REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gulėdamas Afganistano karo lauke S. Clive'as Smithas beveik mirtinai nukraujavo praradęs abi kojas per improvizuoto sprogstamojo įtaiso sprogimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius sužeidimus S. Smithas gavo atlikdamas vieną iš pavojingiausių užduočių armijoje – ieškodamas paslėptų bombų patruliavimo komandos priekyje. Dirbdamas Helmando provincijos Nahr–e Saraj rajone, jis eidavo patruliuojančios grupės priekyje su specialiu metalo detektoriumi ieškodamas pakelėse paslėptų bombų.

REKLAMA

2010 spalio 13 dieną  S. Smithas nepastebėjo vieno įtaiso, kuris buvo gudriai užmaskuotas  gamybai naudojant mažiau geležies nei įprasta ir tai jam kainavo abi kojas. Jo gyvybę išgelbėjo greita jo bendražygių reakcija – bendražygiai savo drabužiais stabdė srūvantį kraują  kol sužeistasis buvo evakuotas iš mūšio lauko.

Po penkių savaičių S. Smithas pradėjo sunkų gydymosi procesą, kuris jam vėl leistų vaikščioti. Pastaruosius dvejus metus buvęs karys gydėsi reabilitacijos centre Surrey, kur jį prižiūrėjo geriausi protezavimo ekspertai ir fizioterapeutai, kad atgautų fizinę formą, leidžiančią vaikščioti pačiam. Šiuo metu jis mokosi vaikščioti su galūnių protezais, kurie skirti priprasti prie būsimų protezinių kojų.

REKLAMA
REKLAMA

Per reabilitacijos laikotarpį S. Smithas susidūrė ir su Karališkuoju britų legionu, kuris renka lėšas į atsargą išėjusiems arba sureistiems kareiviams remti.  Informacijos karys kavo viename iš grįžusiems sužeistiems kariams skirtų centrų, kur jie gali sportuoti ir užsiiminėti įvairiomis veiklomis, tokiomis kaip laipiojimas, plakiojimas ir t.t. Pasak jo paties, būtent tokie centrai praktiškai parodo, kad  ir po sužeidimo asmuo gali daryti daug dalykų  ir tai leidžia suformuoti pozityvų požiūrį į gyvenimą bei eiti toliau.

Dabar S. Smithas (27) susiduria su dviem didžiuliais iššūkiais – ne tik iš naujo mokosi vaikščioti, bet ir padeda surinkti milijonus svarų Karališkojo britų legiono labdaros organizacijai „Aguonų kreipimasis“.

„Dailymail.co.uk“ informacija. Kario nuotraukų galite rasti ČIA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų