• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miesto valdžia priversta tikslinti šiųmetį biudžetą, kad galėtų išmokėti premijas sportininkams, pasiekusiems aukštų rezultatų Europos čempionatuose.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštų rezultatų šiais metais pasiekusiems sportininkams – Europos dviračių treko ir Europos kiokušin karatė čempionatų dalyviams – Panevėžio miesto savivaldybė neturi pinigų premijoms išmokėti. Šiandien miesto Taryba tikslins 2012 metų biudžetą ir galbūt patikslinusi suras beveik pusę šimto tūkstančių litų sportininkams atsidėkoti. Be to, Kūno kultūros ir sporto centro (KKSC) vadovas Bronislavas Pliavga tikisi, kad politikai pritars parengtai premijų skyrimo aukšto meistriškumo sportininkams ir jų treneriams už sporto laimėjimus tvarkai bei išmokamų sumų dydžiams.

REKLAMA

Kalta ekonominė krizė

KKSC vadovas B. Pliavga pasakojo, kad šiųmečiame biudžete buvo numatyta tik 20 tūkstančių litų suma sportininkams už pasiektus aukštus rezultatus olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose.

„Ekonominė krizė pakoregavo daugelį dalykų – taip pat ir premijų dydžius aukšto meistriškumo sportininkams už pasiektus rezultatus čempionatuose. Šių metų biudžete sporto centrui, nors prašėme skirti premijoms daugiau pinigų, buvo skirta dvidešimt tūkstančių litų. Apskritai finansavimas buvo sumažintas ne tik premijoms, bet ir sporto klubams. Todėl dabar ir neturime pinigų premijoms aukštų rezultatų pasiekusioms dviratininkėms neseniai pasibaigusiame Europos dviračių treko čempionate ir Europos kiokušin karatė čempionato dalyvei“, – aiškino susiklosčiusią situaciją KKSC direktorius B. Pliavga.

REKLAMA
REKLAMA

Mažesnis finansavimas – mažesnis meistriškumas

Pasak B. Pliavgos, dviratininkėms Simonai Krupeckaitei, Gintarei Gaivenytei, Aušrinei Trebaitei, Vilijai Sereikaitei, Vaidai Pikauskaitei ir karatistei Rūtai Brazdžionytei, laimėjusioms aukso, sidabro, bronzos medalius atitinkamose sporto šakose Europos čempionatuose, premijoms išmokėti reikėtų apie 49 tūkstančių litų.

„Dar sprendžiamas klausimas, ar galime mokėti premiją negirdinčiam krepšininkui Robertui Puzinui. Mat jis gyvena Panevėžio rajone, bet žaidžia krepšinį mieste ir yra 2012 metų Europos kurčiųjų vyrų krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtojas. Tikimės pinigų premijoms, nes šiandienos Tarybos posėdyje bus svarstomas klausimas šiųmečiam biudžetui patikslinti. Yra tikslinamos lėšos ir KKSC, todėl ir viliamės gauti pinigų“, – dėstė B. Pliavga, o paklaustas, kodėl nebuvo numatyta lėšų aukštų rezultatų pasiekusių sportininkų premijoms, KKSC vadovas nesutriko: „Kaip jau sakiau, krizė pakoregavo lėšų dydį, skiriamą sporto centrui. Todėl ir buvo sumažinta pinigų suma šių metų biudžete, skirta sportininkams premijuoti. Be to, labai sumažėjo finansavimas ir sporto klubams. Šiais metais gavome šimtą tūkstančių litų, iš jų pusė atiteko „Lietkabelio“ krepšinio klubui ir futbolo komandai „Ekranas“. Abu klubai gavo po 25 tūkstančius, o likusias lėšas padalijome likusiems sporto klubams. Dėl sumažėjusio finansavimo ypač nukentėjo sporto klubai – krito jų meistriškumo lygis. Kai kurių klubų komandoms teko pereiti rungtyniauti į žemesnį lygį. Taip, pavyzdžiui, atsitiko su vyrų rankinio klubo komanda. Sumažėjus sporto klubų komandų meistriškumui, negalima tikėtis ir aukštų rezultatų. Manau, ir tai turėjo įtakos, kad šiais metais sportininkų premijoms buvo gauta gerokai mažiau pinigų. O čia netikėtai Panevėžio dviratininkės Europos dviračių treko čempionate užėmė prizines vietas ir laimėjo įvairių spalvų medalius...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kaip bus kitąmet, ar formuojant 2013 metų biudžetą neprašys didesnio finansavimo, KKSC vadas B. Pliavga aiškino: „Jau esame pateikę prašymus skirti daugiau pinigų ne tik sporto klubams, bet ir aukšto meistriškumo sportininkų premijavimui. Premijoms prašome 65 tūkstančių litų. Jeigu nebus pasiekti aukšti rezultatai, tuos pinigus bus galima grąžinti arba panaudoti kitoms reikmėms. Dar bandome prašyti daugiau pinigų skirti 2013 metams ir KKSC. Palyginti su šiųmečiu finansavimu, tai turėtų būti 2,414 milijono litų daugiau (šiais metais KKSC buvo skirta per 4,555 mln. litų – autorės pastaba). Apskaičiavome, kad kriziniu laikotarpiu apkarpius finansavimą sporto centrui, praradome per 4,5 milijono litų. Be to, miesto sportas finansiškai nukentėjo ir dėl pastatytos „Cido“ sporto arenos. Juk miesto Savivaldybė turi prievolę – kasmet sumokėti arenai per du milijonus litų.“

REKLAMA

Prašys tvirtinti premijavimo tvarką

Pakalbėjęs apie prastą sporto klubų ir KKSC finansinę padėtį, B. Pliavga paaiškino, kad šiandienos Tarybos posėdyje bus svarstomas dar vienas su sportu susijęs klausimas. „Tarybai pateiktas svarstyti dokumentas dėl premijų skyrimo didelio meistriškumo sportininkams ir jų treneriams už sporto laimėjimus tvarkos ir skiriamų premijų dydžių. Premijos skiriamos tik miesto sportininkams ir treneriams. Kodėl tik dabar teikiame tvirtinti sportininkų premijavimo tvarką? Todėl, kad jau metai nebegalioja patvirtinta premijavimo tvarka. Anksčiau premijavimo tvarkos tvirtinti neteikėme dėl sumažėjusio finansavimo. Manome, krizė baigėsi ir dabar būtina sugrąžinti sportui prieškrizinį finansavimą. Premijų dydžiai nustatyti tokie patys, kokie buvo patvirtinti 2010 metais. Premijos skiriamos sportininkams ir jų treneriams už atitinkamus laimėjimus aukšto lygio tarptautinėse sporto varžybose. Bus nepamiršti ir neolimpinių sporto šakų sportininkai, ir, žinoma, neįgalieji. Už olimpinėse žaidynėse užimtą pirmąją vietą siūlome skirti 30 tūkstančių litų, o už antrąją – 20 tūkstančių litų ir taip toliau. Numatytas premijavimas už prizines vietas pasaulio, Europos čempionatuose. Taip pat ir pasaulio taurės varžybose. Nebus pamiršti ir jaunimo olimpinių žaidynių, Europos taurės varžybų dalyviai, taip pat parolimpinėse žaidynėse dalyvavę sportininkai ir laimėję prizines vietas“, – aiškino apie premijų skyrimo tvarką sporto centro vadovas ir teigė manąs, kad šią sportininkų premijavimo tvarką politikai patvirtins.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų