REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ajovos universiteto mokslininkai paskelbė kosminio garso įrašą, užfiksuotą Žemės palydove „Radiation Belt Storm Probe“ esančiu elektrinių ir magnetinių laukų tyrimo instrumentu EMFISIS (angl. Magnetic Field Instrument Suite and Integrated Science).

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš jo sudedamųjų dalių – magnetometras, registruojantis magnetinio lauko pokyčius erdvėje. Prietaisas užregistravo radijo bangas, sklindančias Žemę gaubiančioje magnetosferoje. Šis reiškinys yra gana gerai ištyrinėtas, ir jo priežastis žinoma - tokias radijo bangas sukelia iš kosmoso atlekiančios didelės energijos dalelės. Tačiau šis įrašas mokslininkams pasirodė įdomus.

REKLAMA

EMFISIS tyrėjo Kreigo Kletzingo (Craig Kletzing) teigimu, tai jau ilgus dešimtmečius stebimas reiškinys, o šiuos garsus galima pagauti ir paprastu radijo imtuvu. Pats garsas kiek primena paukščių čirpimą, jis dažniau yra girdimas prieš aušrą, todėl buvo pavadintas „aušros choru“. Įraše užregistruoti 5-6 sekundžių intensyvūs radijo bangų pliūpsniai, einantys vienas po kito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų