• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteistam už plėšimą – mirties bausmė kameroje

Alytaus pataisos namuose įvykdytas itin retas nusikaltimas – nužudytas nuteistasis. Tokių atvejų Lietuvos įkalinimo įstaigose per metus būna vienas kitas arba nė vieno.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai – nekalti?

Kodėl nužudytas Alytaus pataisos namuose už plėšimą kalėjęs labai jaunas nuteistasis P. I. (23 m.), tikslaus atsakymo dar ieško ir šios įstaigos pareigūnai, ir Alytaus prokuratūros prokurorai, vadovaujami kolegų Kaune.

REKLAMA

O Kalėjimų departamento direktoriaus Artūro Norkevičiaus nurodymu sudaryta tyrimo grupė turi nustatyti, ar nebuvo pažeidimų tarnyboje, organizuojant nuteistųjų priežiūrą ir apsaugą Alytaus „zonoje“. Joje šiuo metu kali apie 1500 ne po vieną kartą už įvairius nusikaltimus teistų vyrų. Tai – viena gausiausiai apgyvendintų „zonų“ Lietuvoje.

Apie patį įvykį kol kas skelbiama tik labai šykščiai – kiek pateikė patys Kalėjimų departamento pareigūnai. Ir jie, ir Alytaus pataisos namų pareigūnai teigė, kad negalima atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų, be to, laikomasi Asmens duomenų apsaugos įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Akistatos“ žiniomis, įtariamieji yra du kaliniai: E. S. (28 m.) ir A. K. (19 m.).

Uždaroje patalpoje

Paskelbta, kad nusikaltimas įvykdytas baudos izoliatoriaus kameroje. Tuo metu joje gyveno keli nuteistieji, nuo kitų kalinių į uždarą patalpą pasiųsti už nuobaudas. Tarp jų – ir ne vieną kartą teistas P. I.

Naktį kameroje staiga kilo triukšmas: nuteistieji, belsdami į užrakintas kameros duris, šaukėsi pareigūnų pagalbos – esą skubiai reikalingi medikai, nes vienam iš kalinių pasidarė bloga.

Tuo metu buvo gili naktis – beveik pusė trijų.

Kaip po įvykio pranešta iš Kalėjimų departamento, kameros duris skubiai atrakinę prižiūrėtojai aptiko nebekvėpuojantį kalinį P. I., o ant jo kaklo buvo matyti smaugimo žymių. Pareigūnai nedelsdami gaivino nuteistąjį – atliko dirbtinį kvėpavimą. Tuoj atskubėjo įstaigos sveikatos priežiūros tarnybos darbuotojai, taip pat buvo iškviesti medikai iš Alytaus ligoninės. Tačiau visos šios pastangos nuėjo veltui – nuteistojo atgaivinti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis buvo paskelbta, kad kalinys naktį pasmaugtas kitų kameros draugų. Tačiau neatmetama, kad ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo netrukus gali būti perkvalifikuotas į nužudymą dėl neatsargumo, jeigu paaiškėtų, kad nesiekta nužudyti kalinio – tik taip rizikingai pramogauta arba tiesiog neapskaičiuotos jėgos dėl kažko griebiant vienam kitą už gerklės.

Ne paslaptis, kad įkalinimo įstaigose kaliniai, turėdami daug laisvo laiko, prisigalvoja visokių žaidimų, dalijasi patirtimi, iš kartos į kartą perduoda įvairias istorijas apie įsimintinus nutikimus „zonoje“, patys nori tai išbandyti, ieško naujų potyrių.

REKLAMA

Žudikai įsimurkdo

Jeigu vis dėlto bus įrodyta, kad kalinys nužudytas, kaltininkui pailgės gyvenimas už grotų dar mažiausiai septyneriais ar net 15 metų.

Taip 2011-ųjų vasarą nutiko mažeikiškiui Žydrūnui Vitkui (36 m.), už nužudymą kalėjusiam Marijampolės pataisos namuose ir per konfliktą peiliu į krūtinę mirtinai sužalojusiam kartu kalėjusį Jonavos gyventoją Arūną Bagdonovą (33 m.). Už tai žudikas nuteistas kalėti dar 12 metų.

O už vagystę trejiems metams už grotų patekusiam Varėnos rajono gyventojui Jevgenijui Bogdanovičiui (23 m.) 2010-aisiais teismas pratęsė kalėjimą dar 11 metų, kai šis vagišius Pravieniškių 1-uosiuose pataisos namuose (Kaišiadorių r.) kalėdamas nužudė taip pat už vagystes bausmę tuo metu atlikusį Vladimirą Turpaką (31 m.).

REKLAMA

Tokių nužudymų priežastys būna įvairios – dažniausiai asmeniniai konfliktai dėl įžeidimų, nepagarbos, staiga kilusios nesantaikos.

Bet būna ir „įdomesnių“ priežasčių. Kaip tik šiuo metu Kauno apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje dėl likimo draugo nužudymo kaltinami net devyni buvusių Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų-atvirosios kolonijos (dabar – Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 2-osios valdybos) nuteistieji. Teismas turi įvertinti kiekvieno kaltinamojo veiksmus, kai 2010 metų liepos 25-ąją „zonoje“ buvo nužudytas nuteistasis Rimantas Fialkauskas (49 m.). Tąkart kaliniai buvo suorganizavę slaptas naujokų „krikštynas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, senbuviai iš gyvenamųjų patalpų į kiemą išnešė metalinę lovą, prie jos po vieną rišo naujokus, o po to ant jų pylė vandenį, mušė metaliniu samčiu ir šlapiais rankšluosčiais, kurių galai buvo susukti į mazgą. Vienas nuteistasis – už mažametės lytinį išnaudojimą už grotų atsidūręs Radviliškio rajono gyventojas R. Fialkauskas – užduso, nes jam į kvėpavimo takus pakliuvo vandens.

Tik faktai:

Kalinio nužudymas Alytaus pataisos namuose – pirmasis toks nusikaltimas 2013 metais Lietuvos įkalinimo įstaigose.

REKLAMA

2012 metais už grotų Lietuvoje buvo nužudytas 1 nuteistasis – už viešosios tvarkos sutrikdymą 7 mėnesių laisvės atėmimu nuteistas Rumunijos pilietis I. D. (30 m.). Jis 2012-ųjų kovą buvo mirtinai sumuštas Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

Per 11 mėnesių 2012 metais šalies įkalinimo įstaigose iš viso mirė 29 kaliniai: 1 nužudytas, 4 nusižudė, 24 – dėl sveikatos sutrikimų.

2011 metais „zonoje“ nebuvo užfiksuota nė vieno kalinio nužudymo, 2010 m. – 3, 2009 m. – 2, 2008 m. – nė vieno, 2007 m. – 4.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų