REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš porą metų Lietuvos kino studijoje patalpų netekusios kino pramonės įmonės netrukus susikurs geresnę filmavimo bazė nei turėjo. Susibūrusios į Vilniaus kino klasterį ir pasinaudojusios ES parama bendrovės ne tik aktyviai mezga ryšius užsienyje, bet ir įsirenginėja itin modernią pasaulinio lugio kino studiją.

REKLAMA
REKLAMA

Plėtrą paskatino ES parama

Prieš pora metų susibūręs Vilniaus kino klasteris pasinaudojo dviem klasteriams skirtomis priemonėmis „Inoklaster LT“ bei „Inoklaster LT+“.

REKLAMA

„Žinoma, kad mes būtume investavę ir savarankiškai. Tačiau tai ką padarysime per dvejus metus, be ES paramos galbūt padarytume per septynerius. Tikrai nebūtume užmezgę tiek ryšių, su pasaulinio lygio specialistais, iš kurių galime perimti gerąją patirtį, nuolat lankomės pasaulinėse parodose bei kino renginiuose, kuriuose pristatome savo galimybes. Ir naujoji kino studija būtų gerokai kuklesnė“, - teigia Vilniaus kino klasterio atstovas Paulius Baltramiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasinaudoję priemone „Inoklaster LT+“ Vilniaus kino klasterio nariai planuoja kapitaliai suremontuoti savo patalpas bei įsirengti modernią filmavimo studiją. „Mūsų, kino specialistų, kalba tai bus pilnai garsinė studija. Tai reiškia, kad joje bus galima absoliuti tyla bei absoliuti tamsa, įrengta  moderni apšvietimo sistema“, – dėsto P.Baltramiejūnas.

Kino klasteris (nuotr. Balsas.lt)Kino klasteris (nuotr. Ūkio ministerijos)

Vykdys mokslo projektus

Unikaliausias pirkinys – specialus robotas, galintis daug kartų itin didelės raiškos ir greito filmavimo kamera nufilmuoti objektą preciziškai tiksliai tuo pačiu greičiu atlikdamas tą patį veiksmą. „Jei matėte filmuotus vaizdus, pavyzdžiui, skleidžiasi dezodoranto purslai, kurie tarsi sustoja ore ir rodomi kamerai apsisukant apie juos 360 laipsnių kampu, tai buvo nufilmuota analogiškoje studijoje kaip mūsų. Tai itin moderni filmavimo technika“, – aiškina P.Baltramiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios filmavimo galimybės bus naudojamos moksliniams tyrimams. Filmavimo technika leidžia geriau perprasti stiklo dūžimo principus, naudojama automobilių saugumo tyrimuose, kitose srityse, kai reikia greitai ir iš visų pusių nufilmuoti veiksmą, kad galima būtų pamatyti kiekvieną jo detalę.

Kino klasteris (nuotr. Balsas.lt)Kino klasteris (nuotr. Ūkio ministerijos)

Įgyvendinant projektą kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija bus rengiami specialistai, galintys dirbti su įsigyta technika.

Ryšiai visame pasaulyje

Pagal priemonę „Inoklaster LT“ Vilniaus kino klasterio nariai padengia dalį administravimo išlaidų, siekiant geriau pristatyti savo paslaugas ir galimybes Lietuvos bei užsienio rinkose sukūrė klasterio įvaizdį, jį pristatančius bukletus, interneto svetainę, planuoja surengti nemažai susitikimų su užsienio specialistais, kurie skaitys paskaitas, apmokys dirbti su naująja technika, pasidalins savo patirtimi.

REKLAMA

Taip pat pagal priemonę „Inoklaster LT“ gautos lėšos naudojamos savireklamai užsienyje, dalyvaujama tarptautinėse parodose, įvairiuose kino ir audiovizualinių menų renginiuose.

„Du mūsų žmonės per mėnesį apsilanko bent dvejose parodose, festivaliuose. Vien šių metų Kanų kino festivalyje užmezgėme daugybę naudingų ryšių visame pasaulyje. Jei ne ES parama, šioje srityje būtume įvykdę apie 30 proc. to, kas jau padaryta. Pagal šią priemonę dengiama 50 proc. projekto išlaidų, tad dar 20 proc. padidinti mūsų pačių išlaidas savireklamai paskatino būtent parama“, – sako P.Baltramiejūnas.

REKLAMA

Klasteris – priemonė išlikti

Vilniaus kino klasteris susikūrė 2010 metais nugriovus Lietuvos kino studijos pastatus, kuriuose buvo įsikūrusios klasteriui priklausančios siauros specializacijos įmonės dirbusios kino ir audiovizualių kūrinių pramonei.

„Greitai pastebėjome, jog pavieniui dirbant mes žlugsime. Siauros specializacijos įmonėms sunku rasti užsakymų. Be to pradėjome konkuruoti tarpusavyje, mažinti kainas, kas grėsė įmonių išnykimu. Susėdę nusprendėme, jog norėdami išgyventi privalome apsijungti. Svarstėme įvairius variantus, galiausiai pasirinkome klasterį“, – pasakoja apie Vilniaus kino klasterio įkūrimą P.Baltramiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus kino klasterį sudaro trys prodiuserinės, audiovizualinę produkciją kuriančios kompanijos, apšvietimo, filmavimo įrangą nuomojančios, dekoracijas gaminančios bei kitos kūrybinei industrijai priskiriamos įmonės.

„Šiuo metu esame savo srities lyderiai Lietuvoje, aktyviai bendradarbiaujame kuriant filmus bei kitą audiovizualinę produkciją su Latvija, Baltarusija, Ukraina, Švedija, kitomis skandinavijos šalimis, kuriose gausu stiprių kino pramonės klasterių, aktyviai mezgame ryšius su JAV ir Kanada“, – dėsto P.Baltramiejūnas.

Tomas Simaniukas

Užsakymo nr. 2594

www.ukmin.lt/web/lt/es_parama

Kuriame Lietuvos ateitį (nuotr. Organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų