REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Būsto savininkai reikalauja sumokėti į priekį už tris mėnesius, o komunalines paslaugas apmokėti už mėnesį, kuris net nesibaigė, o negavę reikalauja palikti butą per vieną valandą grasindami išlaužti duris ir kitomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, būsto nuomotojai neišduoda jokių kvitų ar čekių, nemoka mokesčių už gautas pajamas, reketuoja nuomininkus dieną naktį, gąsdina, laužiasi į duris, reikalauja išsikelti tą pačią minutę nepaisant, jog sumokėta į priekį.

REKLAMA

Į sostinės policiją kreipėsi vyriškis, kuris prašė pareigūnų pagalbos.

Paaiškėjo, jog jis su šeima sumokėjo už dviejų kambarių butą į priekį už tris su pusę mėnesius net 2500 litų, o pragyvenę vos mėnesį išgirdo, jog reikia mokėti į priekį už komunalines paslaugas, nors įsikėlė lapkričio gale.

Atėjus lapkričio mėnesio sąskaitai šeima atskaičiavo pinigų už vienuolika dienų tikėdamasi, jog už gruodį mokės sausį. Tačiau net nesibaigus mėnesiui savininkai jau ėmė reikalauti sumokėti pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

„Savininkai reikalauja, kad sumokėčiau už vandenį ir elektrą už mėnesį, kuris dar net nesibaigė, nors sąskaitos pateikiamos kito mėnesio vidury. Nors pragyvenom vos mėnesį, sumokėjom jau beveik tris tūkstančius litų. Tačiau šeimininkams to maža. Dar nesibaigiant gruodžiui, ėmė vėl reikalauti pinigų, o kai gavo tik už praėjusį mėnesį, pareikalavo tą pačią minutę išsinešdinti, atvyko į butą ir ketino laužti duris. Suprantu, kad taip galima elgtis su nieko nemokančiais asmenimis, tačiau sumokėjus tiek pinigų dar gauni psichologinio smurto bei grasinimų dozę“, - stebėjosi būsto nuomotojų įžūlumu Karolis P.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vyriškio, šeimininkai iš pradžių apsimetė labai geručiais, ir net atsisakė pasirašyti raštelį, kur nurodoma suma: „ Dabar iš visų nuomotojų reikalausiu parašų, o dar geriau atsiskaityti per internetinę bankininkystę, tuomet ir Mokesčių inspekcija galės kontroliuoti šį nekontroliuojamą verslą“.

Prieš kelerius metus Seimas ketino priimti įstatymą, kuriuo visi būsto nuomotojai privalėjo deklaruoti gaunamas už nuomą pajamas, tačiau vėliau tai virto nekilnojamojo turto mokesčiu, kuris taip pat užgeso parlamentarų kompiuteriuose.

REKLAMA

Advokatas Sigitas Vasilys portalui „Balsas.lt“ sakė, jog iš būsto nuomotojų būtina paimti čekius ar kitus dokumentus, patvirtinančius, kiek yra sumokėta, už kokį periodą: „Reikalaudami sumokėti į priekį už tris mėnesius nuomotojai pažeidžia Būsto nuomos taisykles, kur nurodoma, jog užstatas imamas tik už vieną mėnesį. Būsto nuomininkas sumoka už einamą mėnesį ir už paskutinį, kuomet pinigai, dažniausiai, yra negrąžinami“.

Be to, teigė advokatas, komunaliniai mokesčiai taip pat mokami kito mėnesio gale, kai ateina sąskaitos. „Tokie nuomotojų veiksmai yra nusikalstami. Juolab, kad Būsto nuomos taisyklėse nurodoma, jog iškelti galima tik tuos, kurie nemoka daugiau nei tris mėnesius – nei už būsto nuomą, nei komunalinių mokesčių“, - tikino S. Vasilys.

REKLAMA

Tai, kad Karolis P. sumokėjo už tris mėnesius į priekį, galima apskųsti, tačiau būtina turėti notaro pasirašytus dokumentus. Tai turėtų žinoti visi būsto nuomininkai, tikintis, jog nuomotojai juos supras.

Advokatas juokavo, jog būsto nuomotojai paprastai yra kam nors skolingi, turintys nemalonumų su finansais, todėl jų tikslas – išpešti kuo daugiau pinigų.

„Jie neturėtų laužtis į duris ir reikalauti, kad nuomininkai, kurie sumokėjo už tris mėnesius į priekį bei apmokėjo komunalinius mokesčius, išsikeltų“, - tikino S. Vasilys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak advokato, jokiais būdais negalima tikėti saldžiais nuomotojų pažadais, jog pinigai yra sumokėti ir kam tie parašai.

Advokatas prisiminė neseniai turėjęs civilinę bylą, kurioje šeima skundėsi nuomotojų bei nekilnojamojo turto agentų akiplėšiškumu. Vilniečių pora ketino išsinuomoti būstą, tačiau pasirodė, jog už tai, kad nekilnojamojo turto agentas tik parodė butą, kuris tiko, reikalauja penkių šimtų litų mokestį.

„Mano klientai patys skambino, atvažiavo pažiūrėti, ir, kai butas patiko išgirdo reikalavimą sumokėti penkis šimtus litų bei mokestį už du mėnesius į priekį. Viso mano klientams tas malonumas kainavo net 1800 litų.

REKLAMA

Maža to, parodęs butą su kilimu, baldais, nauja virykle, viso šito neliko porai įsikėlus. Gavę raktą ir atsikraustę į butą nuomininkai nustebo ten neradę anksčiau išvardytų daiktų.

Be to, akyli savininkai bet kuriuo paros metu lauždavosi į duris neturėdami tam teisės.

„Savininkai gali susitarti apžiūrėti būstą nurodytų laiku, tačiau laužtis bet kada draudžiama. Be to, jie privalo nurodyti dieną, kada ateina sąskaitos ir , geriausiai, prašyti, kad pinigai būtų sumokomi internetu nurodžius nuomininko ir nuomotojo duomenis.

REKLAMA

„Vėliau būsto savininkas ėmė taip pat reikalauti pinigų už mėnesį, kuris net nesibaigė. Beje, vėliau pasirodė, jog net karšto vandens skaitliukas buvo pastatytas kitas, kurio ratelis sukosi net tada, kai pylėsi šaltas vanduo“, - pasakojo bylos aplinkybes pašnekovas.

Advokato teigimu, būsto nuomos verslo niekas nekontroliuoja, o nuomininkai nuolaidžiauja jiems nereikalaudami pasirašyti dokumentus pas notarą bei deklaruoti Mokesčių inspekcijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų