REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pekine, Liaudies susirinkimų namuose, ketvirtadienį prasidėjo 82 milijonus narių turinčios Kinijos komunistų partijos XVIII suvažiavimas.

Pekine, Liaudies susirinkimų namuose, ketvirtadienį prasidėjo 82 milijonus narių turinčios Kinijos komunistų partijos XVIII suvažiavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukiama naujos Kinijos valdžios

Manoma, kad suvažiavime bus paskelbta apie permainas šalies vadovybėje ir „penktosios vadovų kartos“ atėjimą į valdžią.

REKLAMA

KKP – didžiausia politinė partija pasaulyje, ji valdo šalį, kurioje gyvena daugiau kaip 1,3 milijardo žmonių.

Forumas truks savaitę. Jo darbe dalyvauja 2325 delegatai ir „specialiai pakviesti asmenys” – ministerijų ir žinybų, masinių organizacijų vadovai, KKP vadovaujantį vaidmenį pripažįstančių partijų lyderiai, žinomi visuomenės veikėjai.

Suvažiavime Centro komiteto ataskaitinį pranešimą perskaitė KKP CK generalinis sekretorius Hu Jintao.

REKLAMA
REKLAMA

Apie suvažiavimo darbą pasakoja 1700 Kinijos ir užsienio žurnalistų.

Suvažiavimo išvakarėse – penkių tibetiečių susideginimo aktai

Trečiadienį, Kinijos komunistų partijos (KKP) XVIII suvažiavimo išvakarėse, susideginimo aktus įvykdė penki tibetiečiai, praneša „Laisvosios Azijos“ radijas. Incidentai įvyko Sėčvano ir Cinchajaus provincijose, taip pat Tibeto autonominiame rajone.

Sėčvano provincijos Abos autonominėje apygardoje save padegė trys 15-16 metų vienuoliai. Vienas iš jų žuvo, du kiti nudegė ir buvo nugabenti į ligoninę. Visi trys reikalavo suteikti Tibetui nepriklausomybę ir leisti grįžti iš tremties tibetiečių dvasiniam lyderiui – Dalailamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cinchajaus provincijoje susidegino vietos gyventoja. Kaip ir vienuoliai, ji skandavo šūkius, reikalaudama leisti grįžti į regioną Dalailamai. Radijo stoties duomenimis, kai moteris mirė nuo nudegimų, į gatves išėjo apie tris tūkstančius tibetiečių. Jie surengė protesto akciją prieš Kinijos valdžią.

Dar vienas susideginimo aktas buvo įvykdytas trečiadienio vakarą Tibeto autonominiame rajone. Ten save padegė vienuolis, bet jo likimas tebėra nežinomas. Tik pranešama, kad vienuolio veiksmai išprovokavo riaušes.

Tibeto vyriausybė tremtyje, su kurios atstovu susisiekė AFP, patvirtino keturis pirmuosius incidentus ir pridūrė, kad kol kas neturi patikimos informacijos apie penktąjį atvejį.

REKLAMA

Susideginimo aktai Tibeto regionuose vykdomi reguliariai. Taip vietos gyventojai ir vienuoliai protestuoja prieš Tibeto okupaciją ir Dalailamos tremtį.

Kaip pranešė spalio mėnesį organizacija „Free Tibet“, nuo 20011 metų kovo susidegino arba mėgino susideginti daugiau kaip 60 tibetiečių.

Pekinas kontroliuoja Tibetą nuo 1950 metų. Nuo to laiko regiono gyventojai siekia nepriklausomybės, bet Kinijos valdžia tibetiečių veiksmus laiko separatizmo apraiška.

Ketvirtadienį Pekine prasidėjo KKP XVIII suvažiavimas. Manoma, kad jame bus paskelbta apie permainas šalies vadovybėje ir „penktosios vadovų kartos“ atėjimą į valdžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų