• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos reitingų agentūra „Dagong“ pranešė apie planus steigti bendrą įmonę su partneriais iš JAV ir Rusijos, informuoja AFP. Taip siekiama sukurti nepriklausomą pasaulinę reitingų organizaciją, nes amerikiečių agentūros, „Dagong“ manymu, pademonstravo savo neadekvatumą.

REKLAMA
REKLAMA

Organizacija bus pavadinta „Universal Credit Rating Group“. „Dagong“ partneriais taps amerikiečių kompanijos „Egan Jones Ratings“ ir Rusijos „Rus–Reiting“.

REKLAMA

Naujosios grupės pristatymo išvakarėse „Dagong“ pareiškė, kad dabartinė tarptautinių skolinimosi reitingų agentūrų sistema nefunkcionuoja ir būtinas naujas ekonominis institutas. Šio bendro projekto dalyvių teigimu, jie neatstovauja nė vienos konkrečios valstybės interesams.

Didysis JAV reitingų agentūrų trejetas – „Fitch“, „Standard & Poor's“ ir „Moody's“ – prasidėjus pasaulinei kreditavimo krizei susilaukė griežtos kritikos. Agentūrų analitikai buvo kaltinami tuo, kad jie nepagrįstai suteikdavo aukštus reitingus tam tikriems vertybiniams popieriams, tarp jų ir JAV hipotekos obligacijoms, dėl to investuotojai patyrė milžiniškų nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA

„Dagong“ savo ruožtu pastaraisiais metais mėgino konkuruoti su rinkos dalyviais. 2011 metais kompanija paskelbė savo reitingų suteikimo valstybėms metodologiją. Agentūra didesnį dėmesį skiria BVP prieaugio ir valstybės skolos rodikliams.

Pagal „Dagong“ versiją, aukščiausiuoju reitingu šiuo metu gali pasidžiaugti tik Kinija ir Skandinavijos šalys. Tuo tarpu kai kurių Europos šalių, taip pat ir Jungtinių Valstijų, reitingai iš tikrųjų daug mažesni, nei nustatyti „didžiojo trejeto“.

Kompanija „Rus–Reiting“ dirba Rusijoje nuo 2001 metų. Kompanija daugiausia atlieka bankininkystės sektoriaus tyrimus, taip pat suteikia reitingus pramonės įmonėms ir lizingo bendrovėms. Kompaniją „Egan Jones Ratings“ JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) oficialiai pripažino „statistine reitingų organizacija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų