REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskirtasis premjeras – techninis darbuotojas, mano ekspertai. Pasak jų, vargu ar Lietuvos socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius bus daug populiaresnis už Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderį Andrių Kubilių.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs premjeras gali atsitiesti?

Praūžus Seimo rinkimams, po truputį keičiasi ir pagrindiniai politinio teatro dalyviai – svarbiausias valdžios pozicijas užimantys asmenys. Tai natūraliai atsiliepia politikų populiarumui bei gyventojų pasitikėjimo augimui arba kritimui. Tokios pozicijos laikosi Politikos analizės ir tyrimų instituto vadovas Marius Ulozas.  

REKLAMA

Pastaruosius kelerius metus gyventojų nuomonė mažai keitėsi – populiariausia politike buvo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, o nepopuliariausi – premjeras A.Kubilius bei trumpai Seimo pirmininko pareigas ėjęs Arūnas Valinskas. Tai galima aiškinti ir kai kuriomis jų charakterio savybėmis, bet labiau tai lėmė jų užimtos pareigos bei skirtingų valdžios grandžių tarpusavio santykiai.

Pasak M. Ulozo, nepaisant to, kad realiai prezidentė visą kadenciją palaikė A. Kubiliaus Vyriausybę, tačiau visa kritika ir „mėlynės“ už diržų veržimą krito premjerui. Jo nepopuliarumą labai sustiprino ir nevykusi komunikacija, kai vietoj dialogo su visuomene ir nepopuliarių sprendimų paaiškinimo, dažnai buvo atsakoma arogancija ir sarkazmu. Tačiau visuomenės palaikymas A.Kubiliui, anot M. Ulozo, gali greitai sugrįžti, jeigu kairiesiems nepavyks sėkmingai dirbti.  

REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius įkandin A. Kubiliaus?  

Viešųjų ryšių bendrovės BRANDSCAPE vadovas Mindaugas Lapinskas, vertindamas naujai paskirtojo premjero kalbėjimą ir būsimus reitingus, irgi buvo skeptiškas.

„Tikėtina, kad šia prasme A. Butkevičius kartos A. Kubiliaus trajektoriją. Manau, kad jo partija bus populiaresnė už jį patį. Galų gale ir per prezidento rinkimus matėme jo reitingą ir jo pasitikėjimą. Ir per šiuos rinkimus matome kiek surinko socialdemokratai ir tikėtina, kad A. Butkevičius nėra tikrasis jų populiarumo laidas. A. Butkevičius pats prie to prisideda. Jei A. Kubilius vengdavo kalbėti ir nauda nekalbėjimo buvo ta, kad jis nesąmonių neprikalbėdavo, tai A. Butkevičius kalbėti nevengia ir nesąmonių prikalba. <...> Panašu, kad jis labiau dirbs premjeru, nei juo bus,“ – mano ekspertas. Pasak M. Lapinsko, Lietuvoje neatsitiktinai populiaresni prezidentai, negu premjerai. „Lietuvoje populiarus gali būti tas, kuris arba neturi atsakomybės, arba nuo jos sėkmingai bėga,“ – sakė jis portalui balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą M. Lapinsko komentarą galite išklausyti čia:

Šiame kontekste, pasak M. Ulozo, gerokai skyrėsi Seimo pirmininkų populiarumas. A. Valinskas, anot jo, įsiminė tik įžūliu elgesiu ir bandymu konfrontuoti su Prezidente, į tai visuomenė greita sureagavo išstumdama į politikos ir reitingo lentelių paribius. A. Valinską Seimo pirmininko kėdėje pakeitusi konservatorė I. Degutienė greitai pelnė gyventojų palankumą, nes ryškiai skyrėsi nuo pirmtako ir buvo priimama kaip dešinioji alternatyva nepopuliariam A.Kubiliui. „Ką iš šitos situacijos gali išmokti premjeras A.Butkevičius? - kad jo populiarumas priklausys ne tik nuo jo darbų ir sugebėjimo vadovauti Vyriausybei, bet ir nuo Vyriausybės tarpusavio santykių su Prezidentūra ir Seimu. Taip pat, svarbus jo vaidmuo koalicijoje bei partijoje, nes nors jis ir yra abiejų struktūrų formalus lyderis, tačiau jose yra už jį ryškesnių asmenybių, kurios nevengia viešai reikšti savo nesuderintų nuomonių.  

REKLAMA

Pirmosios po rinkimų visuomenės nuomonės apklausos parodė stipriai didėjantį A.Butkevičiaus populiarumą, bet tai labiau sietina su jo pareigų pasikeitimu, negu su jo asmeninių pastangų įvertinimu. Tačiau jis turi visus svertus savo rankose, kad populiarumas augtų– Premjero pozicija pritraukia daug visuomenės dėmesio, šalia gan atvirai viešojoje erdvėje konfliktuojančių Darbo partijos lyderių ir Prezidentes jis sudaro nuosaikaus, kompromisų ieškančio žmogaus įvaizdį.

Tačiau jau artimiausiomis dienomis jo lauks dideli iššūkiai – ministrų kandidatūrų derinimas su koalicijos partneriais ir Prezidente, Vyriausybės programos bei biudžeto svarstymai ir tvirtinimai. Tai ilgam laikui sudėlios galios ir populiarumo svertus. Tačiau yra nemažai prielaidų, kad politinė scena bus mažiau poliarizuota ir daugiau politikų apylygiai dalinsis piliečių simpatijas“, – sako M. Ulozas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų