• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jerevane keli šimtai žmonių surengė stichišką protesto akciją prieš nuteistojo už armėnų karininko nužudymą išlaisvinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Vengrijos ambasados Jerevano centre surinko apie 300 žmonių. Jie sudegino Vengrijos vėliavą ir apklijavo pastatą plakatais su užrašais „Vengrija, sudie“ ir „Tu išsikraustei iš proto, Vengrija?“ Protestai prieš Vengrijos sprendimą perduoti Baku Azerbaidžano karininką Ramilį Safarovą vyko ir prie Armėnijos užsienio reikalų ministerijos pastato. Pranešimų apie sulaikytuosius negauta.

REKLAMA

Kaip praneša Armėnijos žiniasklaida, rugsėjo 1 d. programišiai įsilaužė į oficialųjį Azerbaidžano prezidento tinklapį.

Rugpjūčio 31 dieną, kai R. Safarovas buvo perduotas Azerbaidžanui, o gimtinėje jam buvo suteikta malonė, Jerevane taip pat vyko protesto akcijos. Kelios dešimtys jaunuolių apmėtė Vengrijos ambasadą pomidorais, taip pat nuplėšė nuo pastato Vengrijos vėliavą. Vienas akcijos dalyvių Tigranas Kočarianas pareiškė, kad protestai vyks tol, kol „klausimas nebus kažkokiu būdu sureguliuotas“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau skelbta, Vengrija perdavė Azerbaidžanui R. Safarovą, atliekantį bausmę iki gyvos galvos už Armėnijos ginkluotųjų pajėgų karininko Gurgeno Margariano nužudymą.

2004 m. vasarį Armėnijos kariškis atvyko į Budapeštą tobulinti anglų kalbos žinių pagal NATO programą „Partnerystė vardan taikos“. Tų pačių kalbos kursų klausytojas iš Azerbaidžano R. Safarovas kirviu užkapojo miegantį armėną.

Kaip tvirtina R. Safarovas, žmogžudystės momentu jis buvo netekęs nuovokos. Pasak jo, agresiją išprovokavo pats armėnų karininkas, kuris įžeidė Azerbaidžano vėliavą, be to, negailėjo užgauliojimų šalies ginkluotosioms pajėgoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 m. balandį Budapešto pirmosios instancijos teismas nuteisė R. Safarovą kalėti iki gyvos galvos be teisės teikti malonės prašymą 30 metų. 2007 m. vasarį Apeliacinis teismas nuosprendį paliko galioti. Tačiau 2012 metų rugpjūčio 31 dieną R. Safarovas buvo perduotas Azerbaidžanui ir čia šalies prezidentas Ilhamas Alijevas jam suteikė malonę. Tai sukėlė didžiulį Armėnijos pasipiktinimą. Jerevanas pareikalavo, kad Budapeštas paaiškintų, kodėl R. Safarovas buvo išduotas Azerbaidžanui. Penktadienį Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas paskelbė, kad Armėnija pristabdė diplomatinius santykius su Vengrija. Malonės suteikimas armėnų kariškio žudikui papiktino ir Vašingtoną

Eltos vertėja Rita Vidugirienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų