REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja ketvirtadienį pritarė, kad Palestinai būtų suteiktas valstybės stebėtojos ne narės statusas. Už tai balsavo 138 šalys, devynios buvo prieš, o 41 - susilaikė, praneša agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

 

Toks rezultatas yra didelė pergalė palestiniečiams, nes statusui pakeisti būtų pakakę paprastos 97 valstybių balsų daugumos. Tarp balsavusiųjų prieš buvo Izraelis ir JAV. Lietuva susilaikė. Penkios valstybės balsavime nedalyvavo.

REKLAMA

Iki šiol Palestina Jungtinėse Tautose turėjo tik paprastą stebėtojos vaidmenį. Suteikdamos naująjį statusą, JT praktiškai pripažino Palestiną. Palestiniečių savivalda dabar galės prisijungti prie tam tikrų JT organizacijų ir tarptautinės teisės sutarčių. Be to, ji galės naudotis tarptautine jurisdikcija.

Tačiau palestiniečiai ir toliau neturės balsavimo teisės Generalinėje Asamblėjoje. Jie negalės ir pateikti rezoliucijų.

REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančiai palestiniečių naktį į penktadienį Vakarų krante ir Gazos ruože šventė Palestinos, kaip valstybės stebėtojos ne narės pripažinimą.

"Aš negaliu nusakyti mūsų jausmo. Viskas, ką dabar galiu pareikšti - aš didžiuojuosi, būdamas palestiniečiu, - kalbėjo Mohamedas Humaidas (Mohamed Humaid) iš Gazos ruožo. - Šiandien mes gavome stebėtojos statusą ir netrukus tapsime visaverte nare".

"Tai yra istorinė diena, Palestinos valstybės gimimas", - Ramaloje sakė Suha Avafalah (Suha Awafallah). Dabar Izraelį bus galima apskųsti tarptautiniams teismams dėl nusikaltimų prieš palestiniečius Gazos ruože, teigė ramalietis Mohamedas Isa (Mohammed Issa). "Tai mums svarbu", - pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palestiniečių teritorijose vyko spontaniški džiaugsmo mitingai. Ramaloje Vakarų krante apie 3 000 žmonių dideliame ekrane stebėjo kovingą prezidento Mahmudo Abaso (Mahmoud Abbas) kalbą JT. Minioje buvo išskleistas didžiulis plakatas su 2004-aisiais mirusio buvusio palestiniečių prezidento Jasiro Arafato (Yassir Arafat) atvaizdu. Skambant patriotinei muzikai, moterys ir vaikai mojo palestiniečių vėliavėlėmis ir skandavo "Palestina, Palestina".

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanjahu (Benyamin Netanyahu) tuo tarpu griežtai sukritikavo M. Abaso kalbą JT. M. Abaso kalbą buvo "kupina melo ir propagandos", sakė jis.

REKLAMA

Anot B. Netanjahu, palestiniečiai, prašydami aukštesnio statuso JT, "pažeidė savo susitarimus su Izraeliu". Jo vyriausybė esą iš to padarys išvadas. "JT sprendimas nieko nekeičia vietoje. Nebus Palestinos valstybės, kol nebus saugumo garantijų Izraeliui", - pabrėžė B. Netanjahu.

JAV, nepaisydamos JT sprendimo suteikti palestiniečiams aukštesnį statusą, ir toliau nelaiko Palestinos valstybe. "Ši rezoliucija neįkuria Palestinos valstybės", - po balsavimo sakė JAV ambasadorė JT Siuzan Rais (Susan Rice).

JAV balsavo prieš rezoliuciją. Derybos tarp Izraelio ir palestiniečių ir toliau yra vienintelis kelias Artimųjų Rytų konfliktui išspręsti, pabrėžė S. Rais.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų