REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Lenkijos Tautos atminties institutas, "remdamasis sufabrikuotais dokumentais" įtrauks buvusį prezidentą Lechą Walesą (Lechą Valensą) į komunistinio saugumo agentų sąrašą, jis pasikvies į pagalbą teisininkus ir kreipsis "visur, kur tik gali", net į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre, interviu savaitraščiui "Wprost" pareiškė buvęs šalies vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

L.Walesos nuomone, naujasis liustracijos įstatymas, pagal kurį galima į saugumo bendradarbių sąrašą įtraukti asmenis, jau išteisintus liustraciniame teisme, yra asmeniškai prieš jį nukreipta provokacija.

REKLAMA

"Galbūt broliai Kaczynskiai (Kačynskiai) specialiai taip sukonstravo įstatymą, kad galėtų mane pribaigti", - sakė buvęs prezidentas, paminėdamas dabartinį šalies vadovą Lechą Kaczynskį (Lechą Kačynskį) ir jo brolį dvynį, premjerą Jaroslawą Kaczynskį (Jaroslavą Kačynskį).

Legendinis "Solidarumo" vadovas pirmą kartą taip detaliai pasakojo apie savo ryšius su komunistiniu saugumu.

"8-ojo dešimtmečio pradžioje kovojau pats vienas, kiek tik turėjau jėgų ir sveiko proto. Padariau porą juokingų dalykų, porą abejotinų, kaip ir kiekvienas jaunas, nepatyręs ir išgąsdintas žmogus", - savaitraščiui prisipažino L.Walesa.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakodamas apie savo pirmuosius kontaktus su komunistiniu saugumu 1971 metais, jis prisipažino, jog buvo sunkių momentų.

"Pasakiau jiems, jog Lenkijai dirbsiu visada. Nežinau, gal jie mano žodžius suprato kaip sutikimą bendradarbiauti", - aiškino jis.

"Rzeczpospolita" antradienį rašo, jog šie buvusio prezidento žodžiai yra atsakymas premjerui J.Kaczynskiui, kuris interviu tam pačiam savaitraščiui leido suprasti, kad L.Walesos pavardė gali atsirasti komunistinio saugumo bendradarbių sąraše.

L.Walesa ne pirmą kartą kaltinamas bendradarbiavimu su komunistinės Lenkijos saugumo tarnybomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1992 metais, kai jis buvo Lenkijos prezidentas, tuometinis vidaus reikalų ministras Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius) paskelbė savo garsųjį sąrašą, į kurį tarp daugelio tuometinių politikų, bendradarbiavusių su komunistiniu saugumu, įtraukė ir L.Walesą.

Pasirodžius šiam sąrašui, žlugo tuometinio premjero Jano Olszewskio (Jano Olševskio) vyriausybė.

L.Walesos ir brolių Kaczynskių santykiai dėl iki šiol neaiškių priežasčių pašlijo L.Walesos prezidentavimo metais. Tada abu broliai, kurie dirbo prezidento patarėjais, buvo priversti palikti prezidentūrą.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų