REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tu­ne­lį var­lėms ir drie­žams pa­da­rė, o mums ke­lio ne­be­li­ko. Į mo­kyk­lą vai­kams apie pen­kis ki­lo­met­rus ten­ka ei­ti. Ar­ba lip­ti per tvo­ras. Nei grei­tą­ją pa­kvie­si, nei pa­što su­lauk­si“, – sa­ko Pro­čiū­nų kai­me (Šiau­lių ra­jo­nas, Kai­rių se­niū­ni­ja) gy­ve­nan­ti Ri­ma Šauk­lie­nė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Kai­rių tie­siant ap­link­ke­lį ne­bu­vo pa­gal­vo­ta, kad ci­vi­li­za­ci­jos pra­na­šu­mas pro­čiū­niš­kius at­kirs nuo pa­sau­lio. Ar­ti­na­si lie­tin­gas ru­duo, žvar­bi žie­ma, o kai­mo gy­ven­to­jai mies­te­lį pa­sie­kia klam­po­da­mi per pur­vy­nus ir lip­da­mi per aukš­tas ap­link­ke­lio ski­ria­mų­jų juos­tų tvo­ras...

REKLAMA

Į mo­kyk­lą – įvei­kus už­tva­ras

Rug­sė­jis su­kvie­tė vai­kus į kla­ses, ta­čiau kai ku­riems jų ke­lias į pa­ži­ni­mą ne ro­žė­mis klo­tas, prie­šin­gai – mo­kyk­lą ten­ka pa­siek­ti įvei­kiant du ki­lo­met­rus pės­čio­mis ir per­li­pant aukš­tas ski­ria­mą­sias tvo­ras tarp tie­sia­mo greit­ke­lio juos­tų.

Kai­rių mo­kyk­los sep­tin­to­ko Min­dau­go Šauk­lio ma­ma Ri­ma su bai­me lau­kia žie­mos ir to lai­ko, kai greit­ke­lis jau bus nu­ties­tas ir juo mil­ži­niš­ku grei­čiu lėks au­to­mo­bi­liai. Jau da­bar mo­te­ris ne­ra­mia šir­di­mi iš­lei­džia ke­tu­rio­lik­me­tį sū­nų į mo­kyk­lą. Ji ži­no, kad vai­kas nuo kal­no link greit­ke­lio klam­pos per pur­vy­ną, ta­da tu­rės pra­si­lenk­ti su ke­lią už­sto­ju­sia­me ke­ly­je dir­ban­čio­mis sun­kias­vo­rė­mis ma­ši­no­mis, lip­ti per tvo­ras ir pur­vy­nu vir­tu­siu ke­liu ei­ti į mo­kyk­lą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip mo­kyk­lą pri­vers­ta pa­siek­ti ir Šiau­lių S. Šal­kaus­kio gim­na­zi­jo­je be­si­mo­kan­ti Ri­mos duk­ra. Ma­ma abu vai­kus į pa­mo­kas iš­lei­džia skir­tin­gu me­tu. Duk­tė iš na­mų išei­na 6 val. 30 min. – ke­liau­ja iki Kai­rių mies­te­lio, iš kur au­to­bu­su iš­vyks­ta į mies­tą. Sū­nus iš na­mų išei­na 7 val. 30 min. ir maž­daug po 40 min. ke­lio pės­čio­mis sė­da į mo­kyk­los suo­lą.

„Kai pa­ly­ja, pa­rei­na vai­kai na­mo – ba­tai pur­vu ap­li­pę iki kul­niu­kų. Nes­pė­ja­me ba­tų keis­ti. Ki­tą­met į mo­kyk­lą iš­lei­siu jau­niau­sią duk­rą. Kaip še­šia­me­tei mo­kyk­lą rei­kės pa­siek­ti?“ – guo­džia­si Ri­ma ir pa­sa­ko­ja, kad bė­dos dėl ga­li­my­bės pa­siek­ti mies­te­lį pra­si­dė­jo per­nai. Di­de­liam au­to­mo­bi­lių tu­rė­to­jų džiaugs­mui ša­lia Pro­čiū­nų bu­vo pra­dė­tas ties­ti ap­link­ke­lis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau pa­va­sa­rį dėl pra­dė­tų dar­bų Min­dau­gui pa­siek­ti mo­kyk­lą su­truk­dė ke­li­nin­kai, o šie­met dėl rau­sia­mos že­mės tai pa­da­ry­ti ta­po dar sun­kiau. Ša­lia ap­link­ke­lio esan­tis ūki­nin­kų ke­liu­kas yra siau­ras, tad no­rint pra­si­lenk­ti su prieš­prie­šiais at­va­žiuo­jan­čiu trak­to­riu­mi ten­ka leis­tis grums­tuo­tu šlai­tu že­myn. Ži­no­ma, Min­dau­gas ga­li pa­si­rink­ti ki­tą ke­lią – ei­ti į mo­kyk­lą va­di­na­mą­ja ka­riš­kių „be­ton­ke“, ei­nan­čia pro Zok­nius, ta­čiau to­kiu at­ve­ju ke­lias į mo­kyk­lą pail­gė­tų maž­daug trim ki­lo­met­rais – vai­kui tek­tų iš vi­so ei­ti pen­kis ki­lo­met­rus.

REKLAMA

Kler­kai gy­ven­to­jų skun­dams kur­ti

„Ne tik ma­no vai­kams, vi­siems Pro­čiū­nų gy­ven­to­jams di­de­lės pro­ble­mos mies­te­lį pa­siek­ti. Kai­me yra aš­tuo­nios so­dy­bos, yra jau­nų žmo­nių, ku­rie taip pat tu­rės vai­kų. Kaip mums gy­ven­ti?“ – klau­sia Ri­ma.

Jei ten­ka iš­si­kvies­ti grei­tą­ją pa­gal­bą, kai­mo gy­ven­to­jai ne­ži­no, kaip paaiš­kin­ti me­di­kams, kur ta „be­ton­kė“. Grei­to­sios pa­gal­bos me­di­kai pra­šo at­va­žiuo­ti ir ke­lią pa­ro­dy­ti. „Mes au­to­mo­bi­lio ne­tu­ri­me. Kaip grie­tą­ją pa­si­tik­ti? Paš­ti­nin­kai pas mus nea­tei­na, šiukš­lia­ve­žės neat­va­žiuo­ja, o mo­kes­čius už šiukš­lių iš­ve­ži­mą vis tiek tu­ri­me mo­kė­ti“, – sa­ko Ri­ma. O kas bū­tų jei kai­me kil­tų gais­ras? Per kiek lai­ko ug­nia­ge­siai su­ras­tų ke­lią į Pro­čiū­nus?

REKLAMA

Gy­ven­to­jai tei­gia ra­šę laiš­kus Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jai, pra­šy­da­mi tu­ne­lį ar­ba pės­čių­jų til­tą virš greit­ke­lio įreng­ti. Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jos kler­kai gy­ven­to­jų skun­dams bu­vo kur­ti.

Re­por­ta­žą apie Pro­čiū­nų gy­ven­to­jų bė­das ro­dė vie­na ša­lies te­le­vi­zi­ja. Si­tua­ci­ja po to tik pa­blo­gė­jo. Ke­li­nin­kai pa­sta­tė stry­pus dar aukš­tes­nei tvo­rai greit­ke­lio vi­du­ry­je įreng­ti.

„Tu­ne­lį po ap­link­ke­liu var­lėms ir drie­žams įren­gė, o žmo­gus nie­kam ne­rū­pi“, – sa­ko Ri­ma. Mo­te­ris tei­gė kal­bė­ju­si su pro­jek­tuo­to­ja, ta­čiau ši at­sa­kiu­si, kad su­pro­jek­ta­vo taip, ko­kius nu­ro­dy­mus ga­vo. „Bu­vo kaž­koks pro­jek­to pri­sta­ty­mas Kai­rių se­niū­ni­jo­je, bet mes ne­ži­no­jo­me. Juk ne­ga­li kas­dien į se­niū­ni­ją užei­ti ir skai­ty­ti, kur kas ko­kia­me la­pe­ly­je pa­ra­šy­ta“, – tei­gia mo­te­ris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pro­čiū­niš­kiams bū­tų ge­riau, jei ap­link­ke­liu kur­suo­tų au­to­bu­sas, o ša­lia kai­mo bū­tų įreng­tos au­to­bu­sų sto­te­lės. Kol kas pro­jek­tuo­to­jai ap­link­ke­ly­je jų ne­nu­ma­tė.

Ap­link­ke­liui ties­ti iš ūki­nin­kų bu­vo nu­pirk­ta že­mė, sa­vi­nin­kams su­mo­kė­tos kom­pen­sa­ci­jos, ta­čiau kas kom­pen­suos ar bent pa­gel­bės kai­mo gy­ven­to­jams? Juk jie ly­giai to­kie pat žmo­nės kaip ir tie, ku­rie nau­do­sis ap­link­ke­liu ir lėks au­to­mo­bi­liais sau­giai, pa­to­giai, su vė­je­liu.

Pra­žiū­rė­jo pro­jek­tuo­to­jai

REKLAMA

Kai­rių se­niū­nas Ar­tū­ras Šul­čius sa­ko, kad Pro­čiū­nų kai­mo gy­ven­to­jų su­si­sie­ki­mo su se­niū­ni­jos cent­ru pro­ble­ma – iš­ties di­de­lė bė­da. „Si­tua­ci­ja paaiš­kė­jo, kai pra­si­dė­jo ke­lio tie­si­mo dar­bai, ir aki­vaiz­du, kad į žmo­nių in­te­re­sus ne­bu­vo at­si­žvelg­ta“, – tei­gia se­niū­nas.

A. Šul­čius sa­ko jau se­niau krei­pę­sis į Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją, ra­šė raš­tus Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jai, kal­bė­jo­si su pro­jek­tuo­to­jais, ta­čiau si­tua­ci­ja li­ko neišsp­ręs­ta.

REKLAMA

„Pro­jek­tuo­to­jai pra­žiū­rė­jo. Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­ja mums raš­tu at­sa­kė, kad ša­lia greit­ke­lio bus va­di­na­mie­ji ūki­nin­ko ke­liu­kai. Neaiš­ku, ka­da tai bus, ta­čiau da­bar su­si­sie­ki­mas žmo­nėms su­dė­tin­gas. Kaž­kas pra­žiū­rė­jo, o da­bar mes tu­ri­me jų klai­das tai­sy­ti. Pra­šy­si­me Kai­rių mo­kyk­los, kad vai­kus au­to­bu­siu­ku pa­vež­tų, bet suau­gu­sie­siems su­si­sie­ki­mo pro­ble­ma juk liks“, – sa­kė A. Šul­čius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Se­niū­nas sa­ko su­vo­kian­tis, kaip sun­ku bus Pro­čiū­nų gy­ven­to­jams, kai ateis žie­ma. Juk mies­to ke­liai nė­ra ge­rai va­lo­mi, o ke­lias į kai­mą ka­žin ar bus va­lo­mas. „Bū­ti­na kel­ti šią pro­ble­mą. Ką nors da­ry­si­me, kad gy­ven­to­jai ne­si­jaus­tų at­kirs­ti“, – sa­kė se­niū­nas.

Mi­nis­te­ri­ja siū­lo pro­ble­mą spręs­ti pa­tiems

Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja prie Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jos dar per­nai džiau­gė­si, kad bend­ro­vė „Šiau­lių plen­tas“ pra­dė­jo re­konst­ruo­ti ma­gist­ra­li­nį ke­lią A9 tarp Rad­vi­liš­kio ir Šiau­lių, ku­ris pri­klau­so eu­ro­pi­nės reikš­mės ke­liui Klai­pė­da-Pa­lan­ga-Šiau­liai-Pa­ne­vė­žys-Uk­mer­gė-Vil­nius. Di­džią­ją ma­gist­ra­li­nio ke­lio A9 re­konst­ruk­ci­jos da­lį fi­nan­suo­ja Eu­ro­pos Sang­lau­dos fon­das, o už­bai­gus ma­gist­ra­li­nio ke­lio Rad­vi­liš­kis-Šiau­liai re­konst­ruk­ci­ją at­stu­mas tarp šių mies­tų su­ma­žės 370 met­rų. Ta­čiau kie­no są­skai­ta? Iš Pro­čiū­nų kai­mo gy­ven­to­jų juk atim­ta ga­li­my­bė ar­ti­miau­siu ke­liu pa­siek­ti Kai­rius.

REKLAMA

Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­ja sa­vait­raš­čiui „Šiau­liai plius“ at­siun­tė di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Al­gi­man­to Ja­nu­šaus­ko pa­si­ra­šy­tą raš­tą, ku­ria­me nu­ro­do­ma, jog pės­čių­jų pe­rė­ja per ke­tu­rių eis­mo juos­tų ma­gist­ra­li­nį ke­lią ne­bus tie­sia­ma, nes ji bū­tų ne­sau­gi.

„Tu­ri­me in­for­ma­ci­jos, kad Pro­čiū­nų kai­me bus sta­to­mi gy­ve­na­mie­ji na­mai, to­dėl išaugs gy­ven­to­jų skai­čius. Ma­no­me, kad Pro­čiū­nų kai­mo su­si­sie­ki­mo su Kai­rių gy­ven­vie­te (ir ne tik) klau­si­mas tu­rė­tų bū­ti spren­džia­mas ir Kai­rių se­niū­ni­jo­je, ir Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je, or­ga­ni­zuo­jant vie­ti­nio su­si­sie­ki­mo au­to­bu­sų eis­mą ir juos nu­krei­piant jun­gia­muo­ju ke­liu“, – ra­šo­ma raš­te.

REKLAMA

Mi­nis­te­ri­jos at­sto­vo tei­gi­mu, pro­jek­tas bu­vo pa­reng­tas pa­gal Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­reng­tą ir pa­tvir­tin­tą pro­jek­ta­vi­mo są­ly­gų są­va­dą. Tech­ni­nis pro­jek­tas su­de­rin­tas Sa­vi­val­dy­bės nuo­la­ti­nė­je ko­mi­si­jo­je, ku­ri ir re­ko­men­da­vo iš­duo­ti lei­di­mą.

Šie­met už­bai­gus ke­lio tie­si­mo dar­bus, vie­ti­nis au­to­mo­bi­lių, dvi­ra­čių ir pės­čių­jų eis­mas vyks as­fal­tuo­tu jun­gia­muo­ju ke­liu. „Mo­kyk­li­nio am­žiaus vai­kams, gy­ve­nan­tiems Pro­čiū­nų kai­me, at­stu­mas iki mo­kyk­los, ei­nant įreng­tais nau­jais ke­liais ir nau­do­jan­tis Vė­ge­lių tu­ne­li­niu via­du­ku, lie­ka toks pat kaip iki šiol, o iki Kai­rių mies­te­lio cent­ro ke­lias pail­gės apie ki­lo­met­rą. Jun­gia­mo­jo ke­lio ko­ky­bė bus ne­pa­ly­gi­na­mai ge­res­nė“, – tei­gė A. Ja­nu­šaus­kas.

REKLAMA
REKLAMA

Ka­da Pro­čiū­nų kai­mo gy­ven­to­jų su­si­sie­ki­mas su Kai­rių mies­te­liu pa­ge­rės, mi­nis­te­ri­jos at­sto­vas neį­var­di­jo. Kol kas čia pa­ts ke­lio tie­si­mo dar­bų ties Pro­čiū­nais įkarš­tis...

Kai­rių ap­link­ke­lis per­kir­to Pro­čiū­nų kai­mo gy­ven­to­jų ke­lią, nors tunelis reptilijoms ten įrengtas (nuotr. Sauliaus Tamaševičiaus) (nuotr. Balsas.lt)Kai­rių ap­link­ke­lis per­kir­to Pro­čiū­nų kai­mo gy­ven­to­jų ke­lią, nors tunelis reptilijoms ten įrengtas (nuotr. Sauliaus Tamaševičiaus)

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų