• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Pretendentų į teisėjus atrankos komisija Prezidentei D. Grybauskaitei pristatė metinę veiklos ataskaitą. Po susitikimo su komisijos nariais surengtoje spaudos konferencijoje prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė priminė, kad lygiai prieš metus Prezidentės sudarytoje naujos sudėties atrankos komisijoje dirba ir teisėjai profesionalai bei ekspertai,  ir psichologas,  ir visuomenės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekis, kad teisėjų atranka būtų kuo objektyvesnė, pradėtas vykdyti“, – žurnalistams sakė D. Ulbinaitė.

Ji pabrėžė, kad Prezidentė teisėjų korpuso formavimui skiria ypatingą dėmesį, „nes, šalies vadovės nuomone, nuo teisėjų atrankos ir prasideda teismų veiklos skaidrumas“.

REKLAMA

„Prezidentės nuomone, nuo to, kokie žmones ateis vykdyti teisingumo, priklauso pasitikėjimas teismais“, – sakė ji.

„Dar vienas prezidentės reikalavimas – jokios tolerancijos aplaidžiai dirbusiems ar korumpuotiems teisėjams neturėtų būti“, – žurnalistams sakė D. Ulbinaitė.

D.U lbinaitė taip pat priminė, kad prieš metus paskirdama naują komisiją Prezidentė patvirtino griežtesnę teisėjų atrankos tvarką, nes atranką turi lemti „ne darbo stažas ir ne kieno nors protekcijos, o labai objektyvūs dalykai“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Prezidentės atstovės spaudai, atrankos remiasi ne tik formaliais atrankos kriterijais, bet rengiamos ir anoniminės teismo darbuotojų apklausos, klausomasi garso įrašų, stebima, kaip teisėjas bendrauja su žmonėmis.

„Prezidentė skirdama teisėjus remiasi šios komisijos rekomendacijomis, tačiau noriu priminti, kad šalies vadovė susitinka pati asmeniškai su kiekvienu kandidatu į teisėjus“, – žurnalistams sakė D. Ulbinaitė.

Jos teigimu, siekiant, kad teismų sistema būtų dar atviresnė, Prezidentė šiandien pasirašė naują dekretą,  kuriuo atrankos komisijai suteikiamas dar vienas įrankis objektyvesnei teisėjų atrankai. Anot D. Ulbinaitės, jis suteiks daugiau galimybių padaryti teismų sistemą atviresnę. Įsigaliojus dekretui „komisija turės galimybę  dar objektyviau taikyti individualų  vertinimą  ir priimti kuo objektyvesnį sprendimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Laurinaitis: jokiam klanui nepriklausau

„Komisija dirba visai nepriklausomai. Joks kandidatas nepriimamas, jeigu jis nedalyvauja mūsų komisijos posėdyje. Jeigu žmogus nedalyvauja, mes dėl jo sprendimo nepriimame. Su kiekvienu žmogumi pasišnekame ir susidarome savo nuomonę iš jo atsakymų į mūsų klausimus, iš reakcijos“, – sakė žurnalistams Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkas,  žinomas gydytojas psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis.

Jo teigimu, legendų, kad teisėjus skiria nežinia kas, – pilna.

„Noriu jums  pasakyti, kad nepriklausau jokiam teisėjų klanui, su teismais tikrai neturėjau jokių reikalų ir todėl manau, kad jokio klano interesams nei aš, nei mūsų komisijos nariai neatstovaujame“, – žurnalistams sakė E. Laurinaitis.

REKLAMA

Tačiau jis sakė pasigendantis pretendentų charakteristikose konkretumo ir individualumo, nes jos esą rašomos formaliai.

„Mes norėtume pabandyti į teisėjo vertinimo procesą įtraukti ir žmogaus psichologinę charakteristiką“, – sakė E. Laurinaitis. Tačiau, jo teigimu, testai dažniausiai vertina tam tikras savybes, o ne visumą, todėl kol kas tenka vertinti remiantis „tiek asmenine, tiek profesine, tiek kasdienine patirtimi“.

Teisėjų atrankos komisijos tikslas – padėti prezidentui atrinkti tinkamiausius kandidatus teisėjų, pirmininkų, jų pavaduotojų, skyrių pirmininkų pareigoms užimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų