REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausiose NASA palydovinėse nuotraukose matyti, kad į Amundseno jūrą slenkančiame viename didžiausių Vakarų Antarktidos ledynų esantis plyšys dar labiau padidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Pine Island ledyne Vakarų Antarktidoje mokslininkų aptiktas milžiniškas plyšys per kelis praėjusius mėnesius dar labiau pailgėjo ir praplatėjo, skelbia „Space.com“. Tai atskleidė naujausios Antarktidą stebinčių palydovų nuotraukos.

REKLAMA

Pine Island ledynas, slenkantis į Amundseno jūrą nuo pietinės Hudsono kalnų pusės, užima apie 10 proc. Vakarų Antarktidos ledo dangos. Palydoviniais stebėjimais nustatyta, kad šis ledynas - didžiausias pasaulyje į vandenyną patenkančios ledo masės šaltinis. Pastaraisiais metais Pine Island ledyno slinkimas į jūrą dar labiau paspartėjo, sakoma pranešime.

2011 m. šią Antarktidos dalį stebintys mokslininkai Pine Island ledyne aptiko didelį įtrūkimą. Iš pradžių kelis mėnesius jis nesikeitė, bet šių metų gegužę ledo dangoje atsirado dar vienas įtrūkimas. Naujausi stebėjimų duomenys atskleidė, kad abu plyšiai per kelis praėjusius mėnesius dar labiau padidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, 29 kilometrų ilgio plyšys pranašauja gigantiško ledkalnio formavimąsi. Prognozuojama, kad nuo ledo šelfo gali atskilti ledyno dalis, kurios plotas bus apie 900 kvadratinių kilometrų. Tai 2,25 karto viršija Vilniaus miesto plotą.

Vykdydami „IceBridge“ programą, skirtą Antarktidos ledo dangos pokyčiams stebėti, NASA mokslininkai Pine Island ledyną nuolat stebi iš lėktuvų ir palydovų. Šis milžiniškos masės ledo srautas slenka į Amundseno jūrą, o šiltesniam jūros vandneiui aptirpdžius jį iš apačios ledo šelfo fragmentai atskyla ir tampa jūroje dreifuojančiais ledkalniais.

Itin dideli ledkalniai nuo Pine Island ledyno buvo atskilę 2001 ir 2007 metais, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų