REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiemuose ir gatvėse pokšinčios petardos ne tik primena, kad ne už kalnų šventės, bet ir kad reikia pasisaugoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirotechnikos priemonių galima nusipirkti kone kiekviename prekybos centre.

Nors Panevėžio miesto savivaldybė yra priėmusi nutarimą, kad sprogdinti petardas ir leisti fejerverkus leidžiama tik dvi dienas per metus – gruodžio 31 dieną ir sausio 1-ąją bei, gavus leidimą, ir per asmenines šventes, šio draudimo nedaug kas paiso. Išėjęs į gatvę tik spėk dairytis ir užsikimšti ausis, kad išvengtum sproginėjančių petardų. Telšiuose lapkričio 6 dieną policija iš vienos mažametės tėvo gavo pranešimą, kad dukrai nepažįstamas paauglys į kuprinę įmetė petardą, ši sprogo. Laimei, mergaitė sužalojimų nepatyrė.

REKLAMA

Nėra ramybės

Panevėžietė ponia Marytė perspėja miestiečius, kad atsargiai vaikščiotų rajone, esančiame netoli Kazimiero Paltaroko gimnazijos.

„Tik spėk dairytis, kad išvengtum petardų sprogdintojų. Ėjau Nemuno gatvės link. Vos priėjus pėsčiųjų perėją, iš Kazimiero Paltaroko gimnazijos pasipylė paaugliai. Keli jų, gal šeštos arba septintos klasės mokiniai, sprogdino petardas. Gerai, kad buvau su kepure ir ant galvos užsidėjusi gobtuvą. Tai ir apsaugojo, nes mesta petarda sprogo beveik prie pat galvos. Apkurtau ir dar iki šiol girdžiu gaudimą ausyse. Vaikigaliai juokėsi, o man visai nejuokinga. Gaila, kad iškart nesusiprotėjau iškviesti policijos, būtų juos visus sugaudę ir nubaudę“, – dėstė 64 metų moteris ir teigė, kad tokius sprogdintojus reikia griežtai bausti.

REKLAMA
REKLAMA

Ponia Marytė įsitikinusi, kad petardas ir kitas priemones į dangų galima leisti tik sulaukus Naujųjų metų išvakarių ir pirmąją metų dieną.

„Paauglių žaidimai siaubingi ir gali baigtis nelaimingai – juk tokia pirotechnika gali ir sužeisti. Suprantu, fejerverkų pardavinėtojams – pelnas. O mums? Gyveni baimėje, nes nežinai, ar išėjęs į gatvę prieš šventinį laikotarpį sveikas grįši namo“, – guodėsi moteriškė ir pridūrė, kad dabar atsargiai vaikštanti pro Kazimiero Paltaroko gimnaziją.

Prekyba – ištisus metus, bet ne sprogdinimai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Licencijavimo poskyrio viršininkas Jevgenijus Piskunovas „Panevėžio balsui“ aiškino, kad dėl netinkamo ar chuliganiško elgesio su pirotechnikos priemonėmis dažniausiai susiduriama prieš ir po didžiųjų žiemos švenčių. „Panevėžio mieste ir rajone esame išdavę 62 leidimus prekiauti pirotechnika. Šie leidimai galioja penkerius metus, o prekyba galima ištisus metus. Tik yra nustatyta, kokio lygio pirotechniką galima parduoti sulaukusiam 16 metų, o kokio – vyresniam. Šešiolikmečiai gali nusipirkti pirmos kategorijas petardas, o dvejais metai vyresni – antros bei trečios kategorijos sudėtingesnės konstrukcijos petardas. Beje, reikia nepamiršti, kad nusipirkti – tai nereiškia, kad gali sprogdinti bet kada. Mieste galioja Savivaldybės administracijos nutarimas, kad pirotechniką sprogdinti ir leisti fejerverkus galima tik dvi dienas per metus – gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją, o su Savivaldybės atskiru leidimu – ir per asmenines ar kitas šventes. Tačiau šio nutarimo nedaug kas paiso. Pagauti tokie sprogdintojai gali sulaukti baudos iki dviejų šimtų litų. Jei pagaunamas nepilnametis, bauda skiriama jo tėvams“, – aiškino policijos pareigūnas ir kvietė gyventojus kreiptis į policiją, jei nukentėjo nuo pirotechnikos mėgėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rengs reidus, bet dar ne dabar

Panevėžio miesto policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Romualdas Inčiūra sakė, kad šiais metais dar nebuvo sugautas nė vienas petardų sprogdintojas.

„Kol kas palyginti ramu, bet policija ruošiasi reidams. Jau aidi sprogimai daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose. Jie suaktyvės prieš šventes“, – nė neabejoja pareigūnas, priminęs, jog šiais metais vienos šventės metu leidžiant fejerverkus nukentėjo gyvenamojo namo stogas, todėl to namo gyventojai padavė į teismą fejerverkų specialistus, norėdami prisiteisti padarytus nuostolius.

REKLAMA

Kita vertus, anot R. Inčiūros, dabar mieste ramiau nei prieš keletą metų.

„Gal tai priklauso nuo pirotechnikos kainos, o gal dėl to, kad sugavus paauglius skiriamos baudos tėvams“, – svarstė Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas ir sakė nutuokiantis, jog dažniausiai petardų sproginėjimai gyventojus pradeda kurtinti pasibaigus pamokoms mokyklose.

Asmeninio prašymo nesvarstė

Pakalbintas Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas Gintaras Kliauga patarė, kad susidūrus su pirotechnikos gerbėjais geriausia tuojau pat kreiptis į policijos pareigūnus. Tiesa, G. Kliauga neprisiminė tokio atvejo, kad bent kartą į Savivaldybę (VPK viršininko pavaduotojas yra Savivaldybės renginių komisijos narys – autorės pastaba) būtų kreipęsis bent vienas panevėžietis, prašydamas išduoti leidimą fejerverkams leisti asmeninės šventės metu.

REKLAMA

„Neteko tokio prašymo svarstyti. Antra vertus, Renginių komisija išduoda leidimus švenčių organizatoriams, jeigu toje šventėje yra leidžiami fejerverkai, tuomet leidime pridedama, kad jie šventėje bus leidžiami. Tačiau leidimo leisti fejerverkus asmeninės šventės metu svarstyti neteko. Gal tokius prašymus atskirai svarsto ir leidimus išduoda Savivaldybės administracijos direktorė?“ – klausė Panevėžio apskrities VPK viršininko pavaduotojas G. Kliauga.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų