REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki šiol Užvenčio seniūnijos Sirūniškių kaime (Kelmės rajonas) gyvenęs ūkininkas Edmundas Pikturna pastebėjo, jog kai kuriuose dokumentuose pakeistas jo adresas.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkas netikėtai tapo Pagiriškių kaimo gyventoju, nors jo trobesiai stovi ant Sirūniškių dvaro pamatų. Taip už Europos pinigus neva atkuriama istorinė tiesa – įgyvendinamas rajono kaimų ribų keitimo specialusis planas.

REKLAMA

Esu ištremtas

„Toje vietoje gyveno mano seneliai ir tėvai. Čia buvo Sirūniškių dvaras. Ant nugriauto dvaro pamatų tėvai pasistatė namą. Nuo dvaro laikų dar išlikęs senas tvartas, – pasakojo ūkininkas Edmundas Pikturna. – Dar vasarą į mano sodybą iš Lenkijos atvažiavo buvusių dvarininkų Chormanskių palikuonys. Paveldosaugos specialistai vieną vasarą fotografavo išlikusius dvaro pastatus.

Tačiau iš seniūnijos pradėjau gauti laiškus adresu Pagiriškių kaimas. Nuvažiavęs pas seniūną klausiu: „Kur aš gyvenu? Sirūniškiuose ar Pagiriškiuose?“ Patikrino duomenis – gyvenu Pagiriškių kaime! Pasijutau kaip ištremtas.“

REKLAMA
REKLAMA

E.Pikturnai seniūnijoje pasiūlyta nuvykti į Registrų centrą ir deklaruoti naują savo adresą.

Ūkininkas klausia, kas jam kompensuos už visos šeimos, gyvulių, žemės sklypų, kurių yra net šeši, perregistravimą ir kitų dokumentų keitimą, notaro paslaugas.Tai kainuos kelis tūkstančius litų.

Sirūniškių kaime gimęs ir augęs ir iki šiol čia gyvenantis E.Pikturna nesuvokia, kaip niekas neinformavęs ir neklausęs jo nuomonės pakeitė jo adresą. Juk nuo senų laikų čia buvo Sirūniškiai. Šis kaimas įrašytas ir jo gimimo liudijime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkininko nuomone, jei jau reikia naikinti kaimų pavadinimus, tuomet tegu naikina Pagiriškius. Ten yra tik pora tuščių sodybų. Jose niekas negyvena. Trobos baigia sulįsti į žemę. O Pagiriškiuose dar gyvenančio žmogaus sodyba stebuklingu būdu priskirta Sirūniškių kaimui.

Kam naudinga keisti senąsias nusistovėjusias kaimų ribas? Registrų centrui? Ši įstaiga surinks nemažai lėšų už turto perregistravimus. O gal Europai? Kad sumaišytų žmonių protus, ir jie užmirštų gimtinės pavadinimą.

Ūkininkas neatmeta galimybės dėl jo teisių pažeidimo bylinėtis teisme.

Vykdo specialųjį planą

Panašiai nutiko ir šaukėniškiams. Miestelio dalis, esanti už plento, vedančio į Kelmę, keistai atsidūrė Pavainiškės kaime.

REKLAMA

Pavainiškės kaime atsidūrė ir buvęs Šaukėnų dvaras, kuriame dabar įsikūrusi Šaukėnų ligoninė. Šalia ligoninės esančių daugiabučių ir vienbučių gyventojai turėjo persiregistruoti į Pavainiškės kaimą.

Dar vasarą, kai laikraštyje gvildenome Šaukėnų problemą, rajono vyriausiasis architektas Vitalijus Kupreščenka prognozavo, jog netrukus iškils ir daugiau problemų. Mat rajone įgyvendinamas kaimų ribų keitimo specialusis planas.

Europa šiam tikslui skyrė 400 tūkstančių litų. Siekiama atkurti istorines kaimų ribas. Esą sovietiniais laikais kaimų ribos buvo nustatomos pagal kolūkio gyvenviečių teritorijas.

REKLAMA

Rajone yra apie 900 kaimų. Tad konfliktai – neišvengiami.

Tačiau ūkininkas E.Pikturna ir konstatuoja, jog būtent Sirūniškių dvaras yra geriausias įrodymas, jog kaimas, kuriame jis gyvena, nuo senų laikų buvo Sirūniškių. Kokios galimos dar kitos istorinės ribos?

Siūlo neskubėti persiregistruoti

Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė patarė gyventojams neskubėti persiregistruoti. Prieš tvirtinant specialųjį planą bus diskutuojama su gyventojais. Dėl kaimų ribų keitimo yra ir daugiau skundų. Bus pasigilinama į kiekvieną situaciją ir priimamas tinkamiausias sprendimas.

Rajono Savivaldybės Kraštotvarkos, paveldosaugos ir statybos skyriaus vedėjas Algirdas Kazlauskas tvirtino, jog situacija Sirūniškių kaime – sudėtinga. Į šio kaimo vidurį įsiterpę dar du kaimai. Ūkininkas E.Pikturna turėtų parašyti prašymą rajono Savivaldybės administracijai.

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų