• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį skelbs, ar tenkinti partijos Tvarkos ir teisingumas skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atsisakymo įregistruoti partijos sąrašą be jos lyderio – partijos pirmininko Rolando Pakso.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas – partija Tvarka ir teisingumas – skunde nurodo, kad toks VRK sprendimas neatitinka Seimo rinkimų įstatymo, komisijos nariai jį interpretavo savaip ir įregistruodami sąrašą be partijos pirmininko nusižengė įstatymui. Anot jų, jokių teisinių prielaidų neregistruoti sąrašo su R. Paksu rugsėjo 3-iąją nebuvo.

REKLAMA

„Partija Tvarka ir teisingumas mano, kad priimtas sprendimas yra neteisėtas, kadangi rugsėjo 3 dieną jokių teisinių kliūčių registruoti R. Paksą kandidatu į Seimo narius nebuvo. Tuo metu esantys reikalavimai, įtvirtinti Seimo rinkimų įstatyme, 2-ame straipsnyje, visi buvo įvykdyti, R. Paksas tuos reikalavimus atitiko. Vyriausioji rinkimų komisija priimdama tokį sprendimą aiškiai nusižengė visoms teisinėms normoms, įskaitant ir konstitucinės teisės normas, nes pagal galiojantį įstatymą turėjo priimti sprendimą arba registruoti, arba neregistruoti, o šiuo atveju jie pasirinko trečią alternatyvą, kurios įstatymas nenumato“, – Eltai po teismo posėdžio antradienį sakė partijos Tvarka ir teisingumas atstovė prie VRK Dovilė Ručytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, jeigu LVAT patenkintų pareiškėjų skundą, taip būtų užkirstas kelias neteisėtiems VRK veiksmams ateityje, įrodytas teisingumas, jog VRK ir kitos viešosios įstaigos, valstybės institucijos sprendimus turi priimti vadovaudamosi tuo metu galiojančiais įstatymais, o ne teisinio tikrumo, kaip teisme pabrėžė VRK atstovai, principais.

VRK atstovė Laura Gumuliauskienė teisme kalbėjo, kad VRK priėmė sprendimą atsisakyti partijos sąrašą be jos lyderio nepažeisdama terminų, sprendimas yra teisiškas ir pagrįstas, jis neturėtų būti naikinamas. Pasak teisininkės, ginčijamu sprendimu R. Pakso teisės nebuvo pažeistos, kadangi tai nebuvo galutinis sprendimas, užkertantis jam kelią dalyvauti parlamento rikimuose, VRK rėmėsi ir siekė teisinio tikrumo ir stabilumo valstybėje principu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji aiškino, esą VRK priėmė kolegialų sprendimą atidėti šio klausimo svarstymą iki tol, kol klausimas dėl Seimo rinkimų įstatymo galimo prieštaravimo Konstitucijai bus išspręstas Konstituciniame Teisme.

VRK teisininkės teigimu, tuo atveju, jeigu teismas tenkintų pareiškėjų prašymą – panaikintų VRK rugsėjo 3 dienos sprendimą ir įpareigotų R. Paksą įregistruoti kandidatu, susidarytų šiuo metu galiojantiems įstatymams ir teisei prieštaraujanti ir prieštaringa situacija.

Rinkimų įstatymas numato, kad VRK, gavusi pareiškinius dokumentus, dėl kandidatų sąrašo įregistravimo sprendimą turi priimti per 10 dienų. Įstatymas taip pat numato, kad visi skundai dėl VRK priimtų sprendimų teisme turi būti išnagrinėti ne vėliau, kaip per 48 valandas nuo jo padavimo.

REKLAMA

ELTA primena, kas antradienį VRK atsisakė registruoti R. Paksą kandidatu į Seimo narius.

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į rugsėjo 5 dienos Konstitucinio Teismo nutarimą dėl Seimo rinkimų įstatymo atitikties Konstitucijai, kuriuo pripažinta, kad šio įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai. Priėmus šį KT nutarimą partijos Tvarka ir teisingumas iškeltas kandidatas į Seimo narius daugiamandatėje rinkimų apygardoje R. Paksas neatitinka Seimo rinkimų įstatymo keliamų reikalavimų.

Už tokį VRK sprendimą balsavo 10 komisijos narių, prieš buvo 1.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų