REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Tautos sprendimas yra galutinis ir neginčijamas, todėl referendumo dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) statybų rezultatai turi būti privalomi vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo įsitikinę entuziastai ketvirtadienio popietę surengė akciją „Referendume tauta ne pataria. Tauta SPRENDŽIA“.

REKLAMA

(Papildyta 14.35 val.)

Akcijos organizatoriai pabrėžė, kad Vokietija iki 2020 m. nusprendė atsisakyti branduolinės energetikos. „Italija, Austrija, Šveicarija, Belgijos ir daugelis kitų Vakarų valstybių jau atsisakė minčių apie branduolinę energetiką. Ar kas nors pasidomėjo, kodėl jos taip pasielgė?“, - retorinį klausimą uždavė „Batukų akcijos“ organizatoriai.

Ministro pirmininko A. Kubiliaus ir vyriausybės taip pat klausta, ar nemanoma, kad Lietuvos energetinę nepriklausomybę gali užtikrinti kiti planuojami energetiniai projektai, o ne VAE? Priminti atsinaujinančios energijos šaltinių panaudojimo galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti užduoti aktualūs klausimai: „Kodėl Lietuvai, o ne partneriams teks visa rizika avarijos VAE atveju?“, „Ar kas nors Lietuvoje žino, kokia bus galutinė VAE kaina?“, „Iš kokių lėšų Lietuva dengs išaugusius VAE statybos kaštus?“, „Kas garantuos, kad Lietuvos gyventojai nebus verčiami pirkti brangią VAE gaminamą elektrą?“

(Papildyta 12.35 val.)

Vienas iš akcijos iniciatorių, Seimo narys Žilvinas Šilgalis pabrėžė, kad pagrindinis „Batukų“ akcijos akcentas – 8–12 metų vaikai. „Vaikai kviečia ateiti į referendumą. Jie juk dabar negali nuspręsti savo ateities. Maža to, ant jų pečių bus užkrautos visos skolos. Todėl nunešime Andriui Kubiliui 14 klausimų dėl VAE. Tuos pačius klausimus į kuriuos iki šiol taip ir nebuvo atsakyta“, – pasakojo Ž. Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, vyriausybė kartoja tą patį per tą patį. Esą tik taip bus užtikrinta energetinė nepriklausomybė: „Todėl turime pagaliau išgirsti aiškią poziciją ir nuomonę. Kodėl pelną dalysis svetimos rankos, o nuostolius turės padengti tik Lietuva? Vienas iš daugelio klausimų. Tikimės, kad kiekvienas netradicinis dėmesio atkreipimas yra gerai“, – pabrėžė Ž. Šilgalis.

(Papildyta 12.25 val.)

Prie vyriausybės rūmų esančio paminklo Vincui Kudirkai šiandien buvo patiestas žalias kilimas. Ant jo, vienas šalia kito surikiuoti vaikiški batukai su toli gražu ne vaikiškais mažųjų Lietuvos piliečių prašymais.

REKLAMA

„Sveikas, jei tau 18 norėčiau paprašyti padėti man. Dabar visi eis balsuoti į referendumą apie elektrinę. Tu irgi gali pasakyti bus ar nebus ta elektrinė. Tau gerai. Tau 18. Tu gali ten eiti, o aš negaliu. Man 8 ir niekas manęs nieko neklausia, nors po to ta elektrinė stovės ir kai aš būsiu didelė. Bet aš dar nebalsuoju. Neleidžia. O tau leidžia. Tai ar nueisi?“ – vienas iš kelių šimtų vaikiška ranka parašytų laiškų.

Į akciją susirinko aštuoni dujokaukes užsidėję ir plakatais nešini žmonės. Ant plakatų buvo užrašyti priekaištai: „Ar branduolinės energetikos atsisakančios Vakarų valstybės klysta?“, „Kodėl nėra jokio plano, kur laidoti Ignalinos AE atliekas?“, „VAE sako, kad paskolas grąžinsime per 15 metų, Ūkio ministerija – kad per 60 metų? Kas meluoja?“, „Kas garantuos, kad Lietuvos gyventojai nebus verčiami pirkti brangią VAE gaminamą elektrą“ ir keletas kitų.

REKLAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------

Minėtą akciją neatsitiktinai nuspręsta surengti priešais Vyriausybę. Akcijos metu priešais Vyriausybės rūmus bus sudėliota 2000 vaikiškų batukų su vaikų laiškais balsuojantiems referendume bei išstatyti esminiai su VAE susiję klausimai Vyriausybei.

Renginyje dalyvaus gausus būrys politikų ir visuomenės veikėjų – Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius, Seimo narys Žilvinas Šilgalis ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų