REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet slyvų derlius ypač gausus. Ne vienoje sodyboje matyti pagaliais paremtos vaisiais apkibusios šakos. Suvalgyti tiek slyvų vargu ar pavyks, todėl siūlome pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Juolab kad įvairių spalvų kaulavaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi.

Šiemet slyvų derlius ypač gausus. Ne vienoje sodyboje matyti pagaliais paremtos vaisiais apkibusios šakos. Suvalgyti tiek slyvų vargu ar pavyks, todėl siūlome pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Juolab kad įvairių spalvų kaulavaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slyvose daug ląstelienos ir B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų sistemą, mažina nuovargį ir pakelia nuotaiką.  Taip pat šie kaulavaisiai gerina regėjimą, protinę veiklą, didina darbingumą bei atsparumą stresui. O vitamino E slyvose yra kur kas daugiau nei vyšniose, apelsinuose, mandarinuose ar kriaušėse. Slyvos ypač naudingos žmonėms, turintiems kraujagyslių problemų, nes jose yra vitamino K, gerinančio kraujo sudėtį bei užkertančio kelią trombozei, ir vitamino P, stiprinančio tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles.

REKLAMA

Sultingas ir skanus slyvų minkštimas valo organizmą: šalina cholesterolio perteklių, sunkiuosius metalus ir radioaktyviuosius izotopus. Įdomu tai, kad dėl didelio pektinų kiekio džiovintos slyvos net įeina į kai kurių profesijų žmonių privalomą valgiaraštį. Tačiau reikėtų atminti, kad džiovinti kaulavaisiai, nors slyvos yra dietinis produktas, kalorijų turi daug daugiau. Beje, kad  ir kokios skanios bei sultingos slyvos būtų, neprisivalgykite jų per daug, nes šie vaisiai pasižymi lengvu vidurių laisvinamuoju poveikiu.

REKLAMA
REKLAMA

Slyvos tinka įvairiems desertams gaminti, puikiems pyragams, apkepams kepti, dėti į mėsos patiekalus, marinuoti, džiovinti, šaldyti, virti uogienes, kompotus.

Slyvų uogienė su romu

1,5 kg slyvų, 1,5 kg cukraus, 1 cinamono lazdelė, 2 šaukštų romo, 3 gvazdikėliai, vanilinio cukraus

Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į puodą. Ten pat suberkite cukrų, romą ir kitus prieskonius. Viską gerai išmaišykite, uždenkite ir palaikykite, kol vaisiai išleis sultis (geriausia per naktį). Tada ant didelės ugnies slyvas užvirinkite, jas maišydami mediniu šaukštu. Kai užvirs, pavirkite dar 4 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir išimkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius. Gautą uogienę sukrėskite į paruoštus stiklainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marinuotos slyvos

1 kg vengrinių slyvų, 1 stiklinė 6 proc. acto, 1 stiklinė vandens, 250 g cukraus, gvazdikėlių, cinamono žievelės

Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles ir sudėkite į stiklainius. Actą sumaišykite su vandeniu, įberkite cukraus, gvazdikėlių, cinamono, užvirinkite ir atšaldykite. Juo užpilkite slyvas, stiklainius uždenkite ir kaitinkite apie 25 min.

Slyvų ir bruknių uogienė

2 kg bruknių, 1 kg slyvų, 2 stiklinės cukraus

Bruknes išvirkite su 1 stikline cukraus. Slyvas nulupkite, išimkite kauliukus ir apvirkite su likusiu cukrumi. Į stiklainius sluoksniuodami dėkite bruknes ir slyvas. Apatinis ir viršutinis sluoksniai turi būti bruknių. Kaitinkite 80° C  temperatūroje 7 min. Sandariai uždarykite.

REKLAMA

Slyvų džemas

3 kg slyvų, 3 stiklinės vandens, 3 kg cukraus

Iš slyvų išimkite kauliukus (jei slyvos mažytės, kauliukus palikite, tik įpjaukite kiekvieną vaisių – taip džemui verdant jie patys iškils į paviršių, tereikės nurinkti). Suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol slyvos suminkštės. Tuomet supilkite cukrų, šiek tiek padidinkite ugnį ir virkite, kol masė taps džemo konsistencijos. Kaip patikrinti? Ant šaltos lėkštės užlašinkite džemo ir stebėkite, ar atvėsęs džemas bus panašus į drebučius. Džemą supilstykite į paruoštus stiklainius ir sandariai užsukite.

REKLAMA

Slyvų ir moliūgų uogienė

500 g moliūgų minkštimo, 500 g slyvų be kauliukų, 1 kg cukraus

Moliūgo dalis nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite. Sudėkite į puodą su vandeniu ir pavirkite, kol suminkštės. Tada vandenį nupilkite ir moliūgą grūstuvu sutrinkite į košę. Sudėkite supjaustytas slyvas, cukrų ir viską užvirinkite. Nugriebkite putas ir masę supilkite į švarius indelius. Juos sandariai užsukite ir apverskite.

Slyvų ir šokolado džemas

1 kg slyvų, 650–900 g cukraus, 100–125 g juodojo šokolado

Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Paruoštus kaulavaisius sumalkite mėsmale. Masę sukrėskite į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 1 val., kartais pamaišydami. Stebėkite, kad slyvos nepridegtų. Slyvų masė turėtų būti tamsi ir tiršta (jei reikia, virkite ilgiau). Suberkite cukrų ir kaitinkite nuolat maišydami dar apie 30 min., kol masė vėl sutirštės. Kai uogienė atrodys jau pakankamai tamsi ir tiršta, suberkite susmulkinto juodojo šokolado gabaliukus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite į stiklainius ir laikykite šaldytuve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservuotos su želatina slyvos

3 kg slyvų be kauliukų,1 kg cukraus, 1 šaukštelis želatinos granulių

Dubenyje sumaišykite slyvas ir cukrų. Nelaukdami, kol cukrus ištirps, viską sudėkite į stiklainius. Dėdami slyvas, įberkite želatinos. Didžiąją jos dalį supilkite ant slyvų viršaus. Tada stiklainius uždarykite ir  kaitinkite apie pusvalandį. Ištraukę apžiūrėkite, ar ištirpęs cukrus. Jei taip, stiklainius padėkite į lentyną, o kai ateis žiema – skanaukite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų