REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemėlapis nuo triukšmo negelbsti

Panevėžyje patvirtintas triukšmo žemėlapis, bet panevėžiečiai ir toliau kenčia nuo buitinio triukšmo.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybė pernai patvirtino triukšmo žemėlapį, kuriame nustatytos triukšmingiausios zonos. Rajonas neturi tokio žemėlapio, bet turi patvirtintas Triukšmo prevencijos taisykles. Miesto Savivaldybė, be patvirtinto triukšmo žemėlapio, jau parengė Panevėžio miesto prevencinį triukšmo planą, kurį stengsis patvirtinti artimiausiame Tarybos posėdyje. Kita vertus, ar parengti žemėlapiai ir planai padės suvaldyti triukšmą? Nauda iš žemėlapio tik tokia, kad yra žinoma, kurios miesto vietos triukšmingiausios.

REKLAMA

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Vinslovas pataria, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo triukšmadarių – skambinti policijai. Neišsimiega net tylos zonose Į „Panevėžio balsą“ paskambinusi Inga. M. skundėsi didžiųjų švenčių metu kentėjusi nuo be perstojo veikiančios automobilio signalizacijos.

„Tikriausiai per šventes žmonės buvo išvažiavę ir paliko kieme stovėti automobilį. Naktį mašinos signalizacija įsijungė ir veikė tol, kol išsikrovė akumuliatorius. Miegoti negalėjau, nes viauksinti sugedusi signalizacija neleido sumerkti akių. Net nežinau, kam reikia skambinti ir kas galėtų be automobilio savininko žinios nutildyti mašiną“, – guodėsi panevėžietė, o išgirdusi, kad miesto Savivaldybė yra parengusi triukšmo žemėlapį, norėjo sužinoti, kokią naudą toks dalykas suteikia eiliniam panevėžiečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto Savivaldybės laikinoji Ekologijos skyriaus vedėja Rūta Taučikienė „Panevėžio balsui“ bandė aiškinti, kokią naudą duoda parengtas ir patvirtintas triukšmo žemėlapis.

„Žemėlapyje nustatytos zonos, kuriose vyrauja didžiausias triukšmas. Tos zonos aiškiai apibrėžia, koks triukšmas vyrauja: pramonės, automobilių, geležinkelio ar kitoks. Triukšmo prevencijai Savivaldybė yra parengusi dokumentą „Panevėžio miesto prevencinis triukšmo planas“. Šį planą turi patvirtinti miesto Taryba. Jis yra ilgalaikis ir galios iki 2019 metų. Plane bus numatytos prevencinės priemonės, kaip galima suvaldyti triukšmadarius“, – išaiškino R. Taučikienė ir sakė, kad gyventojams dėl per didelio triukšmo geriausia kreiptis į policiją arba Savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyrių. Policija tramdo Panevėžio apskrities VPK Viešosios tvarkos biuro viršininkas V. Vinslovas, išgirdęs klausimą, kaip elgtis panevėžiečiams, jei kaimynai triukšmauja, jei be perstojo veikia signalizacija, patarė: „Jei triukšmaujama vakare ar naktį, drąsiai kvieskite policiją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pareigūno, Lietuvos administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnis įgalioja policijos pareigūnus užtikrinti ramybę butuose nuo 18 iki 6 valandos, o lauke – visą parą.

„Sudrausminti triukšmadarius gali pakakti tik perspėjimo arba jie gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn, – aiškino V. Vinslovas. – Jei triukšmadarys prasikalto pirmą kartą, jam gali pakakti įspėjimo. Nors galima skirti ir baudą iki 300 litų. Tačiau jei tas pats žmogus per metus prasikalto dar kartą, bauda bus kur kas didesnė. Pilietis gali būti nubaustas nuo 300 litų iki tūkstančio.“

REKLAMA

Pasiteiravus, kaip elgiasi policijos pareigūnai, jei juos pasiekia skundas dėl pernelyg didelio triukšmo, išgirdome: „Policijos pareigūnai vyksta į vietą. Jei tai yra veikianti įstaigos arba automobilio signalizacija, ieškomi savininkai. Jei buitinis triukšmas, triukšmadariai perspėjami. Jeigu perspėjimai nepadeda, surašomi protokolai ir tokiam tvarkos pažeidėjui gali būti skirta bauda.“

„Kita vertus, suveikusi automobilio ir įstaigos signalizacija apsaugo nuo įsilaužėlių. Todėl ne visada įsijungusią signalizaciją reikia priimti kaip triukšmo šaltinį“, – sakė policijos pareigūnas ir prašė panevėžiečius kovoti su triukšmadariais. Išskyrus naktį ir poilsio dienas Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rosita Baltutytė „Panevėžio balsui“ teigė, kad skyriaus specialistai reaguoja į panevėžiečių skundus dėl per didelio triukšmo.

„Tik į skundų skambučius negalime atsiliepti naktimis ir poilsio dienomis. Tuomet skyriaus darbuotojai nedirba. Darbo dienomis į skundus reaguojame ir vykstame patikrinti. Dažniausiai skundžiamasi dėl triukšmingų kaimynų, per garsiai sklindančios muzikos, dėl vaikų lakstymo arba dėl triukšmo, sklindančio iš įmonių arba įstaigų. Pernai Savivaldybę pasiekė trylika skundų dėl pernelyg didelio triukšmo. Aštuoni skundai buvo pateikti raštu, o penki žodiniai. Į visus minėtus skundus buvo sureaguota. Nė vienas triukšmadarys nubaustas nebuvo. Užteko žodinio perspėjimo. Manau, su triukšmadariais galima susitarti – nebūtinai reikia taikyti baudas ir pritaikyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnį „Viešosios rimties trikdymas“. Ypač gerai pavyksta susitarti su įmonių vadovais dėl per garsiai veikiančių kondicionierių“, – aiškino R. Baltutytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų