• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 19 d. Tartu (Estija) vyks Baltijos gynybos koledžo komendanto pasikeitimo ceremonija. Koledžui vadovavusį Estijos kariuomenės brigados generolą Meelį Kiilį (Meeli Kiili) pakeis generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras. Komendanto pasikeitimo ceremonijoje taip pat dalyvaus Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas pulkininkas Eugenijus Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA

Iki paskyrimo į naująsias pareigas gen. mjr. V. Vaikšnoras ėjo Krašto apsaugos ministerijos patarėjo pareigas. Prieš tai jis buvo Lietuvos karinis atstovas prie NATO ir Europos Sąjungos, 2010-2011 – NATO Karinio komiteto dekanas. Gen. mjr. V. Vaikšnoras taip pat yra vadovavęs Krašto apsaugos ministerijos gynybos štabui, ėjęs Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo viršininko-vado pavaduotojo, kitas pareigas.

REKLAMA

V. Vaikšnoras yra baigęs Vilniaus aukštąją priešlėktuvinę gynybos vadų mokyklą, studijavo JAV Kariuomenės vadovybės ir generalinio štabo koledže, NATO Gynybos koledže Romoje. Lietuvos karinnkas yra apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ karininko kryžiumi, įvairiais krašto apsaugos sistemos, užsienio valstybių apdovanojimais.

Gen. mjr. V. Vaikšnoras bus penktasis Baltijos gynybos koledžo komendantas nuo šios mokymo įstaigos įkūrimo 1999 m. vasarį pradžios. Baltijos gynybos koledžo komendantai keičiasi kas treji metai, pozicija rotuojasi tarp trijų Baltijos šalių. V. Vaikšnoras bus antrasis Lietuvos karininkas, vadovausiantis šiam koledžui. 2004–2007 metais Estijos mieste Tartu veikiančiai karinei mokymo įstaigai vadovavo brg. gen. Algis Vaičeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Gynybos koledžo komendanto pasikeitimo ceremonijos išvakarėse gruodžio 18 d. koledže vyks strateginio lygmens kurso baigimo ir apdovanojimo ceremonija. Tarp 14 šio kurso absolventų – ir keturi atstovai iš Lietuvos.

Baltijos gynybos koledžas yra bendras trijų Baltijos šalių projektas, užtikrinantis aukštesniųjų karininkų parengimą. Šis koledžas tampa vis labiau populiarus tarp NATO šalių, todėl tobulintis į šį koledžą siunčiami ne tik Baltijos šalių karininkai, bet ir kitų. Taip pat tai viena iš nedaugelio karinių mokymo įstaigų NATO šalyse, organizuojanti operacinio lygmens vadų parengimą anglų kalba.

Koledže rengiami Baltijos ir tų valstybių štabų karininkai ir civiliai pagal tris mokymo programas: jungtinio štabo karininkų, civilių tarnautojų ir aukščiausio rango karininkų.

Didžioji dalis Lietuvos karinių dalinių vadų yra baigę Baltijos gynybos koledžo kursus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų