REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį spalį Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) ir įtakingas Prancūzijos sporto dienraštis "France Football" paskelbė 23 kandidatų sąrašą laimėti 2012 metų "Auksinio kamuolio" ("Ballon d'Or") apdovanojimui.

REKLAMA
REKLAMA

Po įvykusio balsavimo, kuriame dalyvavo nacionalinių šalių rinktinių kapitonai, treneriai bei specialiai atrinkti futbolo žurnalistai, sąrašas netruko sutrumpėti iki trijų pavardžių, o šį vakarą Šveicarijos Ciuricho mieste bus išrinktas geriausias praėjusių metų futbolininkas.

REKLAMA

Rinkimų favoritu laikomas "Barcelona" ir Argentinos nacionalinės rinktinės puolėjas Lionelis Messi gali tapti pirmuoju futbolininku laimėjusiu šį prestižinį apdovanojimą keturis kartus iš eilės nuo pat tada, kai FIFA savo "Pasaulio metų žaidėjo" apdovanojimą 2010 metais sujungė su "France Football" įsiteigtu "Ballon d'Or".

Argentinietis aplenktų po tris kartus 1991 m. įsteigtą "Pasaulio metų žaidėjo" apdovanojimą laimėjusius Zinediną Zidaną bei brazilą Ronaldo. 

REKLAMA
REKLAMA

L.Messi ant kulnų lipa jo komandos draugas Andresas Iniesta bei Madrido "Real" atakų lyderis Cristiano Ronaldo. "Barcelona" ir "Real" žaidėjai jau trečius metus iš eilės patenka į geriausiųjų trejetuką, todėl tai tik įrodo, jog ispanai turi du pajėgiausius klubus pasaulyje.

Praėję metai L.Messi buvo daugiau nei įspūdingi. Argentinietis vilkėdamas "Barcelona" ekipos marškinėlius pelnė net 79 įvarčius bei dar 12 įmušė gindamas nacionalinės rinktinės garbę, tačiau A.Iniestos ir C.Ronaldo 2012-ieji buvo pažymėti iškovotais trofėjais bei puikiu žaidimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis L.Messi argumentas laimėti "Auksinį kamuolį" - neįtikėtina praėjusių metų asmeninė statistika. Kita vertus, C.Ronaldo vedamas "Real" tapo Ispanijos čempionais bei EURO 2012 portugalas su nacionaline rinktine nužygiavo iki pusfinalių. Tuo tarpu Europos čempionate visu gražumu žibėjusi A.Iniestos žvaigždė padėjo ispanams triumfuoti Europos čempionate.

 

Kaip dažniausiai būna, "Auksinio kamuolio" rinkimuose dominuoja atakuojančio stiliaus žaidėjai - tie, kurių darbas kurti ir mušti įvarčius. Į 23 žaidėjų sąrašą šiais metais pateko tik du gynėjai ir trys vartininkai. Ir iš tiesų, tik vienas vartininkas džiaugėsi šiuo apdovanojimu: 1963 metais geriausiu planetos žaidėju buvo išrinktas legendinis Levas Yašinas. Apdovanojimą laimėjusių gynėjų sąrašas taipogi nėra ilgas - vos du. 1991 m. apdovanojimu džiaugėsi Lotharas Matthaus (tuo metu žaidęs saugų grandyje) ir 2006 m. "FIFA pasaulio metų žaidėju" buvo išrinktas Fabio Cannavaro.

REKLAMA

2011 metais Giovanni Trapattoni į savo geriausių pasaulio žaidėjų trejetuką neįtraukė nei Ronaldo, nei Messi, tačiau į jį pateko Andy Davisas, rungtyniaujantis vienoje Britų Mergelių Salų komandoje. 2010 metais vienas žurnalistas iš Čado Respublikos Asamoah Gyaną įvardijo kaip geriausią pasaulio žaidėją.

Tokių keistų vertinimų pasitaiko neretai, tik neaišku, ar dėl kompetencijos stokos, ar dėl siekio atsidurti diskusijų sūkuryje. Cristiano Ronaldo yra pasakęs, kad geriausio pasaulio žaidėjo rinkimai yra labai subjektyvūs ir su juo galima sutikti, nes tiksliai nėra žinoma, kokiais kriterijais vadovaujantis FIFA išrenka „laimingąjį“. Kuo daugiau abstraktumo – tuo mažiau objektyvumo?

REKLAMA

Be to, galima ginčytis dėl dar vieno aspekto: juk vieno žaidėjo pasiekimai yra labai stipriai įtakojami ir jo komandos draugų žaidimo, tad kaip pasverti, kiek futbolininkas pats prisidėjo prie savo rezultatų, o kiek jiems įtakos turėjo geras komandos draugų žaidimas? Kaip ten bebūtų, negalime paneigti fakto, kad L.Messi ir C.Ronaldo žaidimas turėjo milžiniškos įtakos „Barcelona“ ir „Real“ rezultatams.

FIFA "Ballon d'Or" apdovanojimų ceremonija vėl kvies pasidžiaugti vieno futbolininko individualių pasiekimų įvertinimu, kurio nebūtų be visos komandos darbo. Nesvarbu, kas šiandien laimės "Auksinį kamuolį", tačiau aišku viena - šventės jam sugadinti negalės niekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ceremonijos pradžia - 16:30 val. Lietuvos laiku, o pabaiga - 22:30 val.

Kas laimės 2012 metų FIFA „Ballon d'Or“ apdovanojimą?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Andresas Iniesta
Lionelis Messi
Cristiano Ronaldo
BALSUOTI
REZULTATAI
Kas laimės 2012 metų FIFA „Ballon d'Or“ apdovanojimą?
Andresas Iniesta
6.2%
Lionelis Messi
68.8%
Cristiano Ronaldo
25%
Balsavo: 16

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų