• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau žinoma, kad Didžiojoje Britanijoje dar prieš dvi savaites mirė 44 metų Aleksandras Perepilyčnyj, kuris bendradarbiavo su Šveicarijos prokuratūra, tiriančia nusikalstamu būdu gautų lėšų plovimo bylą. Kalbama konkrečiai apie tas lėšas, kurių grobstymą atskleidė kalėjime žuvęs Sergejus Magnitskis, rašo slon.ru.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos teisėsaugininkai kol kas nekalba apie smurtinę mirtį, ir aiškių žmogžudystės požymių, sprendžiant iš visko, nėra. Tačiau tai ne pirmas liudytojas byloje, kuris miršta pačiame amžiaus gražume ir keistomis aplinkybėmis. Oktajus Gasanovas, kuris pagal Rusijos teisėsaugos versiją buvo pagrindinis aferos organizatorius, kai iš biudžeto buvo pavogta 5,4 milijardo rublių, mirė Maskvoje 2007 metais – pagal tyrėjų versiją jis mirė nuo širdies smūgio. Valerijus Kuročkinas, kompanijos „Rilend“, kuri, kaip įtariama, buvo tiesiogiai susijusi su grobstymais, generalinis direktorius, mirė Borispolyje 2008 metais. Pagal oficialią versiją – nuo apsinuodijimo nekokybišku alkoholiu (nors pinigų V. Kuročkinas turėjo pakankamai, kad galėtų nusipirkti pačio kokybiškiausio alkoholio). Semionas Korobeinikovas, „Universalaus santaupų banko“ savininkas (per šį banką buvo pervedami vogti pinigai), 2008 metais kažkodėl tai užsuko į statybvietę ir iškrito pro nebaigto statyti namo viršutinio aukšto langą.

REKLAMA

Dabar šią liūdną statistiką papildė ir A.Perepilyčnyj. Beje, Rusijos VRM su tuo nesutinka: ji tvirtina, kad jis niekaip nesusijęs su Magnitskio byla. Žurnalistai pasišnekėjo su buvusiu S. Magnitskio viršininku Džeimsu Faierstounu, kuris papasakojo, koks yra jo požiūris į tai, kas įvyko. Skirtingai nei Rusijos VRM, jis, kažkodėl, mano, kad A. Perepilyčnyj buvo tiesiogiai susijęs su afera, kurią atskleidė Magnitskis.

Kaip Perepilyčnyj atsidūrė Didžiojoje Britanijoje: „Pagal [Vladleno] Stepanovo versiją Perepilyčnyj buvo jo verslo partneris, tarp jų buvo nesutarimų. Ir aš pasakyčiau (aš galiu kalbėti niekus – tai tik mano nuomonė), kad Perepilyčnyj bijojo būti Rusijoje ir turėti nesutarimų su tokiais žmonėmis kaip Stepanovas, kuris, kaip mes įtariame, yra pavojingos kriminalinės organizacijos narys“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie Stepanovo ir Perepilyčnyj konfliktą: „Stepanovas atėjo į televiziją ir pripažino, kad visus jo pinigus, laikomus „Crédit Suisse“, norima įšaldyti, ir jis viešai apkaltino dėl to Perepilyčnyj. O dabar Perepilyčnyj mirė“. Ar Perepilyčnyj mirtis atsitiktinumas, ar ne: „Mano nuomone, tai turi rimtai ištirti Britanijos valdžia. Keista, kad visi liudytojai Magnitskio byloje miršta. Aš nesakau, kad Perepilyčnyj buvo nužudytas, bet yra taisyklė, pagal kurią visi liudininkai miršta. Aš manau, kad Britanijos vyriausybė turi ištirti: ar jų teritorijoje buvo įvykdyta žmogžudystė, ar, gal būt, jis patyrė širdies smūgį ar dar ką nors“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar Perepilyčnyj mirtis turės įtakos Magnitskio bylai: „Yra tiek informacijos ir tiek daug šaltinių, susijusių su byla... Perepilyčnyj jau davė parodymus ir papasakojo viską, ką žinojo. Aš nemanau, kad jis turėjo dar kokios nors informacijos, kuria būtų galėjęs papildyti anksčiau jau papasakotą tiesą“.

Ar Perepilyčnyj yra svarbiausias liudytojas Magnitskio byloje: „Ne, visiškai ne, jis pateikė informaciją Šveicarijos prokuratūrai apie Stepanovą, gal būt, jis pateikė informaciją ir apie kitus, aš nežinau. Bet yra daug žmonių, kurie suteikė informaciją apie kriminalines grupes, apie policininkus, kurie neteisėtai areštavo Sergejų“.

Taip pat skaitykite:

S. Magnitskio byla šluojasi gyvybes: rasta jau ketvirtoji auka

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų