REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų milijardierius Warrenas Buffettas, ko gero, yra vienas žinomiausių visų laikų investuotojų. Jo valdomo turto vertė, žurnalo „Forbes“ duomenimis, siekia 44 mlrd. JAV dolerių. Šiuo metu jis yra „Berkshire Hathaway“ investicijų bendrovės vadovas ir pagrindinis jos akcininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Business Insider“ pateikia 15 geriausių investavimo guru vadinamo W. Buffetto patarimų apie pinigus ir investavimą.

REKLAMA

1. Taisyklė numeris vienas – niekada nepraraskite pinigų. Taisyklė numeris du – niekada nepamirškite taisyklės numeris vienas.

2. Būkite godūs, kai kiti yra bailūs. Investuotojai visada turėtų atsiminti, kad jaudulys, karščiavimasis ir išlaidos yra jų priešas. Privalote elgtis išmintingai, jeigu bandote prekiauti akcijomis – turite būti bailūs, kai kiti yra godūs, ir būti godūs, kai kiti jaučia baimę.

3. Atidžiai stebėkite, kada investavimas virsta spekuliavimu. Riba, skirianti investavimą nuo spekuliavimo, niekada nėra ryški ir aiški. Niekas labiau nemažina racionalumo kaip lengvų pinigų uždirbimas. Po tokios svaiginančios patirties jautresni žmonės netrunka panirti į lengvą svajojimą, panašiai kaip pelenės virsta princesėmis. Uždirbę didelę sumą, jie nepaliauja žaisti toliau ir tikisi, kad užbaigs akcijų pirkimą sekundę prieš jų kainai imant leistis žemyn. Tačiau taip būna tik pasakose.

REKLAMA
REKLAMA

4. Kompanija yra svarbesnė nei jos kaina. Kur kas geriau pirkti gerą kompaniją už tinkamą kainą, nei prastesnę kompaniją už itin gerą kainą.

5. Kaina ir vertė nėra tas pats.Benas Grahamas mane seniai išmokė, kad kaina yra tai, ką tu sumoki, o vertė – ką gauni. Nesvarbu, ar mes kalbame apie kojines ar akcijas, man patinka pirkti kokybiškas prekes tada, kai jų kaina krenta“.

6. Nebūtina būti genijumi. Tam, kad investuotumėte, visai nereikia būti mokslininku. „Investavimas nėra žaidimas, kuriame vyrukas su intelekto koeficientas (IQ) 160 nugali tą, kurio IQ siekia 130“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Mokslininkas Izaokas Niutonas pasauliui davė tris dėsnius, kurie buvo genijaus darbas. Kaip pastebi W. Buffettas, I. Niutono talento nepakako investavimo dėsniui atrasti. I. Niutonas „South Sea Bubble“ krizės metu (1719-1720) prarado nemažai pinigų, šią situaciją jis paaiškino gana šmaikščiai: „aš galiu apskaičiuoti žvaigždžių judėjimo trajektorijas danguje, tačiau  man nepakanka galių prognozuoti žmonių pamišimą“. W. Buffettas sako, kad apskaičiuoti galima ir tai – kai žmonių pamišimas didėja, mažėja akcijų grąža.

REKLAMA

8. Geri dalykai nėra tokie akivaizdūs geruose laikuose. Tik kai jūroje bangos atsitraukia, pamatome, kas i tikro joje maudėsi nuogas“,  - juokavo legendinis investuotojas.

9. Amžinai – geriausias akcijų valdymo terminas. Kai valdai puikų verslą su puikia darbo organizacija, geriausias valdymo laikas, apibrėžiamas žodžiu „amžinai“.

10.  Pokyčių stoka – geras ženklas verslininkui. „Mano požiūris toks – gali gauti daugiau naudos iš pokyčių stygio nei iš nuolatinio pokyčio. Pavyzdžiui, kramtomajai gumai „Wrigley“ internetas nedaro jokio pokyčio, tai tokia verslo rūšis, kokią aš mėgstu“.

REKLAMA

11.   Laikas tinkamas tik kai kuriems. „Laikas yra puikių verslininkų sąjungininkas ir priešas tų, kurie yra tik vidutinio gerumo“.

12.  Geriausias dalykas, kuris gali nutikti investuotojui – puikios kompanijos įklimpimas į laikinas problemas. „Tai yra tas metas, kada mes jas norime įsigyti,, vaizdžiai sakant „perkame, kai jos guli ant operacinio stalo“.

13.  Rinkitės miegą vietoje papildomo pelno. „Esu pažadėjęs tiek sau, tiek ir reitingų agentūroms visada valdyti savo fondą („Berkshire Hathaway“) su daugiau nei pakankamai grynųjų pinigų, nes niekada nenorėčiau pasikliauti nepažįstamaisiais tam, kad galėčiau įvykdyti kitos dienos įsipareigojimus. Jeigu tektų rinktis, aš neprekiaučiau akcijomis naktį už papildomus pinigus aukodamas nakties poilsį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

14.  Kiekviena kompanija kada nors bus valdoma kvailio. „Visada stengiuosi pirkti tokias kompanijų akcijas, kurios yra tiek geros, kad nenueitų perniek net ir valdomos kvailių. Tikiu, kad anksčiau ar vėliau bet kokiai kompanijai tenka tokia dalia būti valdomai kvailio“.

15.  Akcijų biržos visada atsigauna po krizių. „Žvelgiant ilguoju periodu iš istorinių perspektyvų, akivaizdu, kad vertybinių popierių biržos žinios ilgainiui visada būna geros. XX amžiuje, JAV pergyveno du pasaulinius karus ir kitus brangius karinius konfliktus, Didžiąją depresiją, tuziną recesijų ir kitų finansinių suiručių, naftos krizę, gripo epidemiją, gėdą užsitraukusio prezidento atsistatydinimą, tačiau Niujorko biržos indeksas DOW pakilo nuo 66 iki 11,497“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų