• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dau­ge­liui sun­kiau be­si­ver­čian­čių šei­mų – gal­vos skaus­mas, kaip su­ruoš­ti sa­vo at­ža­las mo­kyk­lai. Vals­ty­bės ski­ria­ma 156 li­tų pa­ra­ma mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti – men­ka pa­gal­ba.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­ra­mos neuž­ten­ka

Žei­me­lio se­niū­ni­jo­je gy­ve­nan­ti tvar­kin­ga dau­gia­vai­kė šei­ma šiuo me­tu gy­ve­na rū­pes­čiu, kaip pa­si­ruoš­ti ar­tė­jan­tiems moks­lo me­tams.

REKLAMA

Rug­sė­jo pir­mą­ją į mo­kyk­lą tė­vams teks iš­leis­ti jau vi­sas aš­tuo­nias sa­vo at­ža­las.

Tė­vai sa­ko, jog tai pa­da­ry­ti nė­ra taip pa­pras­ta, kai vis­kas nuo­lat brangs­ta: gy­ve­na­ma iš ne­di­de­lio vy­ro at­ly­gi­ni­mo ir pa­šal­pos, ku­ri ski­ria­ma dau­gia­vai­kei šei­mai.

Anot ma­mos Ri­tos, tos 156 li­tų pa­ra­mos mo­ki­nio reik­mėms įsi­gy­ti, ku­rią vals­ty­bė ski­ria kiek­vie­nam mo­kyk­li­nio am­žiaus vai­kui iš sun­kiai be­si­ver­čian­čių šei­mų, ne­pa­kan­ka. To­dėl ten­ka at­sei­kė­ti da­lį pi­ni­gų iš šei­mos biu­dže­to. Ri­tos pa­skai­čia­vi­mu, į mo­kyk­lą iš­leis­ti vie­ną vai­ką bent pra­džiai reik­tų 300–400 li­tų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau pra­dė­jom žy­gius į par­duo­tu­ves, tur­gų. Kaip tik va­kar ma­ža­jam, ku­ris ru­de­nį eis į pa­ruo­šia­mą­ją kla­sę, jau nu­pir­kom ke­du­kus už be­veik 40 li­tų. Šian­dien va­žiuo­sim į Jo­niš­kį ieš­ko­ti nau­jų ba­tų ir ki­tiems sep­ty­niems vai­kams“, – da­li­ja­si rū­pes­čių mo­te­ris.

Ba­tus, ke­dus šei­ma daž­niau­siai per­ka pre­ky­bos cent­ruo­se, nes bran­giau kai­nuo­jan­čių ir ko­ky­biš­kes­nių tie­siog neį­pirk­tų. Kaip ir kup­ri­nių: įsi­gy­ti ga­li pi­ges­nes, nors to­kios, ma­mos pa­ste­bė­ji­mu, neil­gai te­lai­ko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ri­ta pa­skai­čia­vo, jog dau­giau­siai pi­ni­gų iš­leis vai­kų dra­bu­žiams.

„Kiek­vie­nam pirk­sim nau­jus džin­sus, nes rug­sė­jo pir­mą­ją, ki­to­mis pro­go­mis vai­kai no­rės pa­si­puoš­ti. Rei­kės ir bliu­zo­nų, džem­pe­rių, marš­ki­nu­kų, šil­tes­nių dra­bu­žių. O kur dar tre­nin­gai, spor­ti­niai ba­te­liai“? – var­di­jo ma­ma, džiaug­da­ma­si bent tuo, kad nau­jos spor­ti­nės ap­ran­gos rei­kės tik še­šiems vai­kams. Ki­tiems dviems už­teks išaug­tų vy­res­nių­jų.

REKLAMA

Mo­te­ris pri­si­pa­ži­no, jog ten­ka ati­džiai skai­čiuo­ti, ieš­ko­ti pre­kės pa­gal ki­še­nę ir per­kant kan­ce­lia­ri­nes prie­mo­nes. Kai, anot jos, vien už trin­tu­ką te­ko pa­klo­ti 1,59 li­to, nors per­nai toks kai­na­vo 49 cen­tus. Ką jau kal­bė­ti apie pra­ty­bos są­siu­vi­nius: net jau­niau­siai at­ža­lai, ku­ri mo­ky­sis pa­ruo­šia­mo­jo­je kla­sė­je, jie at­sieis vos ne pus­šim­tį li­tų.

Lau­kia ak­ci­jų

Ly­gu­mų se­niū­ni­jos so­cia­li­nė dar­buo­to­ja Ri­ta Sla­vins­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, jog mo­kyk­lai pa­ruoš­ti ga­li­ma vai­ką ir už 156 li­tų pa­ra­mą. Jai, kaip ir ko­le­gėms iš ki­tų se­niū­ni­jų, rei­kės api­pirk­ti vai­kus iš ri­zi­kos šei­mų.

REKLAMA

„Per­kam pa­gal kiek­vie­no vai­ko po­rei­kius. Pra­ty­bų są­siu­vi­nius, są­siu­vi­nius ra­šy­mui, ap­lan­ka­lus, ra­šik­lius ir ki­tas kan­ce­lia­ri­nes prie­mo­nes per­kam kiek­vie­nam. Dra­bu­žius, ba­tus, spor­ti­nę ap­ran­gą – pa­si­ta­rę su tė­vais. Mat ne­re­tai bū­na, kad jų vai­kui bus li­kę iš vy­res­nių bro­lių ir se­se­rų“, – tei­gė R. Sla­vins­kie­nė, pri­dur­da­ma, jog daž­niau­siai per­ka pre­ky­bos cent­ruo­se, kai bū­na pa­skelb­tos ak­ci­jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pra­šy­mų pa­ra­mai su­lauk­ta ma­žiau

Sa­vi­val­dy­bės so­cia­li­nės pa­ra­mos po­sky­rio ve­dė­jos Ra­mu­nės Ma­ci­jaus­kie­nės tei­gi­mu, nuo lie­pos 1-osios iki rugp­jū­čio 14 die­nos yra gau­ta 526 pra­šy­mų skir­ti pa­ra­mą mo­ki­nio reik­mėms įsi­gy­ti. 156 li­tų pa­ra­ma pa­skir­ta 876 vai­kams.

R. Ma­ci­jaus­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, jog pra­šy­mų ga­li bū­ti ir dau­giau, nes juos ga­li­ma pa­teik­ti iki spa­lio 20 die­nos.

Tą pa­tvir­ti­no ir se­niū­ni­jų so­cia­li­nės dar­buo­to­jos. Mo­te­rys pa­sa­ko­jo, jog rei­ka­lin­gus do­ku­men­tus pa­ra­mai gau­ti pir­mie­ji su­skum­ba pri­sta­ty­ti tvar­kin­gų šei­mų tė­vai. Ki­tiems rei­kia pri­min­ti, pa­ra­gin­ti. Ne­re­tai bū­na, jog do­ku­men­tai tvar­ko­mi per mo­kyk­las.

REKLAMA

Per­nai tuo pa­čiu lai­ko­tar­piu su­lauk­ta 941 pra­šy­mo, pa­ra­ma bu­vo pa­skir­ta 1361 moks­lei­viui.

Ma­žiau su­lau­kia­ma pra­šy­mų ne dėl to, kad pa­ge­rė­jo šei­mų fi­nan­si­nė pa­dė­tis.

„Moks­lei­vių nuo­lat ma­žė­ja. Da­lis anks­čiau ga­vu­sių­jų pa­ra­mą jau bai­gė mo­kyk­las“, – tei­gė R. Ma­ci­jaus­kie­nė.

156 li­tų pa­ra­ma mo­ki­nio reik­mėms įsi­gy­ti ski­ria­ma, jei vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam as­me­niui per mė­ne­sį yra ma­žes­nė nei 525 li­tai.

S. Vičaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų