REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad ritualinis gyvylių skerdimas prieštarauja šalies įstatymams, nors netrukus įsigalios tokį skerdimą leidžiantis Europos Sąjungos (ES) teisės aktas, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad skerdimo būdas, kai neapsvaigintiems gyvuliams perrėžiamos gerklės ir laukiama, kol jie nukraujuos, prieštarauja Lenkijos įstatymams. Lenkija turi iki šių metų pabaigos nuspręsti, ar atsisakys naujo ES teisės akto dėl ritualinio skerdimo.

REKLAMA

Lenkijos žemės ūkio ministras Stanistalas Kalemba (Stanislaw Kalemba) sakė, kad ES teisės aktas yra viršesnis, todėl Lenkijoje nebeturėtų būti abejojama tokio skerdimo teisėtumu. S. Kalembos ministerija mažiausiai 17 skerdyklų išdavė leidimus skersti gyvulius pagal žydų ir musulmonų tradicijas. Kol kas iš ES narių tik Švedija yra uždraudusi religinį arba ritualinį skerdimą.

Lenkijos teismas šį klausimą svarstė, nes gavo gyvūnų teisių organizacijų peticiją. Gyvūnų teisių organizacijos teigė, kad 2004 metais priimta įstatymo pataisa, leidžianti ritualinį skerdimą, yra nekonstitucinė, nes prieštarauja 1997 metais priimtam įstatymui dėl gyvūnų teisių. Pagal šį įstatymą, gyvuliai gali būti skerdžiami tik netekę sąmonės. Kovotojai už gyvūnų teises pabrėžia, kad Lenkija gali rinktis ar taikyti ES teisės aktą šiuo klausimu, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lenkijos politikai neremia tokio draudimo. Baiminamasi, kad draudimas reikštų netoleranciją religinėms mažumoms. Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski) ritualinį skerdimą gynė teigdamas, kad tai labai seniai taikoma praktika. Pernai Nyderlanduose žemieji parlamento rūmai balsavo prieš ritualinį skerdimą, bet vėliau buvo pasiektas kompromisas. B. Komorovskis, prisimindamas Nyderlanduose kilusius ginčus, teigė, kad Europą ištiko "tolerancijos krizė".

Šiuo metu Lenkija yra musulmonų ir žydų tradiciniais būdais skerstų gyvulių mėsos eksportuotoja. Ši mėsa eksportuojama į arabų šalis, Turkiją ir Izraelį. Tokio eksporto vertė pernai buvo 200 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų