• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Devyneri metai slėpynių – dėl... 55 parų arešto

Slėpynių su policininkais užsimanę pažaisti įtariamieji ir nuteistieji, vengiantys gresiančios atsakomybės, šiame žaidime dažniau pralošia. Žinoma, yra sėkmingai besislapstančių bėglių, ieškomų po keletą ir net keliolika metų, tačiau didžioji dauguma jų vis tiek įkliūva ir sulaukia atpildo.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistas reketininkas

Kartais pareigūnams visai nesuprantama, kodėl žmogus ryžtasi besislapstančio bėglio kasdienybei ir iš Lietuvos sprunka nuo menkutės bausmės.

REKLAMA

Štai marijampolietis Darius Majauskas (dabar 32 m.) iš Suvalkijos sostinės pradingo 2003 metais, kai su dviem bičiuliais įsivėlė į turto prievartavimo istoriją. Praeityje garsaus Suvalkijoje nusikalstamo pasaulio atstovo Arūno Jakšto, reketininkų autoriteto, sūnėnas tuo metu buvo jau teistas už chuliganizmą ir nužudymą (būdamas 17 metų, nuskelto butelio šuke mirtinai sužalojo jaunuolį), už tai kalėjime praleidęs daugiau nei ketverius metus ir į laisvę išleistas anksčiau paskirtos bausmės laiko. Galbūt todėl ir baiminosi, kad už naują padarytą nusikaltimą bus nuteistas griežčiau.

REKLAMA
REKLAMA

D. Majausko paieška truko net devynerius metus. Šių metų liepą Marijampolės kriminalinės paieškos policininkai, gavę žinią, kad pagal Europos arešto orderį šis slapukas sulaikytas Anglijoje, nuskrido į Londoną ir bėglį parsigabeno. Policijos departamentui ši kelionė kainavo 5924 litus.

Parvežtasis buvo suimtas, o neseniai ir nuteistas. D. Majauskas teisme turėjo paaiškinti, kodėl su dviem bičiuliais 2003-iųjų liepą privertė jauną marijampolietį Vytautą G. atiduoti jiems savo motinos automobilį „VW Golf“.

Trys įžūlūs reketininkai tuokart kaltino Vytautą G., kad šis per ilgai neatiduoda 1000 litų skolos vienam marijampoliečiui. Grasinimų, kad bus suluošintas, pabūgęs Vytautas G. atidavė reketininkams mašiną, jos raktelius ir dokumentus. Bet chuliganams automobilis pasirodė per pigus, tad jie dar pareikalavo iš savo aukos 600 litų. Tuomet Vytauto G. motina kreipėsi į policiją. Iki tol skolos „išmušinėtojai“ dar spėjo svetimą automobilį parduoti už kelis tūkstančius litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už šį nusikaltimą du reketininkai buvo nuteisti kur kas anksčiau, o nuo teisėsaugos sprukęs jų bendrininkas D. Majauskas teismo bausmės sulaukė tik dabar.

Paaiškėjo, kad šis vyras įtemptą bėglio kasdienybę devynerius metus gyveno visai be reikalo – jam teismas paskyrė... tik 55 parų areštą. Kadangi dar iki teismo suimtasis už grotų praleido porą mėnesių, tai nuosprendžiu paskirta bausmė laikoma jau atlikta, nuteistajam iškart nuimti antrankiai. Tiesa, beveik 6000 litų už policininkų suorganizuotą skubią kelionę į gimtinę D. Majauskui nurodyta susimokėti pačiam.

REKLAMA

Benamių skriaudikas

Kitą Marijampolės bėglį teismo bausmė „vijosi“ beveik dvejus metus.

Netrukus Kauno apygardos teismas turėtų paskelbti nuosprendį Mokolų kaimo gyventojui Audriui Andreikėnui (20 m.). Anksčiau neteistas vaikinas 2008-ųjų vasarą su trimis bendrininkais kelias paras naktimis žiauriai tyčiodavosi iš benamių, pastogę suradusių apleistame name Marijampolės centre. Tomis patyčiomis jie paprasčiausiai kėlėsi sau nuotaiką.

 

 

Kai keturi girti jaunuoliai „šokdino“ benamių būrelį vieną naktį, vargetos tylėjo, niekam nesiskundė. O pasipriešinti nepajėgė. Todėl chuliganai pamėgo benamių „tašką“ ir ateidavo dažniau. Čia jie jautėsi esą didvyriai, sugebantys diktuoti savo valdžią.

REKLAMA

Girtiems chuliganams buvo linksma įsiveržti nelauktiems pas miegančius benamius, išgąsdinti, prikelti ir įbaugintus žmones menkinti įvairiomis žeminančiomis užduotimis.

Įsiveržę į namą, chuliganai pasišviesdavo mobiliaisiais telefonais arba žiebtuvėliais ir išsirinkdavo auką. Tada smūgiuodavo ir spardydavo, šokinėdavo ant nelaimėlių.

Po vienos nakties trys suluošinti benamiai (27–47 m.) atsidūrė ligoninėje. Tada apie chuliganų „kvarteto“ siautėjimą tapo žinoma policijoje. Netrukus vienas sumuštas benamis (47 m.) ligoninėje mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiriant paaiškėjo, kad chuliganai tame name buvo tyčiojęsi iš dviejų moterų, pagal amžių tinkančių būti jų mamomis: bauginę, liepę nusirengti nuogai ir privertę iššokti per langą iš antrojo aukšto, vertę nuogas vaikščioti naktinėmis gatvėmis, o jaunesniąją „ereliai“ ir seksualiai prievartavę.

Pernai Kauno apygardos teismas tris benamių skriaudikus, pasvėręs kiekvieno jų kaltę, pasiuntė už grotų 7, 10 ir 19 metų. A. Andreikėnas, iš pradžių atvykdavęs į teismo posėdžius ir savo kaltės neneigęs, vėliau, pabūgęs bausmės, pradėjo slapstytis, tad byla jo atžvilgiu buvo išskirta į atskirą.

REKLAMA

Šių metų vasarą A. Andreikėną Londone sulaikė Anglijos pareigūnai. Dabar vaikinas suimtas, jo byla nagrinėjama teisme.

Teisia „brigadininką“

Teismo suolą po beveik dvejus metus trukusių slėpynių dabar priverstas brūžinti ir Kalvarijos miesto (Marijampolės apskr.) gyventojas Aurimas Brazinskas (20 m.). Jis suimtas nuo vasaros, kai buvo sučiuptas Anglijoje ir pargabentas į Lietuvą. Vaikinas kaltinamas 2009–2010 metais aktyviai dalyvavęs organizuotoje Kalvarijos nusikaltėlių grupuotėje, kuri buvo pasivadinusi „Brigada“ ir baugino žmones: plėšikavo, reketavo, disponavo narkotinėmis medžiagomis. „Akistata“ apie tai yra pasakojusi plačiau.

REKLAMA

 

 

„Ši grupuotė kėlė realią grėsmę ne tik Kalvarijos, bet ir aplinkinių vietovių gyventojams – toji nusikaltėlių veiklos geografija jau plėtėsi, – sakė Kalvarijos kriminalinės policijos viršininkas Gintaras Čekanavičius. – „Brigadininkai“ buvo nusižiūrėję pasiturinčių verslininkų nepilnamečius vaikus, viliodavo juos į kompaniją, rodydavo jiems didelį draugiškumą tam, kad, jų žargonu, „pasodintų ant adatos“ – pripratintų prie narkotikų. Iš pradžių kvaišalais vaišindavo, o paskui, kai jaunuoliai jau patys ieškodavo dozių, liepdavo pirkti. Šitaip stengtasi pinigų turintį jaunimą paversti nuolatiniais narkotikų prekybos klientais. Be to, „brigadininkai“ garsėjo nenuspėjamu elgesiu ir žiaurumu – iš jų buvo galima sulaukti daugiau brutalių nusikaltimų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Brigados“ veikloje dalyvavo apie 20 asmenų. Vienas jų – A. Brazinskas, tuomet Marijampolės profesinio rengimo centro moksleivis. Kai byla buvo bebaigiama tirti, jis, tebebuvęs laisvėje, dingo iš Lietuvos. Kaip pareigūnams sakė A. Brazinsko motina, ji vieną dieną, grįžusi po darbo namo, tiesiog neberado sūnaus ir tik po poros dienų gavo iš jo SMS žinutę, kad jis – Anglijoje. „Išvyko staiga, nieko nepranešęs, o paskui parašė: „Mama, nepyk, kad taip išėjo, negaliu paskambinti“, tuo mane labai nustebindamas“, – pareigūnams sakė pražuvėlio mama. Beje, moteris tvirtino nežinojusi, kad sūnus kaltinamas sunkiais nusikaltimais, nepastebėjusi jo draugysčių su kitais Kalvarijos nusikaltėliais, taip pat tikino nepastebėjusi, kad sūnus pastaruoju metu būtų turėjęs daug pinigų ar kaip nors kitaip būtų išsidavęs esąs nusikalstamos gaujos narys.

REKLAMA

Dabar suimtas bėglys A. Brazinskas, kurio byla ką tik pradėta nagrinėti Kauno apygardos teisme, teisiamųjų suole sėdi vienas, nes kiti „brigadininkai“ apie savo nuodėmes tam pačiam teismui pradėję pasakoti jau kur kas anksčiau. Jie ir nuosprendį išgirs greičiau – bylos nejungiamos į bendrą.

„Anksčiau ar vėliau įkliūva didžioji dauguma besislapstančių nuo teisėsaugos asmenų ir sulaukia teismo bausmės, – „Akistatai“ sakė Kalvarijos kriminalinės policijos viršininkas G. Čekanavičius. – „Nesugaunamųjų“ sąrašas yra tikrai kur kas trumpesnis už tų, kuriuos policininkams pavyksta surasti. Pavyzdžiui, Kalvarijos policijoje yra tik vienas labai ilgai ieškomas nusikaltimu įtariamas asmuo – bėglys nesurandamas jau apie 8 metus. Bet ir jis, jeigu tik yra gyvas, labai viliuosi, kada nors bus surastas.“

REKLAMA

Tik faktai:

Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos policijos pareigūnai ieškojo 4483 asmenų, pasislėpusių nuo gresiančios atsakomybės už padarytus nusikaltimus.

Per tą patį laikotarpį buvo surasti ir sulaikyti 1462 nuo Lietuvos teisėsaugos pasislėpę įtariami kriminaliniais nusikaltimais asmenys.

Policijos departamentas savo internetinėje svetainėje nuolat skelbia ieškomiausių asmenų sąrašą ir nuotraukas – jis yra judrus, nuolat besikeičiantis, liudijantis apie surastus „slėpynių“ dalyvius.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų