• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kada nors įsivaizdavote save jojantį per Eurazijos stepes ar besiderantį dėl kilimo kainos uzbekų turguje? "Šilko kelio" gerbėjai, dievinantys „kebabus“ ir nekasdienines pramogas, turėtų būtinai aplankyti šiuos garsiausius Centrinės Azijos taškus.

REKLAMA
REKLAMA

Samarkandas, Uzbekistanas

Samarkandas – trečiasis pagal dydį Uzbekistano miestas, įsikūręs Šilko kelio viduryje, ir UNESCO įvertintas kaip „kultūrų kryžkelė“. Samarkandas taip pat laikomas didžiausiu Islamo architektūros paveldu, pradedant užburiančiais plytelių grindiniais ir baigiant aukštais šventovių kupolais bei kitais kvapą gniaužiančiais statiniais. Čia verta pamatyti Registaną - senąjį miesto centrą, Bibi-Khanymo mečetę bei Timūridų imperijos įkūrėjo kapą Gur-Amire.

REKLAMA

Buchara, Uzbekistanas

Su gausybe mečečių, medresių ir minaretų, Buchara yra svarbiausias Centrinės Azijos prekybos taškas ir geriausiai išsilaikęs viduramžių miestas. Bucharos senamiestis - lyg muziejus po atviru dangumi, kurio patys garsiausi išlikę architektūros paminklai yra X a. islamiškosios architektūros šedevras Ismailio Samani kapas, XI a. plytų minaretas Poi Kalian, Magoki mečetė ir Časma Ajub šventykla.

Khiva, Uzbekistanas

Khiva vienas žinomiausių ir garsiausių miestų Centrinėje Azijoje, įsikūręs Kyzylkum dykumos teritorijoje. Miestas dažnai pavadinamas muziejumi po atviru dangumi ir yra net 2500 metų senumo. Čia verta aplankyti ne tik miesto senamiestį, bet ir sienomis apjuostą dykumą, kurioje po šiai dienai stūkso paslaptingi viduramžių laikų tvirtovių griuvėsiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pamyro traktas, Tadžikistanas

Pamyro traktas – pagrindinis kelias, kertantis Pamyro kalnus Vidurinėje Azijoje. Kelionių žinovai vieningai sutinka, kad šis kelias yra viena iš puikiausių pasaulyje kelionių po kalnus. Keliaujant Pamyro traktu galima pamatyti net ir labiausiai nutolusius kalnų slėnius, stūksančius prie Afganistano sienų, įspūdingąjį Wakhan slėnį, Šilko kelio pagrindinius maršrutus bei Pamyro plynaukštę. Apsistoti nakčiai siūloma Kirgizijos jurtų stovyklose.

Tian Šanis, Kirgizija

Kalbant apie Tian Šanį galima sakyti, kad gabalas Šveicarijos kalnų stebuklingai persikėlė į Centrinę Aziją, mat tai įspūdingo grožio kalnynas, dar vadinamas "dangaus kalnais". Vietos turizmo agentūros gali pasiūlyti puikias ekskursijas po kvapą gniaužiančius medžiais apsodintus kalno slėnius, nuo kurių atsiveria vaizdas į žydrą ežerą bei alpines pievas, išmargintas laukinėmis gėlėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Almata, Kazachstanas

Bene įdomiausias Azijos miestas (buvusi Kazachstano sostinė) Almata yra žaliuojantis kosmopolitiškas Rusijos ir Kazachstano mišinys. Miesto istorija prasidėjo 1854 m., kai rusai čia įkūrė Zailijskojės tvirtovę. Almatoje verta aplankyti Zenkovo Katedrą ir apsipirkti Žaliajame turguje ( Zilyony bazaar).

Maras, Turkmėnija

Maras – miestas pietryčių Turkmėnijoje, vienas seniausių šalies miestų, kuriame galima aplankyti daugybę senovinių griuvėsių, tarp jų ir XII a. laikus menantį Sultono Sanjaro Mauzoliejų, įrašytą į UNESCO paveldo sąrašą. Ne mažiau turistų sulaukia ir atsiskyrėle vadinama mieste stūksanti viršukalnė.

REKLAMA

Taš-Rabatasm Kirgizija

Aukštai Tian Šanio kalnuose, netoli sienos su Kinija yra įsikūręs Tan-Rabato karavansarajus („karavanų rūmai“), kurie ilgą laiką tarnavo kaip nakvynės namai Šilko kelio prekybininkams. Dabar daugelis išlikusių karavansarajų paskelbti architektūros paminklais, kartais juose įrengiami viešbučiai.

Ežeras Song-Köl, Kirgizija

Svarbią vietą Kirgizijos kultūroje užima arklių veisimas ir jurtos. Anksčiau kirgizai buvo pusiau klajokliai, užsiiminėjo gyvulininkyste ir gyveno jurtose. Šiandien Kirgizijoje arkliams skiriama ne mažiau dėmesio, tik šiuo atveju dauguma jų - ne darbiniai, o veisliniai arkliai, skirti pramogoms. Vietinės turizmo agentūros turistams siūlo pajodinėti arkliais palei Song-Köl ežerą ar ankstesnėse jurtų gyvenvietėse.

REKLAMA

Yasaui Mauzoliejus, Turkistanas, Kazachstanas

Turbūt pati žymiausia piligrimų lankymosi vieta Kazachstane yra Yasaui mauzoliejus, kuriame palaidotas Kazachstano islamo pradininkas. Tai įspūdingiausias architektūrinis palikimas bei pagrindinis Centrinės Azijos sufizmo (islamo mistikos) centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų