• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja, kad UAB „Toksika", padedama eksperto iš Šveicarijos, gali vėl bandyti prakišti Aukštrakiuose pastatytą pavojingų atliekų deginimo įrenginį. Šis jau buvo pripažintas neatitinkantis pirkimo sąlygų ir pažeidžiantis aplinkosaugos reikalavimus. Ekspertas iš esmės taisyti įrenginio nesiūlo.

Aiškėja, kad UAB „Toksika", padedama eksperto iš Šveicarijos, gali vėl bandyti prakišti Aukštrakiuose pastatytą pavojingų atliekų deginimo įrenginį. Šis jau buvo pripažintas neatitinkantis pirkimo sąlygų ir pažeidžiantis aplinkosaugos reikalavimus. Ekspertas iš esmės taisyti įrenginio nesiūlo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po UAB „Statybos strategija" FIDIC inžinieriaus ekspertizės paaiškėjus, kad Aukštrakiuose, šalia Šiaulių, pastatytas pavojingų atliekų deginimo įrenginys neatitinka projektinių reikalavimų, „Toksika" viešai skelbė, kad rangovas yra nušalinamas ir bus skelbiamas konkursas kitam rangovui.

REKLAMA

Ūkio ministras Rimantas Žylius tada tikino, kad kompromisų aplinkosaugos sąskaita nebus. Tačiau sutartis su rangovu nenutraukta.

„Toksika" pasamdė Šveicarijos bendrovės „CSD INGENIEURE" ekspertą Christophą Mollerį, kurio ataskaita, "Šiaulių krašto" žiniomis, šiuo metu derinama su „Toksika".

Ataskaitoje pripažįstama, kad įrenginys 20 procentų galingesnis ir negali daryti to, kas numatyta sutartyje. Nepaisant to, ekspertas siūlo deginti daugiau pavojingų atliekų. Jų tektų įsivežti ir iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas reziumuoja, kad atlikus išmetamų dūmų valymo pakeitimus, dioksinų ir furanų išmetami kiekiai neviršys ribinių verčių. Anot eksperto, „nėra jokių sunkių trūkumų, kurie neleistų įrenginio priimti ar perduoti". Esą bandymų metu užfiksuoti neleistinai dideli vėžį sukeliančių teršalų - dioksinų ir furanų - išmetimai nustatyti todėl, kad jie buvo užsilikę filtre, nevalytuose vamzdžiuose.

„Šiaulių krašto" žiniomis, ekspertizėje pripažįstama, kad įrenginys negali deginti pavojingų atliekų minimalioje 1200 laipsnių temperatūroje, kaip reikalaujama pirkimo sąlygose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas daro išvadą, jog „temperatūros padidinimas nuo 1100 iki 1200 laipsnių nesumažina emisijų verčių dioksinams ir furanams. Jie yra visiškai sunaikinami žemesnėje temperatūroje, todėl pakanka 1100 laipsnių temperatūros".

„Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu, - dienraščiui komentavo Ramūnas Peciulevičius, kuris dar pernai birželį, būdamas UAB „Toksika" generaliniu direktoriumi, dėl galimų nusikalstamų veikų vykdant Pavojingų atliekų deginimo įrenginio statybos rangos sutartį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. - Tokio lygio ekspertas turėtų žinoti, kad esant 1100 laipsnių temperatūrai visi dioksinai ir furanai nesudega. Kiekvienas aplinkosaugininkas pasakys: kuo aukštesnė temperatūra, tuo geriau sudega visos kenksmingos medžiagos".

REKLAMA

Kitas aplinkosaugos saugiklis numatytas sutartyje - draudimas deginti ne daugiau kaip 1100 kilogramų pavojingų atliekų per valandą. Bet ekspertui šis kiekis esąs ne maksimalus, o - vidutinis.

Trūkumą, kad įrenginyje iki galio nesudega anglis, ekspertas siūlo taisyti pučiant daugiau oro į antrinės degimo kameros groteles.

„Tai - trumpalaikė priemonė", - mano R. Peciulevičius.

Ekspertizės preambulėje įrašyta:"CSD INGENIEURE" neprisiima atsakomybės už tiesioginę ir netiesioginę žalą, kuri atsiranda naudojant šiuos rezultatus".

REKLAMA

„Ši ekspertizė siūlo už 350 tūkstančių eurų pataisyti neesminius dalykus, paliekant įrenginį su tokia pat galingesne energetine dalimi. Per dvidešimt metų dėl to arba reikės papildomai iš mokesčių mokėtojų kišenės dengti žymiai padidėjusius įrenginio eksploatavimo kaštus, arba mažinti aplinkosauginius reikalavimus. Deginti daugiau pavojingų atliekų ir ne tokioje aukštoje temperatūroje", - įspėja R. Peciulevičius.

Eksperto siūlomi įrenginio trūkumų taisymo etapai truktų tik po kelias savaites, vėliau įrenginį būtų bandoma paleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas ataskaitoje nieko nekalba ir apie šaldymo patalpas medicininėms atliekoms laikyti, kurių nėra, nors pagal sutartį turėjo būti.

Pernai Lietuvoje dėl to, kad rangovas nepastatė šaldymo patalpų, susidarė ekstremali padėtis - nebuvo kur saugoti medicininių atliekų.

„Kai į viešumą iškyla informacija, kad už 87 milijonus litų pastatė ne tokį įrenginį, o dabar stengiamasi prakišti šį įrenginį, reikėtų klausti, kas kaltas? Kaip rangovas galėjo laimėti konkursą?", - klausė buvęs „Toksikos" generalinis direktorius R. Peciulevičius.

REKLAMA

„Mano nuomone, tai - numirėlio gaivinimas, nes rimtesnių pakeitimų, konstatavus, kad įrenginys penktadaliu galingesnis ir dirbdamas pilnu pajėgumu negali atlikti to, ką privalo, nesiūloma", - sako R. Peciulevičius.

Jo nuomone, šie veiksmai žmonių teisės turėti saugią ir švarią aplinką sąskaita yra daromi tam, kad nereikėtų atsakyti už neskaidrų Europos Sąjungos lėšų panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų