REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiesa, pavadinimas ne visai tikslus – be abejo, skruzdėlės tokio protokolo neturi, tačiau, ieškodamos maisto, naudoja labai panašius algoritmus, kaip ir plačiai paplitęs interneto protokolas TCP/IP. Beje, jos tai daro jau milijonus metų, o TCP/IP atsirado vos prieš kelis dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

TCP/ IP – tai protokolų rinkinys, tarsi eismo taisyklės, reguliuojančios duomenų perdavimą šiuolaikiniuose skaitmeniniuose tinkluose. Vienas iš tokių protokolų veikia taip: siunčiant informaciją, ją išskaido į dalis – paketus, kurie siunčiami iš tinklo taško A į pagrindinį tinklo B tašką. Gavus kiekvieną paketą, iš taško B siunčiamas patvirtinimas, o siuntimo greitis priklauso nuo to, kaip greitai gaunamas patvirtinimas, kad kiekvienas duomenų paketas pasiekė kitą tinklą.

REKLAMA

Pasak mokslininkų, tokiu pačiu būdu yra organizuotas ir maisto į skruzdėlyną pristatymas bei jo paieška.

Kai iš tam tikros vietos į skruzdėlyną grįžta daugiau skruzdėlių (TCP/IP atveju jos būtų analogas ir duomenų paketams (atnešamam maistui), ir žinutėms, patvirtinančioms maisto gavimą), tuo daugiau jų ima eiti būtent į tą vietą. Įdomu, kad tuo analogija su kompiuteriniais tinklais nesibaigia.

Pavyzdžiui, skruzdės panaudoja ir algoritmą, kompiuterijoje vadinamą „lėtu startu“ – pirmiausia skruzdėlės yra pasiunčiamos ieškoti maisto įvairiomis kryptimis – tai labai panašu į kanalų pralaidumo patikrinimą, o tik po to vis daugiau ima eiti ta kryptimi, iš kur atnešama daugiau maisto. Lygiai taip pat interneto protokolas nukreipia daugiau duomenų ten, kur kanalo greitis yra didesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas TCP/IP naudojamas algoritmas vadinamas „time out“ – jei iš kito tinklo negrįžta atsakymas, kad duomenys gauti sėkmingai, imama ieškoti aplinkinių siuntimo kelių. Panašiai vyksta ir skruzdėlyne – jei skruzdėlės nebegrįžta praėjus maždaug dvidešimčiai minučių po išėjimo, vabzdžiai ta kryptimi daugiau nebeina.

Šio tyrimo rezultatai publikuojami žurnale „PLoS Computational Biology“, o tirta buvo skruzdžių rūšis Pogonomyrmex barbatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų