REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV perkopus 16 trln. JAV dolerių skolos „lubas“ pradėta ieškoti būdų, kaip sumažinti skolą, kad būtų išvengta bankroto. Vašingtone pasklido kalbos apie 1 trln. JAV dolerių vertės monetos nukalimą. Nors specialistai teigia, kad tai yra tiesiog triukas, pasak jų, jis gali būti vienintelis pakankamai pamišęs būdas kovoti su „beprotiška“ skolos lubų idėja.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų analitikas Cullenas Roche sakė, kad monetos idėja yra „iš dalies rimtai“ svarstoma Vašingtone.

REKLAMA

„Žinau, kad apie ją buvo užsiminta Baltuosiuose rūmuose, o dalis įtakingų žmonių, įskaitant kongresmenus, irgi kalba apie tai“, - cituoja analitiką „The Telegraph“.

Teoriškai JAV iždas galėtų nukalti monetą ir padėti ją į savo Federalinio Rezervo sąskaitą, kas leistų vyriausybei nurašyti arba atšaukti 1 trln JAV dolerių iš 16,4 trln. JAV dolerių skolos krūvos.

Iždas pradėjo ieškoti būdų kaip sumokėti vyriausybės sąskaitas, kai gruodžio 31 d. skola pasiekė 16 trln. JAV dolerių limitą.

REKLAMA
REKLAMA

Idėja, kuri buvo iškelta pernai, pasak C. Roche, yra „apskaitos gudrybė“, tačiau pastebėjo, kad tai tik „viena labai kvaila idėja, naudojama kovoti su kita kvaila idėja“.

„Mintis, kad JAV savanoriškai neįvykdys skolinių įsipareigojimų yra daugiau nei beprotiška, - sakė jis. - Mes pradėjome mėtyti šią idėja prieš metus, bet tai tebuvo pokštas, o dabar tai tapo iš dalies rimta ir tiesiog yra liūdna, kad Kongresas tapo toks neveiksnus, jog reikia griebtis tokių dalykų.“

Su tuo sutinka ir „Reuters“ komentatorius Felixas Salmonas: „Visi kurie kada nors buvo atsakingi už bet kurios šalies valstybės finansus, žino, kad skolos lubų koncepcija yra iš esmės kvaila, save naikinanti bei bendrai idiotiška.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat nemano, kad Baltieji rūmai trokšta nukalti trilijono dolerių vertės monetą.

Nobelio laureatas Paulas Krugmanas yra vienas iš ekonomistų, kurie žvelgia į šią idėja iš dalies rimtai. Nors jis nesitiki, kad iždas iš tiesų imtųsi tokių veiksmų, jis mano, kad šiai idėjai yra pagrindo.

„Tai yra gudrybė, tačiau turint omeny, kad pačios skolų lubos yra beprotiškas dalykas, kuris leidžia Kongresui liepti prezidentui leisti pinigus, o po to sakyti jam, kad jis negali surinkti tų pinigų, kuriuos turėtų išleisti, yra pagrindo naudoti bet kokias gudrybes, kurios pasitaiko po ranka“, - sakė jis savo komentare „New York Times“ laikraštyje.

REKLAMA

C. Roche teigė, kad jis irgi nesitiki, jog iždas nukals šią monetą, tačiau prezidentas Barackas Obama gali panaudoti šią idėją kaip grasinimą. Esą prezidentas gali pagrasinti pasinaudoti „monetos spraga“, jei jam Kongresas grasins neįvykdyti skolinių įsipareigojimų.

Bet F. Salmonas įspėja, kad taip elgtis būtų pavojinga, nes esą Kongresas per daug „kvailas“, kad suprastų prezidento blefą.

„Šiuo atveju mes iš esmės kalbame apie Baracko Obamos mėginimą blefuoti prieš Atstovų rūmuose esančius respublikonus. Bet kiekvienas pokerio žaidėjas žino, kad kai žaidi su labai kvailu priešininku, niekada neturėtum bandyti blefuoti.“

REKLAMA

JAV yra apribota, kiek popierinių pinigų gali cirkuliuoti šalyje, taip pat yra taisyklės auksinėms, sidabrinėms bei varinėms valiutoms.

Tačiau iždas gali savo nuožiūra gaminti monetas iš platinos ir, teoriškai, yra leidžiama joms priskirti bet kokią vertę.

Tiesa, P. Krugmanas pažymi, jog yra numatyti, kad šios taisyklės buvo numatytos memorialinių monetų kalimui, o ne fiskalinių priemonių kūrimui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų