REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slidinėjimo magija egzistuoja! Šiam teiginiui pritarė ir kalbintasis Kernius. Ne pirmus metus slidinėjantis vaikinas sutiko papasakoti, į ką atkreipti dėmesį prieš pasirenkat slidinėjimo kurortą, kiek kainuoja išvykti slidinėti ir ką vertėtų žinoti tiems, kurie domisi pigiomis slidinėjimo kelionėmis, rašo kelionių tinklalapis Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais metais rinkausi Slovakiją su Čekija, nes ten gali išvykti savaitgaliais arba „prilipdyti“ po vieną ar dvi dienas prie savaitgalio, o vykstant į Austriją ar Italiją vis viena reikia daugiau laiko, ne trijų ar keturių dienų“, – pasakojimą pradeda Kernius.

REKLAMA

Nesvarbu, ar vykstat su agentūra, ar savarankiškai, vis viena rekomenduojama kurorte būti bent savaitę. Jei vykstate slidinėti automobiliu, patarčiau nepervargti ir pakeliui stoti nakvoti Lenkijos Pietuose. Tad, jau prisideda viena kita diena.

Iki Austrijos kurortų nuvažiuoti prireiks apie dvidešimt valandų. Jeigu pageidaujate skristi, patogiausiai iki Austrijos slidinėjimo kurortų galima nusigauti per Miuncheną. Beje, ir pats Miunchenas tikrai vertas dėmesio miestas, tad, susiplanavus, galima pamatyti išties daug – suderinti slidinėjimą ir „kultūrinimosi“ programą. Pavažiavus nuo Miuncheno maždaug 100 kilometrų, prasideda Austrijos kurortai. Keliaudami rinkomės netoli Zalcburgo esančius kurortus.

REKLAMA
REKLAMA

Įvertinome visas išlaidas, laiką ir... Mūsų pigios slidinėjimo kelionės receptas gavosi toks – skrydis į Miuncheną (reikėtų derintis prie pigesnio skrydžio varianto). Tada Miunchene sėdome į traukinį ir nusigavome iki pageidaujamos vietos. Austrų puslapis leidžia susidėlioti maršrutą nepaisant sienų, t. y. tiesiog pažymi, jog nori iš Miuncheno patekti į Zalcburgą, ir programa sudėlios maršrutą.

Traukinio bilietas: reikėtų surasti lentern tickets (žemės bilietas), Vokietijoje tai toks žemės bilietas, kai gali nevaržomas važiuoti bet kuriomis kryptimis toje žemėje. Bajern lendern yra būtent Miuncheno žemės dalis – t.y. su šiuo bilietu gali išlipti kitoje stotelėje pasibaigus toms žemėms, o Zalcburgo stotelė ir yra pirmoji stotelė po Vokietijos. Bilietas kainuoja apie 29 eurus 5 žmonėms, tad išties nebrangu. Tai grupinis bilietas, kuris suteikia teisę važiuoti iki penkių žmonių kompanijai, t.y. galite vykti, pvz., dviese. Gera bilieto kaina nėra laikina akcija, tai pastovi kaina už bilietą, tad juo galima drąsiai pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiausiai Austrijoje galite apsigyventi privačiame sektoriuje. Reikėtų ieškoti apartamentų ar kažko panašaus , kad pats galėtum gamintis valgyti, nes maitintis kavinėse ar restoranuose ne kiekvienas turės galimybę. Austrijoje dar to nebandžiau, tačiau, vykdamas į Slovakiją, Čekiją naudojausi google translate programa ir vietiniuose puslapiuose ieškojau informacijos. Pasinaudojęs ta pačia negudria programa parašiau kelis laiškus vietiniams. Čekai dažnai į laiškus atsako vokiškai, nes šia kalba neblogai kalba, arba angliškai. Derantis su vietiniais, kainą žmogui galima „numušti“ iki 15 eurų parai (asmeniui). Paskutinį kartą suradome dviejų aukštų apartamentus už 15 eurų žmogui. Buvome keturiese.

REKLAMA

Slidinėjimo kainos. Apie jas kalbėti nėra labai lengva, nes viskas priklauso nuo to, kurį slidinėjimo kurortą pasirinksite, tačiau šiokius tokius apibendrinimus iš savo pigių slidinėjimo kelionių patirties papasakosiu. Dienos slidinėjimo bilietas Čekijoje ir Austrijoje kainuoja maždaug tiek pat. Tačiau, Austrijoje kaina labai stipriai skiriasi priklausomai nuo to, ar slidinėsi vieną dieną, ar daugiau. Kuo daugiau dienų slidinėsi, tuo bus pigiau. O štai, kai pastarąjį kartą vykome į Slovakiją, išleidome apie 700 litų (asmeniui) viskam – degalams, maistui, slidinėjimo pasams, nakvynei. Tai buvo 3 ar 4 slidinėjimo dienos. Su važiavimu išėjo 5-6.

REKLAMA

Viena pigiausių šalių slidinėti – Čekija.

Ar patartina vykti automobiliu? Nuvažiuoti su savo automobiliu iki Čekijos ar Slovakijos nėra labai sunku, jei ekipaže turite su kuo pasidalinti vairavimo atsakomybe. Išvykus iš Vilniaus apie 6 ryto, jau apie 7-8 vakaro būsite vietoje. Iki Austrijos ar Prancūzijos vyksite kur kas ilgiau.

Ką vertėtų pasiimti susiruošus į slidinėjimo kurortą? Vienintelį ką reikėtų vežtis su savimi – slidinėjimo kostiumą. Jei vairuojate erdvų automobilį, tuomet nuomotis įrangą pigiausia Lietuvoje. Beje, lietuviai paprastai neskaičiuoja kelionės dienų, t.y.,  jei vykstate į Čekiją ir kelionėje sugaišite 2 dienas (pirmyn ir atgal), o slidinėsite 3, tuomet nuomos kaina bus už 3 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slovakijoje ar Čekijoje slidinėjimo įranga yra akivaizdžiai sudėvėta, visai kita situacija yra Austrijoje ar Italijoje, o kainos artimesniuose kurortuose nebus tiek mažos, kad atpirktų įrangos „skurdumą“. Vykstant į Austriją ar Italiją, vežtis įrangos iš Lietuvos nesiūlau, nes ji tikrai sena, be to, ją reikės vežiotis su savimi.

Patogumai slidinėjimo kurortuose

Visi kalnų kurortai įsikūrę prie miestų ar miestelių, iki kurių kursuoja nemokami autobusai. Tad, maisto parduotuvių, kavinių ar restoranų tikrai rasite ir alkani nebūsite.

REKLAMA

Jei pasirinksite skrydį iki Bergamo (Milanas) ir norėsite patekti į Bomeo, Livigno ar kitus kurortus, reikėtų žinoti, jog specialiai skrydžiams pritaikytų maršrutų nėra, tačiau viešasis transportas vakaruose tikrai yra išvystytas, tad, atskridę bet kuriuo metu, galėsite pasiekti savo kelionės tikslą. Patarimas – pasidomėkite iš anksto dėl tų visų traukinių ar autobusų, kad atvykus būtų mažiau streso ir klausimų. Užsienyje susigaudyti geriausiai padeda kalbėjimasis su vietiniais ar daugiau žinančiais turistais.

Tyrinėdami autobusų ar traukinių tvarkaraščius, objektyviai įvertinkite tai, į kurią šalį vykstate, nes, ne paslaptis, jog italai nesidrovės, jei jums teks palaukti, o štai Austrijoje galioja šveicariška tvarka ir vokiškas punktualumas.

REKLAMA

Ar verta vykti slidinėti į Lenkiją?

Lenkija – kalnų pradžia ir, mano nuomone, tai kažkas tarp Ignalinos ir Čekijos. Tai nėra kalnai. Kita vertus, Lietuvoje tikrai neturim jokių ypatingų kalnų, tad vykti į Čekiją ar Slovakiją, blogesniu atveju į Lenkiją – išties yra racionalu, nes kelionė nėra tokia tolima, o įspūdžių tikrai parsivešite.

Jei labai bijote slidinėti, o vistiek norisi, tikrai nepergyvenkite, visuose kurortuose būna vaikiškų trasų, kuriomis mielai čiuožia ir suaugę. Niekas pirštais tikrai nebado, niekam nerūpi. Kad būtų drąsiau, galite pasiimti patyrusį draugą arba samdyti instruktorių vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuriuo paros metu slidinėti? Kada didžiausios eilės prie keltuvų?

Dėl eilių prie įrangos ar keltuvų, situacija labai paprasta, šiokių tokių bėdų gali būti Slovakijoje ar Čekijoje. Norint jų išvengti, geriausia vykti darbo dienomis ir vengti didžiųjų švenčių, nes, sutapus atostogoms, visi suguži į kalnus.

Rinkitės rytinį laiką. Į trasas atvykę ankščiau, galėsite spėti pavargti dar nesusirinkus visiems slidinėtojams. Mano draugai, kurie labai mėgsta slidinėti ir kuriems 4 valandų negana, turi tokį receptą. Keliasi anksti ryte. Apie 8-9 ryto jau būna trasose. Kai susirenka daug žmonių, jie grįžta į „namus“ pagulėti, pavalgyti ir į trasas sugrįžta jau vakare, kai visi pavargę išsivaikšto vakarieniauti. Trasos apšviestos, tad pasidžiaugti vakariniu sniegu tikrai įmanoma.

REKLAMA

Kaip pradėti slidinėti?

Tiems, kurie nė karto nebandė slidinėti, pradžiai nuvykite atsistoti ant slidžių kur nors Lietuvoje. Tiesiog šiek tiek apsiprasite ir greičiau pajausite malonumą nuvykę slidinėti į svečią šalį. Pirmas dalykas, kurį reikia išmokti – išmokti griūti. Ne slidinėti, o mokėti griūti. Nes, kokioje situacijoje bebūtum, sugebėsi nugriūti ir sustoti, nebijosi įlėkti į medį ar kokį žmogų. Griūti reikia ant šono ir stengtis nepasikišti lazdų po savimi.

Lietuvoje geriausia slidinėjimo trasa, be abejonės, Druskininkai, manau, jog dėl dviejų dalykų – nes geriausia trasų priežiūra, nori, gali pernakvoti, nori – važiuoti atgal į savo miestą. Be to, netoliese yra įvairių pramogų. Jie turi puikių varlinukų visai mažiems vaikams, kur galima be vargo mokinti savo mažąjį tiesiog stovėti ant slidžių. Yra kiek didesnis varlinukas, kur gali judėti šiek tiek greičiau.

Antrąją vietą po Druskininkų skirčiau Ignalinai, nes ten yra trys trasos, tačiau savaitgalį ten būna didelės problemos dėl inventoriaus. Gali tekti laukti nemenkoje eilėje lauke, nes į įrangos nuomos punktą įeisite po vieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų