REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusiam banko UBS darbuotojui Bradley Birkenfeldui JAV valdžia išmokėjo 104 mln. JAV dolerių premiją, nes bankininkas padėjo atskleisti tarptautinę mokesčių vengimo schemą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, prieš tai, 2008 metais, B. Birkenfeldas už dalyvavimą šioje schemoje buvo nubaustas 40 mėnesių namų arešto bausme.

REKLAMA

Kaip informuoja „Wall Street Journal“, bankininkas su JAV teisėsaugos pareigūnais pradėjo bendradarbiauti 2007 metais, kai dirbo UBS. Jis pateikė detalius aprašymus, kaip bankas skatino mokesčių vengimo programas ir kaip jis pats turtingiems klientams suteikė įvairias paslaugas, pavyzdžiui, kartą į JAV įvežė deimantus paslėptus dantų pastos pakuotėje.

UBS 2009 metais sutiko atskleisti 4 tūkst. JAV mokesčių mokėtojų pavardes, kurie siekė išvengti mokesčių ir sumokėjo 780 mln. JAV dolerių už neteisėtus veiksmus, susijusius su slaptomis sąskaitomis lengvatinių mokesčių zonose.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo tada daugiau nei 33 tūkst. JAV mokesčių mokėtojų prisipažino turėję nedeklaruotų sąskaitų užsienyje ir sumokėjo daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių baudų ir mokesčių.

JAV įstatymai numato, kad asmuo (angl. whistleblower), atskleidęs nusikaltimą ir sutikęs bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais, gali gauti premiją, kurios dydis siekia iki 30 proc. surinktų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų