• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien ministrų kabinetas pritarė teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymams nustatyti tvarką, leisiančią užtikrinti objektyvų, išsamų bei sąžiningą juridinių asmenų padarytų pažeidimų tyrimą bei sankcijų už juos skyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu poveikio priemonių skyrimo tvarką reguliuoja per 30 skirtingų įstatymų. Pagal vienus jų verslo kontrolieriai privalo verslininkus informuoti apie tai, kad dėl jų veikloje nustatytų pažeidimų yra pradėtas tyrimas, kitais atvejais apie tai net nepranešama ir verslininkai supažindinami tik su jau priimtais sprendimais. Ne visuomet verslas gali gauti ir išsamią informaciją apie tai, kuo yra kaltinami bei tinkamai apsiginti, mat paaiškinimui skirtas terminas yra neadekvačiai trumpas ir pan.

REKLAMA

Teisingumo ministro teigimu, esamą reguliavimą būtina keisti ir nustatyti labai aiškius sankcijų skyrimo principus, kurie padėtų užtikrinti teisingą ir proporcingą ūkio subjektų atsakomybę už pažeidimus. Poveikio priemonių skyrimo procesas turi būti aiškus ir pagarbus, nepažeisti verslininkų teisių.

Pasiūlymuose vadovaujamasi esminiu principu, jog nubaudimas nėra savitikslis, juo siekiama užkardyti tolimesnius pažeidimus, o sankcijos ūkio subjektams taikomos tik tada kai teisės aktų reikalavimų laikymasis negali būti užtikrintas kitais būdais.

REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinant šį principą siūloma įtvirtinti, kad nustačius, jog padarytas pažeidimas yra mažareikšmis (nepadaręs žalos viešajam interesui ar žmonėms arba tokia žala labai nežymi), juridiniam asmeniui būtų skiriama žodinė pastaba arba nustatomas pažeidimams ištaisyti skirtas protingas terminas, per kurį nepašalinus pažeidimo būtų skiriama nuobauda.

Taip pat įtvirtinamos procesinės garantijos, kuriomis galėtų pasinaudoti juridiniai asmenys, įtariami pažeidimo padarymu. Pavyzdžiui, pradėjus tyrimą dėl verslininko veikloje aptikto pažeidimo, apie tai jam bus privaloma pranešti ne vėliau kaip per 3 darbo dienas, aiškiai informuojant, dėl ko tyrimas pradėtas ir kokiais įrodymais remiamasi. Verslininkui suteikiama teisė pateikti paaiškinimus bei įrodymus; informacija apie posėdžius išsiunčiama ne mažiau kaip prieš 10 dienų, kartu uždraudžiama nagrinėti pažeidimą nepranešus apie nagrinėjimo laiką; sprendimas skirti sankciją turės būti motyvuotas.

Šiuo metu minėti siūlymai kaip suvienodinti poveikio priemonių skyrimo tvarką yra išdėstyti Teisingumo ministerijos parengtoje koncepcijoje. Išsamiau su ja galima susipažinti internete.

Vadovaujantis šia koncepcija, atitinkamos ministerijos turės pateikti reikiamus teisės aktų projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų