REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacinės visuomenės plėtros komitetas pateikė 2012 metų 9 mėnesių informacinių technologijų naudojimo ataskaitą. Paaiškėjo, kad Lietuvoje gyvenantys asmenys kasmet vis dažniau nusprendžia naudotis elektroninėmis paslaugomis ir internetu.

REKLAMA
REKLAMA

Internetu dažniausiai naudojasi jaunimas

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad per šių metų trečiąjį ketvirtį kompiuteriais naudojosi 72,6 proc. 16–24 metų asmenų, o interneto teikiamoms paslaugoms – 70,6 proc. jaunuolių. Nuolat internete lankėsi 62 proc. įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojų – pernai tuo pačiu laikotarpiu nuolatinių interneto naudotojų buvo 57,6 proc. Namuose internetu naudojasi 92,2 proc. gyventojų ir tik labai nedidelis skaičius – darbo vietose.

REKLAMA

Vyresnio amžiaus žmonės vis dar skeptiškai žvelgia į informacines technologijas, tad ir naudojasi jomis neitin aktyviai – vos 27,5 proc. O štai maždaug 96 proc. 15–29 metų asmenų šių metų trečiąjį ketvirtį internetu ir kompiuteriais naudojosi nuolatos. Internete dažniausiai skaitomos naujienos

Dažniausiai internete žmonės skaito naujienas (88 proc.), naudojasi paieškos sistemomis ieškodami intelektualios informacijos (86,1 proc.), taip pat ieško naudingos informacijos apie prekes ir paslaugas (85,5 proc.). Kiek rečiau naudojasi elektroniniu paštu (82 proc.), adresų ir maršrutų žemėlapiuose paieškos sistemomis (76,6 proc.) ir naudojasi elektroninės bankininkystės paslaugomis (75,3 proc.). Įdomu, kad mokymuisi internete ir žinių plėtimui skiriama mažiausiai dėmesio – tik 65 proc. asmenų savo žinias plėsti ir mokytis bando internete.

REKLAMA
REKLAMA

2012 metų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėse šiemet lankėsi 30 proc. gyventojų, praėjusiais metais tokiu pat metu jų skaičius siekė 32 proc. Dažniausiai valstybės institucijų interneto svetainėse lankėsi jaunesni, aukštesnį išsilavinimą turintys ir didesnių gyvenviečių gyventojai. Šie dažniausiai naudojosi:

Viešomis elektroninėmis paslaugomis (pajamų mokesčio deklaracijomis) – per pastaruosius 12 mėnesių šia paslauga naudojosi 16 proc. gyventojų;

15 proc. gyventojų darbo skelbimų ieškojo Darbo biržos tinklalapyje;

Su sveikatos apsauga susijusiomis paslaugomis naudojosi 13 proc. tyrimo dalyvių.

Viešosiomis elektroninėmis paslaugomis naudojasi vis daugiau asmenų

Lietuvos statistikos departamento atlikto tyrimo duomenimis, 2012 metų pradžioje 82,7 proc. valstybės ir savivaldybių institucijų teikė pirmojo lygio elektronines paslaugas internetu. Vartotojams buvo teikiama informacija apie paslaugas ir naujas diegiamas funkcijas. Daugiau nei puse Lietuvoje egzistuojančių valstybinių įstaigų ir institucijų teikė galimybę atsisiųsti reikiamas dokumentų pildymo formas. 18,4 proc. įstaigų – atlikti administracines procedūras elektroniniu būdu.

Altikus tyrimą paaiškėjo, kad Lietuvoje kasmet mažėja popieriniu būdu pildytų dokumentų ir vis palankiau žvelgiama į valstybės institucijų teikiamas elektronines paslaugas. Nepaisant to, įmonių, naudojančių elektroninę prekybą, skaičius sumažėjo, tačiau padidėjo verslo atstovų, diegiančių informacinių technologijų sistemas, skaičius. Žvelgiant į 2011 metus pastebima ir tai, kad interneto ir kompiuterių naudotojų kasmet daugėja tolygiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų