REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerija parengė ir išleido leidinį, kuriuo Lietuvos visuomenė supažindinama su pagrindiniais diplomatinės tarnybos 2009–2012 metais nuveiktas darbais ir ateities iššūkiais.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinyje „Diplomatinė tarnyba Lietuvai“ pristatomi svarbiausi darbai ir veikla kaimyninės, regioninės, Europos Sąjungos bei pasaulio politikos srityse.

REKLAMA

Apžvalgoje pateikiami ekonominės diplomatijos pasiekimai: įdirbis siekiant užsienio partnerių paramos energetinio saugumo projektams, aktyvi strateginio tranzito tinklo per Lietuvą plėtra, eksporto, turizmo bei investicijų augimo rodikliai.

Šalies visuomenei pristatomas diplomatinės tarnybos atsakas į emigracinius iššūkius – konsulinio tinklo optimizavimas ir „Globalios Lietuvos“ strategijos įgyvendinimas.

Daug dėmesio skirta istorinės atminties politikos strategijai, istoriniam teisingumui įtvirtinti, diplomatijos paveldui grąžinti į Lietuvą, kultūriniam bendradarbiavimui ir viešajai diplomatijai.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis leidinio įžangoje pabrėžia, kad pagrindinė užsienio politikos kryptis šiuo laikotarpiu liko tokia pati, kaip ir nuo pat nepriklausomybės atkūrimo: „veiksminga integracija į saugias ir vertybiškai artimas Vakarų struktūras, puoselėjant ir skleidžiant esminius jų atributus – demokratiją, teisės viršenybę, augančią konkurencingą ekonomiką bei konstruktyvaus dialogo kultūrą – Lietuvoje ir kaimynystėje.“

„Tačiau tęsiant paramos Rytų Europos valstybių demokratizacijai politiką, Lietuvai neužtenka rodyti pavyzdį – reikia juo iš tikro būti: stipriai sumažinti korupciją, puoselėti veiksmingą ekonomikos modelį, nusikratyti energetinės priklausomybės ir savo pasiekimais įrodyti, kad svarbiausiose tarptautinėse Vakarų organizacijose yra girdimas ir nedidelių valstybių balsas. Šią bendrą nuostatą vadinčiau bene svarbiausiu šios kadencijos užsienio politikos požymiu“, – teigia A. Ažubalis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų