REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė, jog už kruvinus ir itin žiaurius nusikaltimus Panevėžio „Tulpinių“ gaujos nariai nuteisti pagrįstai.

REKLAMA
REKLAMA

LAT teisėjų kolegija kasacine tvarka išnagrinėjo „Tulpinių“ gaujos vadeivos 51 metų Algimanto Vertelkos ir jo pakalikų – 44 metų Andriaus Andriušaičio, 46 metų Virginijaus Baltušio ir 45 metų Dariaus Blinkevičiaus – kasacinius skundus ir nutarė, kad nusikaltėlių kvartetas pagrįstai yra nuteisti iki gyvos galvos.

REKLAMA

LAT konstatavo, kad žemesni teismai šią bylą ištyrė tinkamai, nusikalstamas veikas kvalifikavo teisingai, nuteistiesiems skyrė nors ir itin griežtas, bet pelnytas bausmes.

Lietuvos apeliacinio teismo kolegija dar 2012 metais paskelbė, kad pirmosios instancijos teismo priimtas kaltinamasis nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, nuteistųjų kaltė įrodyta, nusikaltimų padarymo aplinkybės nustatytos ir bausmės paskirtos teisingai.

Teismo teigimu, negauta duomenų, kad pirmosios instancijos teisme bylą būtų nagrinėjęs šališkas teismas ar būtų padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Visi įrodymai yra gauti teisėtais būdais, yra patikrinti, sugretinti su kitais įrodymais ir patikimi.

REKLAMA
REKLAMA

A. Vertelka ir jo bendrai nuolat tvirtino esą nekalti, kad jiems priskiria kitų gaujų padarytus nusikaltimus, kaltino įvairiais nusikaltimais ikiteisminius tyrimus dėl jų padarytų nusikaltimų atliekančius prokurorus Artūrą Urbelį, Redą Savicką ir Algimantą Kliunką.

Visi pareigūnai už nusikaltimo tyrimą gavo Prezidento apdovanojimus.

Nusikaltėliai skundėsi, kad jiems buvo leidžiami psichotropiniai vaistai, ant galvų dedami polietileno maišai, jie buvo mušami.

Tačiau nė vienos instancijos teismas tokių įrodymų nerado.

„Tulpinių“ gauja už grotų pateko po to, kai pagrobė ir surengė egzekuciją bendrovės „Mažeikių nafta“ vadovui Gediminui Kiesui , jo sūnui Valdui bei vairuotojui Alfonsui Galminui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nužudę įkaitus, nupjovė galvas ir užkasė miške šalia A. Vertelkos dvaro.

Pradėjus aiškintis šį kraupų nusikaltimą, paaiškėjo, jog „Tulpinių“ aukomis tapo Panevėžio prokuroras Gintautas Sereika ir jo kolega Vida Kazlauskaitė, policininkas Sergejus Piskunovas.

Be to, gauja kaltinama sprogdinimais, reketu, turto prievartavimu, nužudymais. Už nusikaltimus kiekvienas gaujos narys buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Paskelbus nuosprendį, A. Vertelka ir jo bendrai mėgino juos skųsti, tačiau patyrė fiasko. A. Vertelka nerimsta ir už grotų. Neseniai jis apskundė įkalinimo sąlygą, teigdamas nenorįs sėdėti su „žydrais“ ir kartu su jais vaikščioti kieme.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų