kad tai susiję su ikiteisminiu tyrimu.

Kiti du įtariamieji – Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas ir „Romantic“ viešbučio savininkė Dalia Kulierienė – lieka už grotų. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė teigė neturinti informacijos, kad jų advokatai irgi būtų apskundę Apylinkės teismo sprendimą abiem panevėžiečiams skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Advokatas filosofavo

M. Balčiūno advokatai neatskleidė, kokius argumentus pateikė Apygardos teismui. Prieš posėdį V. Martyšius teigė jų turintis dvylika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi įstatymai kuriami tam, kad palengvintų žmonių tarpusavio ir su valstybinėmis institucijomis santykius. Tačiau teisėtumas yra mūsų visų gyvenimo stogas, teisingumas – mūsų visų gyvenimo pamatas. Jei šitų tvirtų pamatų, tai yra teisingumo, nebus, mūsų visų gyvenimai sugrius kaip šiaudiniai nameliai“, – po pergalės filosofiškai kalbėjo V. Martyšius.

Perskaitė „Grafą Montekristą“

M. Balčiūno advokatų skundą dėl jo suėmimo Panevėžio apygardos teismas pradėjo nagrinėti 9 val.

Advokatai į posėdį atvyko optimistiškai nusiteikę.

„Šiandien M. Balčiūną tikrai išsivešiu namo“, – pažadėjo V. Martyšius.

LKF sekretoriaus gynėjus stebino, kad pačiam suimtajam posėdyje nebuvo leista dalyvauti, nors advokatai to prašė. Gerokai po pietų į teismą išklausyti sprendimo atvyko tik V. Martyšius.

REKLAMA

Antrasis gynėjas su įtariamuoju teisėjo verdikto laukė Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos patalpose.

Vos per 45 minutes nuo Apygardos teisme paskelbto įtariamajam palankaus neskundžiamo sprendimo ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti prokurorė Aurelija Gališanskytė suskubo įteikti Apylinkės teismui prašymą skirti M. Balčiūnui kitą kardomąją priemonę – namų areštą ir nušalinimą nuo LKF sekretoriaus pareigų.

„Prokurorė buvo susipažinusi su skundais. Kadangi yra profesionalė, turbūt pamatė, kad neatsilaikys prieš mūsų skundus. Į juos mes sudėjome ne jausmus, o ką žinome teisiniu požiūriu“, – kalbėjo advokatas V. Martyšius.

REKLAMA

Konvojumi į Panevėžio apylinkės teismą dėl švelnesnės kardomosios priemonės skyrimo atvežtas M. Balčiūnas kategoriškai neigė savo kaltę ir tvirtino sieksiantis įrodyti, kad jam pareikšti įtarimai visiškai nepagrįsti.

LKF sekretorius nesiskundė sąlygomis areštinėje. M. Balčiūnas teigė seniai neturėjęs galimybės tiek daug skaityti. Už grotų įtariamasis perskaitė „Grafą Montekristą“.

Savivaldybės pinigais rėmė viešbutį

M. Balčiūnas, D. Simėnas, D. Kuklierienė ir Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius įtariami piktnaudžiavimu tarnyba, sukčiavimu, dokumentų klastojimu bei kyšininkavimu. Vieninteliam V. Satkevičiui nebuvo skirta jokia kardomoji priemonė. Jis toliau eina mero pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar dviejų įtariamųjų pareigūnai neatskleidžia.

Įtariama, kad Panevėžio vadovas su savo patarėju, LKF vadovai ir verslininkė galėjo būti sukūrę planą, kaip apeinant įstatymus pasinaudoti Panevėžio savivaldybės biudžeto lėšomis viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

2010-aisiais Savivaldybė ir LKF pasirašė sutartį – miestas įsipareigojo federacijai sumokėti 2,5 mln. Lt, o šioji penkerius metus Panevėžyje organizuoti įvairaus lygio krepšinio renginius.

Manoma, kad kilniais tikslais buvo pridengtas planas paremti privatų viešbutį. Ikiteisminį tyrimą atliekantys STT pareigūnai ir prokurorai įtaria, kad pasirašant sutartį buvo žinoma, jog bus klastojamos sąskaitos už LKF Panevėžiui neva suteiktas paslaugas, o daugiau nei 2 mln. Lt atiteks „Romantic“ viešbučiui.

REKLAMA

Jį buvo nuspręsta rekonstruoti, kad turėtų kur apsigyventi Europos vyrų krepšinio čempionato pogrupio varžybas Panevėžyje žaidę užsienio krepšinio milžinai.

LKF sekretoriaus M. Balčiūno suėmimas 20-iai parų sukėlė milžinišką ažiotažą. Įtariamojo korupcija stojo ginti ne tik žinomi Lietuvos verslininkai bei sporto pasaulio veikėjai, bet ir užsienio profesorius.

Specialiai dėl M. Balčiūno suėmimo iš Australijos į gimtinę parskrido LKF viceprezidentas Antanas Guoga, savo pasipiktinimą ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų veiksmais viešai išsakė Arvydas Sabonis, šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei laišką atsiuntė Vusterio universiteto (Anglija) vicekancleris ir generalinis direktorius, profesorius Davidas Greenas. Jis prašė šalies prezidentės dėti visas pastangas, kad M. Balčiūnas kuo greičiau būtų išlaisvintas.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų