• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant emocijų, gamtovaizdžio ar kitų veiksnių, o vertinant vien ekonominį klimatą, nustatyta, kurios savivaldybės palankiausios gyventi ar investuoti. Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) antrą kartą pateikė Lietuvos savivaldybių vertinimą – indeksą, identifikuojantį geriausiai ir prasčiau besitvarkančias savivaldybes.

Nepaisant emocijų, gamtovaizdžio ar kitų veiksnių, o vertinant vien ekonominį klimatą, nustatyta, kurios savivaldybės palankiausios gyventi ar investuoti. Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) antrą kartą pateikė Lietuvos savivaldybių vertinimą – indeksą, identifikuojantį geriausiai ir prasčiau besitvarkančias savivaldybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją vietą pagal žmonėms užtikrinamą ekonominę laisvę užima Klaipėdos miesto savivaldybė, surinkusi 69,4 balo iš 100. Antroje vietoje liko Vilniaus ir Panevėžio miestai. Nustatant indeksą buvo vertinamos 9 sritys – komunalinio ūkio, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto.

REKLAMA

Pasak LLRI vyresniojo eksperto Vytauto Žukausko, Klaipėdai pirmąją vietą užtikrino gera situacija beveik visose vertintose srityse. Labiausiai Klaipėdos savivaldybės indeksą kilstelėjo užsienio investicijų, tenkančių vienam gyventojui, lygis bei plėtra.

Vilniaus savivaldybė gerai įvertinta švietimo, administracijos ir personalo valdymo, komunalinio ūkio ir transporto srityse. Prasčiausia situacija sostinėje mokesčių, biudžeto ir sveikatos srityse – savivaldybėje aukšti mokesčių tarifai, savivaldybė turi daug skolų.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžys nuo Vilniaus atsiliko nedaug. Čia gerai įvertinta komunalinio ūkio sritis, kadangi savivaldybė komunalines paslaugas teikia pasitelkdama privatų kapitalą. Panevėžyje santykinai neaukštas nedarbo lygis, didesnė nei vidutiniškai gyventojų gauna socialines pašalpas. Rajonuose aukščiausiai įvertinta Kretingos, Kauno, Klaipėdos, Kėdainių bei Plungės rajono savivaldybės.

Pastebėtos blogos tendencijos – didėjo savivaldybių skola, savivaldybės vis dar turi daug nekilnojamo neprivatizuotų pastatų ir patalpų (vidutiniškai siekia 16 proc. viso turimų pastatų ir patalpų ploto). Taip pat trūksta skaidrumo viešuosiuose pirkimuose, išliko didelis nedarbas, krito materialinių investicijų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investuotojams nepalankiausia Šiauliuose

Vertinant investicijų plėtrą, lyderio poziciją užėmė Klaipėdos miestas, antroje vietoje liko Panevėžio, trečioje – Palangos miesto savivaldybė. Iš ne miestų savivaldybių investuotojams palankiausios Kėdainių, Kauno, Klaipėdos, Kretingos rajonų savivaldybės ir Neringos savivaldybėje.

38 savivaldybės teigia turinčios investicijoms paruoštų žemės sklypų, 18 tokių sklypų neturi. Mokesčių srityje geriausiai pasirodė Klaipėdos, Panevėžio, Rokiškio raj., Molėtų raj. Savivaldybės.

REKLAMA

Verslo liudijimą pigiausia įsigyti rajonuose. Išimtis taikoma tik Šiaulių ir Trakų rajonų savivaldybėse – čia verslo liudijimų kainos neatsilieka nuo didžiųjų miestų kainų.

Blogiausiomis savivaldybėmis pripažintos Neringos bei Šiaulių savivaldybės. Tai lėmė dideli mokesčiai, tarifai, mažiausias užsienio investicijų pritraukimas. Labiausiai prasiskolinusi savivaldybė - Vilniaus miesto, mažiausiai Vilniaus ir Visagino rajonų.

„Nors Lietuvoje labai daug sprendimų yra sukoncentruota centrinės valdžios organuose, savivaldybės vaidina svarbų vaidmenį. Svarbu suprasti, kad konkuruoti turi ne tik verslas, bet ir valdžia. Šis indeksas yra skirtas tam, kad galėtume įvertinti, kurioms savivaldybėms reikia pasitempti“, – sakė V. Žukauskas.

REKLAMA

Pasak specialistų, geriausia savivaldybė  gyventojui yra tokia, kuri taupo mokesčių mokėtojų pinigus, gyvena pagal savo pajamas, skaidriai naudoja biudžeto lėšas, neriboja vartotojų pasirinkimo, skatina konkurenciją tarp paslaugas teikiančių įmonių ar įstaigų, kuria palankias sąlygas verslui, siekia pritraukti daugiau investicijų ir kita.

Kiekvienoje iš 9 indekso sričių savivaldybės specialiame LLRI leidinyje pateikti konkretūs pasiūlymai, kurie, tikimasi, pasitarnaus žmonių gyvenimo ir verslo sąlygų savivaldybėse gerinimui, paskatins konkuruoti, kurti palankesnes sąlygas investicijoms. LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas teigia, kad savivaldybės atsižvelgia į indeksą ir teigiama šio leidinio įtaka jau pastebima.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų