REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors lietuviai labai mėgsta akcentuoti, kad yra labiau išsilavinę ir tolerantiškesni už daugelį pasaulio tautų, tačiau neretai paviešinti tautiečių pamąstymai apie kitos rasės, religijos ar tiesiog kitokį gyvenimo būdą vertinančius žmones, kelia ne tik ne pačias geriausias emocijas. Ar iš tiesų lietuviai tokie tolerantiški, kokiais save laiko? Ne pirmą kartą viešojoje erdvėje pagarsinami atvejai, kai rasinio pobūdžio patyčių aukomis tampa žmonės, kurie niekaip neprovokuoja jokios diskusijos ar, juo labiau, konflikto šia tema. Po to, kai grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara paviešino informaciją, kad dėl politinių ir socialinių neramumų Malyje ketina savo tėvus pasikviesti į Lietuvą, socialiniame tinkle „Facebook“ atlikėjas sulaukė grasinimų lavinos.

REKLAMA
REKLAMA

Itin „draugingai“ nusiteikę internautai rašė, kad „lai veža juos į Vokietiją ar Airiją! Mano teisė nenorėti afrikiečių čia. Jau ir taip jų pilna“, o buvo ir tokių, kurie sau leido itin daug – „Lietuvai ypač trūksta juodžių, juk žinote jie labai „darbštūs“ „sąžiningi“, o ypač jie pasižymi protu“. Toks komentatorių atvirumas supykdė atlikėją ir šis savo socialinio profilio paskyroje paskelbė šiuos įžeidžiančio pobūdžio komentarus.

REKLAMA

Kovo 11-ąją – pasiūlymas „važiuoti namo“  

Už rasinio pobūdžio užgauliojimais atlikėjas susiduria ne pirmą kartą. Prieš metus Kovo 11-ąją vykusios eitynės patriotišku pavadinimu „Tėvynei“ ne tik atkreipė visuomenės dėmesį į tai, kad renginiui buvo sutelktos itin gausios policijos pajėgos, o paties renginio metu netrūko įvairių provokacijų, bet ir sukėlė aršias diskusijas visuomenėje apie tai, kur baigiasi patriotiškumas ir prasideda nacizmas. V. Diawara minėtas eitynes prisimins ilgai, nes keli iš eitynių grįžtantys jaunuoliai jam pasiūlė „važiuoti namo“ ir be užuolankų nuskambėjo pasiūlymas duoti į galvą.

REKLAMA
REKLAMA

Anuomet kalbintas žinomas atlikėjas prisipažino, kad 1996–1997 metais, vos atvykęs į Lietuvą, turėjo nemalonumų su skustagalviais, kai vadinamasis „skinhead'ų“ judėjimas buvo labai populiarus.

„Nėra taip, kad aš bijočiau leisti į gatvę savo vaikus, bet jei ši tendencija taps vis ryškesnė... Manau, pats laikas pradėti šią tema dialogą su visuomene,“ – tą kartą sakė atlikėjas.

V. Diawara pabrėžė, kad negalima maišyti patriotizmo ir nacionalizmo, o paskui sakyti, kad viskas yra gerai: „Kad ir kas ką sakytų – aš esu lietuvis, gimiau Lietuvoje, mano motina – lietuvė, močiutė ir prosenelė – lietuvės. Mano vaikai čia gimė ir jie taip pat yra lietuviai – nesvarbu, ar esu garbanotas, ar tamsesnės odos“, – piktinosi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už rasines patyčias – iki dvejų metų kalėjimo

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnio II dalyje teigiama: „Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.“

III-oje BK dalyje sakoma, kad „Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.“  

Ar lietuviai tolerantiški kitos tautos, rasės, religijos ir kt. atstovams?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, esame labai tolerantiška tauta
Ne, lietuviai yra labai netolerantiški
Net neįvaizduoju, kas ta tolerancija
Nežinau, neturiu nuomonės
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar lietuviai tolerantiški kitos tautos, rasės, religijos ir kt. atstovams?
Taip, esame labai tolerantiška tauta
20.4%
Ne, lietuviai yra labai netolerantiški
70.7%
Net neįvaizduoju, kas ta tolerancija
3.5%
Nežinau, neturiu nuomonės
5.4%
Balsavo: 259

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų