• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartinis Europos Sąjungos pasiūlymas dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo sąlygų yra blogas, nes jame nustatyta konkreti data, iki kurios Lietuva turės uždaryti IAE. Lietuva derėsis, kad konkrečios datos pasiūlyme nebeliktų, sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Taip Prezidentė žurnalistams kalbėjo po susitikimo su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu van Rompėjumi (Herman Van Rompuy) ir Europos Komisijos pirmininku Žozė Manueliu Barozu (Jose Manuel Barroso). Susitikimas įvyko prieš derybas dėl naujojo 2014-2020 m. ES biudžeto.

REKLAMA

"Kas dabar siūlyme yra labai nepalankaus, tai yra nustatyta konkreti baigtinė data. Tai mums be galo blogas pasiūlymas. Pagrindinis mano kovos tikslas bus gauti galimybę visai naujai finansinei perspektyvai, tai yra, tą laiką pilnai iki 2020 m., su galimybe pratęsti ir toliau, nes projektas yra daug ilgesnis", - tvirtino Prezidentė.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvos stojimo į ES protokole IAE uždarymo tiksli data nėra nurodyta. Tai ji pavadino "labai geru užnugariu ir ginklu" derybose.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar pokalbis su H. van Rompėjumi ir Ž. M. Barozu davė rezultatų, D. Grybauskaitė tvirtino, kad pagrindo optimizmui yra.

"Aš manau, kad mus girdi. Jau yra gerai. Mūsų ankstesni, ne tik dabar, bet ir ankstesni pokalbiai duoda savo rezultatą, jis nėra dar toks, kokio mes tikrai norėtume, bet šiokio tokio, sakyčiau, optimizmo suteikia", - teigė Lietuvos vadovė.

Prezidentė pripažino, kad dėl mažos sumos - tik 210 mln. eurų - kurią ES siūlo IAE uždarymo finansavimui, iš dalies kalta ir pati Lietuva.

"Noriu pripažinti, kad Lietuva per paskutinę perspektyvą gebėjo panaudoti tik apie 50-60 proc. to, ką išsiderėjo. Deja, užstrigome ir labai daug laiko praleidome neefektyviai. Bet kokiu atveju ta suma, kuri dabar, 210 mln., pasiūlyta, yra tikrai labai maža", - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar egzistuoja kažkokia suma, kurios negavusi Lietuva vetuotų ES 2014-2020 m. projektą, valstybės vadovė sakė, kad svarbiausia - bendras finansinis paketas.

"Mums svarbiausia bendras paketas. Jeigu bendrą paketą turime, netgi, pavyzdžiui, jeigu Ignalinai kiek mažėliau tenka, galima tada permesti iš struktūrinių, ir panašiai. Taigi iš tiesų bendras paketas yra svarbiausias mano tikslas", - tvirtino Prezidentė.

Maksimalus Lietuvos tikslas derybose, pasak D. Grybauskaitės, kad bendro ES paramos paketo vertė būti panaši kaip 2007-2013 m.

REKLAMA

"Tikslas maksimum būtų tikrai turėti panašų bendrą paketą. Na, o vidinis pasiskirstymas tarp žemės ūkio, struktūrinių ir mūsų Ignalinos, be jokios abejonės, bus šiek tiek kitoks. Bet tikslas toks išlieka - kad bendras paketas Lietuvai būtų ne mažesnis", - sakė valstybės vadovė.

Toks biudžetas, pasak D. Grybauskaitės, būtų "didžiulė sėkmė".

"Dabar didžiulis ekonominis spaudimas atskirose šalyse turėti vis mažesnį ir mažesnį europinį biudžetą. Todėl mums, Baltijos šalims, po tokios sunkios krizės, kai 2008, 2009, 2010 metais mes taip nukentėjome, mums labai svarbu, kad nors panašų paketą gautume. Ir tai būtų didžiulis laimėjimas, turint galvoje, kaip mažinamas visas europinis biudžetas", - pabrėžė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Paklausta, ką mano apie kai kurių šalių grasinimus vetuoti ES biudžetą, jei nebus priimtos joms palankios sąlygos, Prezidentė sakė, kad tai tik savo valstybių piliečius pamaloninti skirtos kalbos, į kurias neverta kreipti per daug dėmesio.

"Didele dalimi visos derybos visada vyksta šiek tiek už durų, o tie grasinimai daugiau skirti vidaus rinkai, pamojuoti kardais", - teigė D. Grybauskaitė.

Kaip "vidaus rinkai" skirtus ji apibūdino ir Jungtinės Karalystės atstovų pasisakymus dėl būtinybės mažinti ES biudžetą.

"Britai visada pasisako labai griežtai, įvairiai, o paskui derybose būna dar visai kitaip, tokia mano patirtis", - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vetuoti ES biudžetą, kad jo priėmimas būtų atidėtas iki pavasario, pasak Lietuvos vadovės, nebūtų naudinga jokiai valstybei.

"Visi tą instrumentą turi, jį visada turėjo, tą vetavimo galimybę. Bet išties be europinio biudžeto, nutempiant jį į pavasarį, visi nukentėtume. Tuo labiau kad ir ekonominė situacija Europoje nėra gera. Šalims vis sunkiau ir sunkiau bus susitarti", - perspėjo Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų